Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a finalizat analizele biochimice la probele de apă recoltate de la un ștrand din zona municipiului Suceava, reclamat săptămâna trecută că ar fi provocat îmbolnăvirea unui copil. Șeful Inspecției Sanitare, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, că apa este conformă pentru îmbăiere, din punct de vedere biochimic. Mâine, inspectorii sanitari vor avea și rezultatele finale ale testelor microbiologice, dar din datele preliminare nu sunt indicii că ar exista vreo problemă. Dr. Sădean a mai precizat că ștrandul respectiv a încheiat cu DSP contract de monitorizare a calității apei, astfel că numărul piscinelor supravegheate sanitar se ridică la opt, dintr-un total de aproximativ 20, câte ar fi pe raza județului Suceava: cea de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, a Școlii Gimnaziale Nr. 3, ”Conacul Domnesc” și ”Micul Delfin” în Suceava, Ariniș și Clubul Sportiv Școlar în Gura Humorului, ”Nada Florilor” Fălticeni și ”Mărțișorul” în Cacica.
În ceea ce privește starea de sănătate a copilului, medicul de familie al acestuia, dr. Adriana Hapenciuc, ne-a declarat, ieri, că fetița a fost trimisă pentru investigații la Dermatologie și la Boli Infecțioase pentru a se stabili dacă este vorba despre un eritem solar, o alergodermie de contact sau o afecțiune a pielii de natură virală. Medicul a precizat că mama copilului nu a revenit la cabinet pentru a comunica rezultatul analizelor.
Administratorii piscinelor sunt primii responsabili de ceea ce se întâmplă la bazin
Reamintim că, săptămâna trecută, o mamă a sesizat DSP Suceava că fiica sa, în vârstă de 10 ani, a dezvoltat o reacție urticariformă după ce a fost la un ștrand din zona municipiului Suceava. Pe lângă erupția apărută pe tot corpul, fetița a prezentat și un ușor edem în zona gâtului, fără febră, și, în ciuda tratamentului antialergic administrat de medic, simptomele nu au dispărut în 24 de ore.
Mama a acuzat că apa din piscină ar fi fost responsabilă de afecțiunea cutanată a fetiței. La momentul reclamației, pentru această piscină nu exista contract de monitorizare bacteriologică, de două ori pe lună, a calității apei, ci doar declarația pe propria răspundere a administratorului că respectă standardele igienico-sanitare. Inspectorii DSP au plecat la fața locului și au recoltat probe de apă pentru analize de laborator. Având în vedere că în piscina respectivă s-au îmbăiat zeci de copii, dar nu au existat alte sesizări referitoare la posibile îmbolnăviri, inspectorii sanitari au luat în calcul și varianta că este posibil ca fetița care s-a îmbolnăvit să fi dezvoltat o astfel de reacție la concentrația uzuală a substanțelor dezinfectante folosite la piscine.
Legislația în domeniu impune ca administratorii piscinelor și bazinelor de înot să dețină registre în care să fie înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentrațiile clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei și de dezinfecție a bazinelor/băilor, precum și modalitatea de dezinfecție a bazinelor/băilor, inclusiv substanțele dezinfectante folosite.
Totodată, unitățile care dețin piscine sau bazine de înot trebuie să fie dotate cu vestiare, grupuri sanitare și dușuri, separate pentru bărbați și femei, iar Regulamentul privind utilizarea piscinelor/bazinelor trebuie afișat într-o manieră vizibilă pentru cei care folosesc piscina/bazinul.
Rezultat analize
Apa de la ștrandul reclamat că ar fi provocat îmbolnăvirea unui copil, conformă din punct de vedere chimic
