Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iul 2017 - Anul XXII, nr. 152 (6568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De comun acord

Comisarul-şef Vasile Gabor, condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Vasile Gabor, fostul şef al Serviciului arme, muniţii, substanţe toxice din cadrul IPJ Suceava, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Actualmente pensionar, Vasile Gabor a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acord care a fost admis şi de Tribunalul Suceava în urmă cu trei zile. Practic, fostul şef al Serviciului arme a recunoscut că a comis infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În intervalul 11-18 februarie 2014, inculpatul Gabor Vasile, în calitate de şef al Serviciului arme, muniţii, substanţe toxice din cadrul I.P.J. Suceava şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi, prin nerespectarea dispoziţiilor legale, a dispus prelungirea unui permis cu privire la o armă neletală, supusă autorizării, pe care o persoană o deţinea fără drept la momentul formulării cererii. Prin această conduită, inculpatul a adus o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne, organ de specialitate al Administraţiei Publice Centrale cu personalitate juridică, însărcinat cu punerea în aplicare şi respectarea prevederilor legale, furnizându-i în acelaşi timp persoanei respective un folos necuvenit (deţinerea fără drept a unei arme neletale supuse autorizării)”, se arată într-un răspuns al DNA remis redacţiei cotidianului Monitorul de Suceava.

În afara pedepsei cu suspendare, comisarul-şef Vasile Gabor a mai fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

 

Acest dosar este disjuns din cel în care a fost trimis în judecată procurorul Dumitru Dîmbu

Trebuie spus că acest dosar care s-a lăsat cu condamnarea lui Vasile Gabor prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei s-a disjuns din dosarul mare demarat în urmă cu trei ani şi care îi privea, printre alţii, pe procurorul Dumitru Dîmbu, pe judecătorul Bogdan Bărbuţă, pe fostul primar din Rădăuţi, Aurel Olărean, dar şi pe omul de afaceri Constantin Babiuc.

Printre acuzaţiile formulate de anchetatori în cursul anului 2014 la adresa procurorului-şef Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, se număra şi faptul că magistratul ar fi intervenit pe lângă ofiţeri de poliţie pentru a-şi ajuta mai mulţi prieteni să scape de dosar penal.

După ce Dîmbu i-ar fi solicitat afaceristului Constantin Babiuc să-i dea unui alt amic de-al său, cetăţeanul turc Adnan Ozcan, patronul restaurantului Canay de la Vadu Moldovei, suma de 92.000 de euro, patronul de la Nikodemus i-ar fi cerut procurorului, susţin anchetatorii, să-l ajute să-şi rezolve anumite probleme la poliţie.

Cei de la DNA susţin că Babiuc şi Dîmbu s-au întâlnit pe 5 februarie 2014, la un restaurant de la ieşirea din municipiul Suceava, unde afaceristul i-ar fi povestit procurorului că i-a expirat permisul de portarmă şi riscă dosar penal.

Potrivit legislaţiei, dacă în zece zile de la expirarea permisului de portarmă titularul nu depune arma şi muniţia la un armurier autorizat, se întocmeşte dosar penal (infracţiunea este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani). Fiind în această situaţie, Babiuc l-a rugat pe procurorul Dîmbu să-l ajute, iar acesta din urmă s-a conformat, contactându-l pe şeful Serviciului Arme din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul-şef Vasile Gabor, şi solicitându-i sprijinul „cu Costel Babiuc, cu problema aia”. Vasile Gabor răspunde afirmativ, iar într-o discuţie ulterioară, îl asigură pe procurorul Dîmbu: „nici o problemă, totul în regulă”.

Surse judiciare au mărturisit că la audierile de la DNA, comisarul-şef Vasile Gabor a recunoscut că a fost sunat de procurorul Dumitru Dîmbu, explicându-le anchetatorilor că nu putea să-i spună „nu” şefului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Procurorii DNA au mai susţinut că Dumitru Dîmbu ar fi intervenit la poliţie şi pentru alţi doi oameni de afaceri, tot pentru neîntocmirea unor dosare penale, primul pentru un deţinător a două arme, al doilea pentru un titular de permis pentru 11 arme de foc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-şef Vasile Gabor, condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 Vizualizări articol: 6883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Comisarul-şef Vasile Gabor, condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei