Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iul 2017 - Anul XXII, nr. 154 (6570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Şcoală de vară

Activităţi organizate pentru copii în perioada vacanţei de Protoieria Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că anul trecut programul de tip şcoală de vară pentru copiii din câteva parohii arondate Protoieriei Fălticeni şi-a dovedit utilitatea prin organizarea de diverse activități recreative, sportive, drumeţii şi vizite la lăcaşuri de cult, anul acesta activităţile au fost reluate.

Marţi, 4 iulie, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din comuna Vadu Moldovei a găzduit, sub titlul „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu”, prima etapă a şcolii de vară pentru copiii din parohiile din cadrul Protoieriei Fălticeni.

Activităţile s-au desfăşurat în colaborare cu parohiile Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim) şi Bogdăneşti I (pr. paroh Marcel Ursuţu), Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), Dolhasca (pr. paroh Teofil Saftiuc) şi Suha – Mălini (pr. Paroh Pavel Norocel), însumând un efectiv de 80 de copii, cu vârstele cuprinse între 7 şi 14 ani.

Aşa cum am aflat de la preotul protopop Adrian Dulgheriu, scopul acestor activităţi desfăşurate pe perioada vacanţei este o alternativă ca tinerii să petreacă timpul liber într-un mod folositor şi plăcut, să lege prietenii duhovniceşti, să cunoască tradiţii şi locuri noi, care să îi ajute la dezvoltarea şi formarea lor în spiritul valorilor moral-creştine. În mediul rural copiii nu au parte de o gamă diversificată de activităţi şi îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului, navigând pe internet de pe tabletă sau telefon, ori uitându-se la televizor. Sunt şi copii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse şi care nu le pot oferi şansa de a merge într-o excursie sau tabără alături de colegii lor, iar prin aceste activităţi organizate de biserică vacanţa de vară poate fi petrecută altfel şi de aceşti copii.

 

Ateliere de convorbiri duhovniceşti, pictură, origami şi folclor

Programul zilei a început la ora 8.00 cu primirea copiilor şi a preoţilor care îi însoţesc pe preotul Sorin Martiniuc şi preoteasa Mioara, care le-au urat bun venit, împreună cu copii din parohie îmbrăcaţi în costumele populare specifice zonei. După ce au mers şi s-au închinat în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Vadu Moldovei, a urmat citirea rugăciunilor de dimineaţă şi au servit micul dejun în casa de prăznuire.

După ce au făcut cunoştinţă, copiii au fost repartizaţi pe grupuri, în patru ateliere: Convorbiri duhovniceşti, la care preacucernicii părinţi au răspuns la întrebările adresate de copii, cum ar fi: de ce preotul are haina neagră, cum este să fii preot, dacă pot avea prieteni de alte religii, semnificaţia clopotelor etc.; Arta din sufletul copilului a fost atelierul în care copiii au învăţat sensul icoanei din viaţa creştinului şi au pictat icoane pe carton pe care le-au expus în sala casei de prăznuire, îndrumători fiind profesorul Constantin Patrolea şi elevul seminarist Rareş Fărtăiş; Al treilea atelier a fost dedicat abilităţilor practice şi de creaţie, participanţii construind diferite machete de biserici sau obiecte bisericeşti, sau lucrând diferite colaje în tehnica origami.

La ultimul atelier au fost prezentate tradiţiile populare specifice fiecărei comune participante, grupul folcloric „Mioriţa” din Vadu Moldovei prezentând şi un moment artistic, ce a constat într-un recital al solistei Alexandra Burlacu, dansuri populare şi prezentarea semnificaţiilor motivelor de pe costumul popular şi a obiceiurilor locale sub formă de satiră. Îndrumătoarele acestui grup folcloric, director al Şcolii Vadu Moldovei, prof. Alina Iacob, şi înv. Laura Măriuţa, au explicat cum a fost dat numele grupului folcloric: în anul 1980 un grup de copii din sat au obţinut trofeul Festivalului concurs „Mioriţa”, în urma unei expediţii pe urmele Victoriei Lipan.

 

Vizită la Mănăstirea Cămârzani

La amiază, după ce au servit masa de prânz, copiii au mers în pelerinaj la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Cămârzani, unde au fost întâmpinaţi de monahia Eufrosina. Aici copiii s-au închinat în biserica mare, au ascultat cuvântul de mare folos duhovnicesc despre icoanele făcătoare de minuni, despre cinstirea sfintelor moaşte, au vizitat muzeul şi atelierele mănăstirii, iar la plecare au aprins lumânări la mormântul Presfinţitului Părinte Gherasim.

La întoarcere, copiii au avut parte de multe surprize, ei fiind angrenaţi în diferite activități şi concursuri sportive de volei, badminton, fotbal, jocuri ale copilăriei şi orientare turistică. La final, cei mai buni au fost răsplătiţi cu premii, diplome şi medalii. Seara copiii s-au bucurat de un frumos foc de tabără. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activităţi organizate pentru copii în perioada vacanţei de Protoieria Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Activităţi organizate pentru copii în perioada vacanţei de Protoieria Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei ”Fraţii românaşi” (reţetă de la românii din Italia) Reţeta de tocinei bucovineni din vechime se pare că a suferit nişte interesante transformări după ce românii au ajuns, cu obiceiuri alimentare cu tot, pe alte meleaguri. Această variantă este acum la modă în comunităţile de români... Citeşte