Prefectura Suceava a demarat inventarierea celor peste 200 de halde de steril de pe teritoriul județului Suceava, activitate ce trebuie finalizată până în data de 9 august a.c.. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a declarat că termenul a fost fixat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și este foarte posibil ca județul nostru să ceară o prelungire, având în vedere că sunt solicitate foarte multe date exacte, iar numărul de halde este mare. ”Am constituit o comisie la nivelul Prefecturii, care urmează să se deplaseze în teren. Agenția de Protecție are o parte dintre datele solicitate pentru completarea machetei care ne-a fost transmisă, iar aceste date vor fi completate pe teren prin măsurători cu GPS”, a afirmat Adomnicăi.
Potrivit prefectului, cea mai mare parte a haldelor de steril din județ sunt stabilizate, urmare a acțiunilor de ecologizare care s-au desfășurat de-a lungul timpului. Cea mai mare problemă rămâne, în continuare, iazul de decantare de la Tărnicioara, unde nu s-au reluat nici până acum lucrările de reconstrucție și consolidare. Direcția Silvică Suceava a făcut demersuri către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” pentru o verificare comparată a evidențelor pe care le are cu amenajamentele silvice din zonă, cu documentele pe care le are compania Conversmin, de la Arhivele Naționale, în scopul identificării diferenței de 9 hectare asupra cărora Direcția Silvică și Conversmin nu cad de acord. Odată cu actualizarea planurilor de amenajamente silvice la nivelul județului Suceava, se poate clarifica și problema proprietarului terenului din jurul iazului de decantare.
Lucrările de stabilizare la Tărnicioara sunt sistate de doi ani
Până atunci, lucrările de reconstrucție, începute la Tărnicioara de Conversmin în 2008, se pare că nu vor fi reluate. Lucrările s-au oprit când au ajuns la decolmatarea și repararea digului de gabioane și a greblei de retenție a plutitorilor pentru că aceste obiective s-ar afla pe teren forestier.
La 1 iunie a.c. ar fi trebuit să fie dat ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza disputei între Direcția Silvică și Conversmin – Ministerul Economiei asupra proprietății terenului din jurul iazului.
Stabilizarea depozitului în care se află 8,3 milioane de metri cubi de steril a reintrat pe agenda publică după ce, în data de 27 mai a.c., Primăria Ostra a informat Prefectura Suceava că din iaz deversează steril, ulterior fiind identificat acest material în canalul colector care subtraversează halda.
Iazul de decantare Tărnicioara a fost dat în folosință în 1975 și are o capacitate proiectată de 9,3 milioane mc. Activitatea de depozitare a încetat în data de 31 decembrie 2002.
În 2008 a fost preluat de Conversmin București și predat unei firme pentru execuția lucrărilor de închidere/ecologizare, efectuate în salturi până în 2014 și oprite de tot din 2015, deși există alocare bugetară. Pentru finalizarea reconstrucției iazului de la Tărnicioara mai sunt necesare 51 de milioane de lei, în afara sumei pentru compensarea scoaterii celor 70 de ari din amenajamentul forestier.