Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir și-a surprins, ieri, colegii, în ședința extraordinară a deliberativului județean, când i-a propus președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, ca la aplicarea prevederilor din noua lege a salarizării unice să nu majoreze indemnizațiile consilierilor județeni. Aceștia primesc pentru activitatea lor în deliberativ un cuantum de până la 1/10 din indemnizația președintelui CJ, care de la 1 iulie s-a majorat, în baza noii legi, la 13.050 de lei lunar. ”Indemnizația noastră este de 993 de lei brut, adică 700 de lei net. Avem o ședință de maximum două ore pe lună, ceea ce înseamnă cam 100 de euro pe oră. Un calcul simplu arată că dacă ar fi să primim un salariu, aceasta ar trebui să fie de aproximativ 12.000 de euro pe lună! Poate pare puțin 700 de lei indemnizație, dar să nu uităm că sunt oameni care muncesc o lună pentru 1.400 de lei”, a declarat consilierul Cușnir.
Propunerea a fost imediat îmbrățișată de președintele Gheorghe Flutur, care a declarat că este ”total de acord cu domnul consilier Cușnir”, o raritate în relațiile dintre cei doi, de regulă pe poziții complet opuse. ”Nu ne gândim la majorări de indemnizații. Eu cred că ar trebui să rezolvăm problemele la Protecția Copilului, unde nu avem asigurate salariile pe ultimele trei luni din an, și să rămânem cu indemnizațiile pe care le avem, până la sfârșitul anului. Trebuie să fim prudenți, pentru că nu stăm deloc bine cu bugetul”, a afirmat Flutur.
Această înțelegere între liderii puterii și opoziției din deliberativul județean pe plafonarea indemnizațiilor a nemulțumit restul consilierilor, al căror purtător de cuvânt ad-hoc a devenit consilierul PSD Mihai Grozavu. El s-a adresat direct președintelui CJ Gheorghe Flutur, căruia i-a spus că, ”cu cât dai mai mulți bani la om, cu atât mai mult gândește”.
După ședința CJ, Flutur a reafirmat, în conferința de presă, că agreează propunerea lui Dan Ioan Cușnir. Flutur a mai spus că aplicarea noilor prevederi legislative oricum stârnește nemulțumiri, mai ales în rândul angajaților care pierd bani la salariu. El a dat ca exemplu cazul secretarului județului, care pe vechea lege avea salariu mai mare ca vicepreședinții CJ, iar pe noua lege, prin aplicarea principiului ierarhizării, trebuie să aibă un salariu inferior acestora.
În ceea ce-i privește pe consilierii județeni, ei ar fi putut să primească pentru ședința lunară la care participă o indemnizație de maximum 1.350 de lei brut, dar se pare că vor rămâne la 993 de lei brut, adică 700 de lei net.