Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iul 2017 - Anul XXII, nr. 152 (6568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acţiune

Prefectura Suceava inventariază cele circa 200 de halde de steril din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectura Suceava a demarat inventarierea celor peste 200 de halde de steril de pe teritoriul judeţului Suceava, activitate ce trebuie finalizată până în data de 9 august a.c.. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a declarat că termenul a fost fixat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi este foarte posibil ca judeţul nostru să ceară o prelungire, având în vedere că sunt solicitate foarte multe date exacte, iar numărul de halde este mare. ”Am constituit o comisie la nivelul Prefecturii, care urmează să se deplaseze în teren. Agenţia de Protecţie are o parte dintre datele solicitate pentru completarea machetei care ne-a fost transmisă, iar aceste date vor fi completate pe teren prin măsurători cu GPS”, a afirmat Adomnicăi.

Potrivit prefectului, cea mai mare parte a haldelor de steril din judeţ sunt stabilizate, urmare a acţiunilor de ecologizare care s-au desfăşurat de-a lungul timpului. Cea mai mare problemă rămâne, în continuare, iazul de decantare de la Tărnicioara, unde nu s-au reluat nici până acum lucrările de reconstrucţie şi consolidare. Direcţia Silvică Suceava a făcut demersuri către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" pentru o verificare comparată a evidenţelor pe care le are cu amenajamentele silvice din zonă, cu documentele pe care le are compania Conversmin, de la Arhivele Naţionale, în scopul identificării diferenţei de 9 hectare asupra cărora Direcţia Silvică şi Conversmin nu cad de acord. Odată cu actualizarea planurilor de amenajamente silvice la nivelul judeţului Suceava, se poate clarifica şi problema proprietarului terenului din jurul iazului de decantare.

 

Lucrările de stabilizare la Tărnicioara sunt sistate de doi ani

Până atunci, lucrările de reconstrucţie, începute la Tărnicioara de Conversmin în 2008, se pare că nu vor fi reluate. Lucrările s-au oprit când au ajuns la decolmatarea şi repararea digului de gabioane şi a greblei de retenţie a plutitorilor pentru că aceste obiective s-ar afla pe teren forestier.

La 1 iunie a.c. ar fi trebuit să fie dat ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza disputei între Direcţia Silvică şi Conversmin - Ministerul Economiei asupra proprietăţii terenului din jurul iazului.

Stabilizarea depozitului în care se află 8,3 milioane de metri cubi de steril a reintrat pe agenda publică după ce, în data de 27 mai a.c., Primăria Ostra a informat Prefectura Suceava că din iaz deversează steril, ulterior fiind identificat acest material în canalul colector care subtraversează halda.

Iazul de decantare Tărnicioara a fost dat în folosinţă în 1975 şi are o capacitate proiectată de 9,3 milioane mc. Activitatea de depozitare a încetat în data de 31 decembrie 2002.

În 2008 a fost preluat de Conversmin Bucureşti şi predat unei firme pentru execuţia lucrărilor de închidere/ecologizare, efectuate în salturi până în 2014 şi oprite de tot din 2015, deşi există alocare bugetară. Pentru finalizarea reconstrucţiei iazului de la Tărnicioara mai sunt necesare 51 de milioane de lei, în afara sumei pentru compensarea scoaterii celor 70 de ari din amenajamentul forestier.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefectura Suceava inventariază cele circa 200 de halde de steril din judeţ.
 Vizualizări articol: 3011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Prefectura Suceava inventariază cele circa 200 de halde de steril din judeţ1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei