Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iul 2017 - Anul XXII, nr. 155 (6571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

După şase ani

O tânără din judeţ este şefa de promoţie a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şefa promoţiei 2017 a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este Sabina Aursulesei, o tânără din judeţul Suceava.

După şase ani de facultate parcurşi cu abnegaţie şi multă muncă, ca o recunoaştere a rezultatelor obţinute, Sabina a fost desemnată lidera promoţiei specializării Medicină, promoţie care numără peste 350 de absolvenţi.

„Afost o bucurie pentru mine şi familia mea. Au fost şase ani grei, dar deosebit de frumoşi. Nu mi-am propus să fiu şefă de promoţie, să am cele mai mari note, ba chiar am profitat de numeroasele oportunităţi extraşcolare pe care mi le-a oferit facultatea”, a mărturisit Sabina.

Mai mult sau mai puţin sinuoşi, anii de facultate de la Medicină au însemnat 18 sesiuni, 147 de examene (plus opţionale) şi mii de ore de învăţătură. Însă pentru lidera de promoţie a mediciniştilor facultatea nu s-a rezumat doar la nelinişti şi nopţi albe înaintea sesiunii, ci şi la o mulţime de activităţi din afara sălilor de curs – ore de voluntariat, bursă de studiu în Marseille, Franţa, schimburi de experienţă cu studenţi din Lisabona, Istanbul, Samsun, Amsterdam, conferinţe şi congrese.

Nu consideră emigrarea "reţeta fericirii" şi vrea să-şi construiască în ţară o carieră desucces în cardiologie, o carieră solidă, consolidată prin muncă, implicare şi mult, mult studiu.

Conştientizează că cei şase ani de facultate sunt doar ABC-ul meseriei, după care vor urma examene, alegeri şi încă mulţi ani petrecuţi în facultate pentru a-i putea ajuta, în final, pe cei aflaţi în suferinţă.

 

„Am reuşit să-mi organizez foarte bine timpul”

Despre cum a reuşit să se împartă între şcoală, examene şi numeroasele activităţi în care s-a implicat, Sabina mărturiseşte că gestionarea foarte atentă a timpului şi concentrarea au ajutat-o să facă faţă cu brio tuturor îndatoririlor.

„Am fost organizată, mi-am gestionat foarte bine timpul. În puţinul timp care-mi rămânea, trăgeam foarte tare să învăţ, am valorificat fiecare oră liberă”, a povestit Sabina.

A fost implicată în activităţi de voluntariat, a fost coordonatoare la nivel local şi naţional a organizaţiei EMSA (European Medical Students' Association), prilej cu care a călătorit mult şi a demarat proiecte ce presupuneau schimburi de experienţă, conferinţe, întâlniri, dezbateri.

În anul IV a studiat la Marseille prin intermediu unei burse Erasmus, iar în anii V şi VI s-a concentrat mai mult asupra facultăţii. A participat la congrese, cel mai recent în Polonia, de la finele anului trecut, pe teme de cardiologie, aducându-i Premiul I.

 

A absolvit Colegiul Naţional „Petru Rareş”

Primul gând al Sabinei de a îmbrăca halatul alb a înmugurit în şcoala gimnazială, prin clasa a VII-a, când a participat la Olimpiada Naţională de Chimie. Profesoară îi era Petronela Bobric, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, cea alături de care a descoperit chimia, mărturiseşte tânăra.

Studiile liceale le-a urmat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, în clasa de matematică – informatică, bilingv engleză, unde a continuat să se pregătească la chimie alături de prof. Dana Capbun.

Dirigintă i-a fost prof. Dana Postolache, lângă care a descoperit ce înseamnă voluntariatul, iar datorită prof. Daniela Dungeanu s-a antrenat într-un mediu competitiv care a contribuit mult la formarea ei.

„Şi dascălilor de la facultate le sunt deosebit de recunoscătoare pentru că ne-au făcut să ne simţim precum colegi de-ai lor, fapt ce ne-a permis să le adresăm în permanenţă întrebări şi să le cerem explicaţii”, a spus suceveanca.

Însă valorile şi principiile esenţiale, care permanent au motivat-o, au inspirat-o şi i-au trasat perspectivele, i-au fost insuflate de familia sa.

„Le mulţumesc părinţilor mei, care ştiu că au făcut multe sacrificii pentru mine, deşi nu mi-au arătat neapărat asta. Au fost un sprijin permanent. Au venit la festivitatea de absolvire, alături de fratele meu, care este în clasa a V-a, şi bunicii. Au fost momente încărcate de emoţie”, povesteşte Sabina Aursulesei.

 

Vrea să urmeze cardiologia

După licenţa din septembrie, următoarea treaptă din traiectoria mediciniştilor este examenul de rezidenţiat sau „examenul vieţii”, aşa cum îi spun studenţii, pentru că această testare le va trasa direcţia carierei lor.

Rezidenţiatul este tot în toamnă, astfel că Sabina încă nu îndrăzneşte să viseze la vacanţe lungi, lipsite de griji.

Îşi doreşte să se specializeze în cardiologie, iar asta înseamnă şase ani de rezidenţiat, urmaţi de examenul de specialitate, în urma căruia va obţine diploma de medic specialist. Apoi încă cinci ani încheiaţi de examenul de primariat.

„Îmi doresc să încep în ţară, cred că lucrurile pot merge într-o direcţie bună.

Vreau să plec şi peste hotare, însă pe perioade limitate de timp. Sper să am oportunităţi suficiente pentru a rămâne”, a mai punctat Sabina.

 

„Avem un diagnostic sigur: Vom fi cu toţii medici!”

Festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 a UMF Cluj a avut loc la finele săptămânii trecute, pe Cluj Arena.

Din postura de şefă a promoţiei, Sabina a transmis un „ultim raport de gardă din studenţie”, din care redăm câteva idei: „Se prezintă 510 absolvenţi de medicină, cu simptomele unei patologii rare: o mare febră interioară, cauzată de emoţii puternice şi entuziasm. Această patologie a debutat în urmă cu şase ani, când bobocei fiind, intrau în sălile de anatomie cu boneta pe cap şi cu bisturiul pregătit. Păşeau timizi şi dezorientaţi. Primul simptom a fost tremorul extremităţilor, când aranjau lama în microscopul de la biocel, nu cumva să o spargă. Treptat, s-au asociat insomnii, gastrită de stres, bătăi cardiace neregulate ameliorate de notele de trecere şi chiar o hipertrofie a memoriei de lungă durată.

Timp de şase ani, studenţii au citit sute de cărţi, mii de slide-uri... însă şi-au dat seama că nu-şi pot găsi un remediu numai în a şti, ci şi în… a fi.

(....)

Diagnostic: Dragi colegi... avem un diagnostic sigur: Vom fi cu toţii medici!

Evoluţia şi prognosticul le consider favorabile, mai ales dacă următoarele recomandări sunt respectate. Să considerăm această profesie un privilegiu şi să nu uităm că am fost absolvenţi de UMF <Iuliu Haţieganu>!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O tânără din judeţ este şefa de promoţie a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj.
 Vizualizări articol: 16052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
O tânără din judeţ este şefa de promoţie a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spumă de căpşuni cu frişcă şi miere E un desert uşor de făcut şi foarte plăcut, potrivit pentru serile calde de primăvară târzie sau chiar pe post de cremă pentru un tort delicat şi uşor.Avem nevoie de:4 albuşuri de ouă crude, o cană de căpşuni foarte coapte, o cană de zahăr, 2... Citeşte