Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iul 2017 - Anul XXII, nr. 157 (6573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Curios

Omul de afaceri Gheorghe Filipciuc, condamnat într-un dosar în care nici măcar nu a fost audiat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnarea omului de afaceri Gheorghe Filipciuc de către magistraţii de la Judecătoria Suceava ridică o serie de semne de întrebare. Soluţia pronunţată săptămâna trecută prin care administratorul firmei MER-DUM a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare a fost dată fără ca Gheorghe Filipciuc să fie audiat şi fără a se ţine cont de toate documentele depuse la dosar.

În primul rând, între Gheorghe Filipciuc şi MER-DUM, pe de o parte, şi familia bărbatului decedat în timp ce era cazat la Vila Casa Aristocrat a intervenit împăcarea contra unei sume de bani convenită de comun acord. Pe de altă parte, procurorul care a întocmit rechizitoriul nu a introdus ca parte civilă Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ceea ce ridică alte semne de întrebare.

Contactat telefonic, Gheorghe Filipciuc a declarat că respectă decizia judecătorilor, numai că o va ataca la instanţa superioară deoarece este de părere că soluţia a fost dată fără a se ţine cont de o serie de aspecte extrem de importante pentru cauză.

În acelaşi dosar, procurorul de caz a cerut la un moment dat ca toate bunurile aparţinând SC MER-DUM SRL să fie puse sub sechestru pentru a se asigura că toate victimele vor putea primi despăgubiri. Interesant este că procurorul a instituit această măsură, revocată la scurt timp de instanţa de judecată, doar în cazul MER-DUM, nu şi pentru celelalte părţi din dosar.

Săptămâna trecută, Judecătoria Suceava a condamnat SC MER-DUM SRL la pedeapsa de 200.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de secu­­ritate și sănătate în muncă de către per­­­soana care avea îndatorirea de a lua aces­te măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. De asemenea, Gheorghe Filipciuc a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani pentru ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creea­ză un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. Instanţa l-a condamnat şi pe Ionel Luchian, fost diriginte de şantier al lucrărilor care au avut loc la Casa Aristocrat, tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Pentru cei doi acţionari ai firmei SANITERM s-au dat pedepse cu executare. Astfel, Dumitru Paul Pădurariu a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, în timp ce Codrin Costinel Slavu a primit cu 2 ani și 6 luni de închisoare tot pentru aceleași infracțiuni.

Mihai Moroșan a fost condamnat la rândul său la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

În cazul lui Andrei Bogdan Mamciuc, Vasile Galan, Ioan Ilie și Mihai Bejenar, acuzați de fals intelectual, judecătorul a dispus încetarea procesului penal.

Decizia Judecătoriei Suceava nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 7 ani

În dimineaţa zilei de 4 februarie 2010 s-a dat alarmă de grad zero după ce la Vila Casa Aristocrat, de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia mai mulţi turişti au început să se simtă rău şi să acuze stări de greaţă, dureri de cap şi ameţeală. În total, 18 persoane, dintre care 17 au ajuns la „Urgenţele” Spitalului Judeţean.

Într-o cameră de la etajul I al pensiunii a fost găsit fără suflare un bărbat în vârstă de 45 de ani, Daniel Ciupercă, din Focşani.

Bărbatul a venit şi s-a cazat la Casa Aristocrat în ziua precedentă producerii tragediei.

Iniţial, s-a vehiculat că bărbatul a murit de inimă, că ar fi consumat băuturi alcoolice în combinaţie cu pastile, însă toate aceste zvonuri s-au infirmat. Daniel Ciupercă a murit intoxicat cu monoxid de carbon. De altfel, aceasta a fost cauza intoxicaţiei tuturor celor 18 turişti.

Potrivit expertizelor dispuse în acest dosar, gazul otrăvitor a ajuns în camere în urma unei greşeli de instalare a centralei termice.

Administratorul de la Casa Aristocrat, Gheorghe Filipciuc, a explicat în repetate rânduri că nu el a instalat acea centrală termică, ci a apelat la serviciile unei societăţi de profil.

Firma care a procurat şi instalat centrala nu ar fi avut însă certificare profesională din partea organismelor abilitate de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL) şi, mai mult, ar fi încheiat contracte de execuţie, de exploatare-reparare (service) şi de punere în funcţiune pentru cazanele din centrala termică, deşi nu era autorizată ISCIR pentru aceste tipuri de lucrări.

De asemenea, la montajul cazanelor nu s-au respectat prevederile manualului de instalare, utilizare şi întreţinere. Greşeala de montare a făcut ca gazele arse să fie trimise cu presiune şi într-un volum foarte mare în golurile existente între pereţii din zidărie şi panoul tip sendviş, pe zona subsol şi parter, şi între peretele tip sendviş, izolaţia din vată minerală şi rigips, la etajele I şi II ale pensiunii.

Cei de la compania de gaz sunt acuzaţi că au desemnat pentru punerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale un angajat care, conform fişei postului, nu avea aceste atribuţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul de afaceri Gheorghe Filipciuc, condamnat într-un dosar în care nici măcar nu a fost audiat.
 Vizualizări articol: 13535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Omul de afaceri Gheorghe Filipciuc, condamnat într-un dosar în care nici măcar nu a fost audiat4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei