În câteva ore

Trei suceveni cu stări depresive au încercat să se sinucidă



Spitalul ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
Spitalul ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

Medicii din Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava s-au confruntat, luni, în mai puțin de șapte ore, cu trei cazuri de tentative de sinucidere, toate pe un fond depresiv accentuat.
Primul caz a fost înregistrat în jurul orei 13.30: un bărbat în vârstă de 59 de ani, din localitatea Sfântul Ilie, a încercat să se sinucidă consumând insecticid. Deocamdată, starea lui este staționară, dar rămâne internat în spital sub observația medicilor, cu prognostic rezervat deoarece substanța consumată acționează în timp și pot apărea probleme grave, în care trebuie intervenit rapid.
Al doilea caz, care a ajuns la UPU Suceava în jurul orei 15.39, a fost tot un bărbat, în vârstă de 36 de ani, din Câmpulung Moldovenesc. Familia a declarat că pacientul a înghițit, probabil, mai multe tipuri de medicamente, dar acidoza metabolică și hipoglicemia severe indică medicilor că este posibil ca acesta să fi ingerat și substanțe din categoria otrăvurilor. După internare, pacientul a făcut stop cardio-respirator, a fost resuscitat, dar starea este în continuare extrem de gravă, cu prognostic rezervat.
Ultimul pacient cu tentativă de sinucidere din ziua de luni a fost înregistrat la Urgențe la ora 20.00. Este o femeie însărcinată, în vârstă de 39 de ani, din Ciprian Porumbescu. Pacienta cu sarcină de 19 săptămâni a fost diagnosticată cu sindrom confuzional și debit cardiac scăzut, în urma ingestiei de medicamente. Testele efectuate în UPU au dat reacție pozitivă la două medicamente, unul dintre acestea total contraindicat în sarcină. Starea mamei este stabilă, dar deocamdată medicii nu pot evalua în totalitate efectele medicamentelor asupra fătului.
Depresia nu trece de la sine, este nevoie de intervenția medicilor
Medicii avertizează că depresia este o boală gravă și în expansiune, statisticile medicale arătând că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume și peste două milioane de români suferă de această maladie.
Principalele simptome sunt: tristețea, apatia, iritabilitatea, izolarea socială, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuală. Persoana în prag de depresie sau care are deja una nu se mai îngrijește, nu își mai schimbă hainele, nu mai face duș, mănâncă mai mult decât de obicei sau nu are poftă de mâncare, apare insomnia sau somnul prelungit. Acțiuni banale, precum urcatul scărilor, spălatul vaselor sau aranjarea patului, după somn, pot să fie percepute ca o corvoadă, imposibil de dus până la capăt.
Foarte important de știut este că oamenii care suferă de depresie nu pot fi ajutați de prieteni, ci doar de medici, iar sfaturi de genul „treci peste asta!” sunt nu doar inutile, ci pot face rău, pentru că accentuează starea de culpabilitate și de singurătate.
Depresia nu este un moft, o indispoziție de moment, deci nu are cum să treacă după un somn odihnitor, un film bun sau o ieșire cu prietenii. Dacă starea de tristețe, de lipsă de interes pentru orice activitate, tulburări de somn, alimentație și de concentrare persistă mai mult de două săptămâni, sfatul medicilor este ca persoana respectivă să meargă sau să fie îndrumată către un psihiatru. Intervenția acestuia, cu o schemă de tratament corespunzătoare, se dovedește nu de puține ori salvatoare.



Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale