Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iul 2017 - Anul XXII, nr. 149 (6565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sesizare

Ștrand neautorizat din zona municipiului Suceava, reclamat la DSP, după îmbolnăvirea unui copil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O mamă a sesizat, marţi, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, că fiica sa, în vârstă de 10 ani, a dezvoltat o reacţie urticariformă, după ce a fost la sfârşitul săptămânii la un ştrand din zona municipiului Suceava.  Potrivit informaţiilor noastre, pe lângă erupţia apărută pe tot corpul, fetiţa a prezentat şi un uşor edem în zona gâtului, fără febră, şi, în ciuda tratamentului antialergic administrat de medic, simptomele nu au dispărut.

Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că mama acuză calitatea apei din piscină, în condiţiile în care pe durata zilei nu a consumat nici un aliment suspect a putea provoca astfel de simptome. Dr. Zorescu a precizat că este vorba despre o piscină neautorizată din punct de vedere sanitar şi că inspectorii DSP vor analiza probe de apă pentru a verifica dacă există vreo legătură între afecţiunea pielii, pe care a făcut-o copilul, şi calitatea apei de îmbăiere. Adjunctul DSP a mai spus că, în această perioadă, în piscina respectivă s-au îmbăiat zeci de copii, dar nu există alte sesizări referitoare la posibile îmbolnăviri. Ca atare, inspectorii sanitari iau în calcul şi varianta că este posibil ca fetiţa care s-a îmbolnăvit să fi dezvoltat o astfel de reacţie la concentraţia uzuală a substanţelor dezinfectate folosite la piscine. În cazul în care analizele de laborator vor arăta o calitate a apei necorespunzătoare, vor fi luate măsuri de sancţionare şi de remediere a problemelor.

În ceea ce priveşte autorizarea, doar şapte piscine din judeţul Suceava deţin autorizaţie de funcţionare şi contracte de monitorizare cu DSP. Este vorba despre piscinele de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, de la Școala Gimnazială nr.3 Suceava  şi de la Conacul Domnesc din municipiul Suceava, de la Ariniş şi Clubul Sportiv, în Gura Humorului, Nada Florilor, în Fălticeni şi Mărţişorul, în Cacica.

Dr. Zorescu a mai spus că DSP acordă o atenţie deosebită monitorizării ştrandurilor şi piscinelor, în perioada de vară, mai ales că în Suceava a existat, în 2012, epidemie de meningită virală acută cu enterovirus, agent infecţios care se multiplică în apa ştrandurilor.

De altfel, DSP a început, la jumătatea lunii trecute, verificarea piscinelor, ştrandurilor şi bazinelor de înot de uz public din judeţul Suceava, acţiune care se va încheia pe 9 septembrie a.c..

 

Respectarea cu stricteţe a măsurilor de igienă individuală ajută la prevenirea îmbolnăvirilor

În cadrul controalelor sunt recoltate probe de apă pentru determinarea parametrilor microbiologici şi fizico-chimici ai apei în vederea evaluării calităţii apei de îmbăiere şi sunt controlate, de asemenea, produsele biocide utilizate la întreţinerea piscinelor şi bazinelor de înot, documentele privind starea de sănătate a personalului de deservire şi dacă personalul a efectuat cursuri de igienă.

Legislaţia în domeniu impune ca administratorii piscinelor şi bazinelor de înot să deţină registre în care să fie înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentraţiile clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor/băilor, precum şi modalitatea de dezinfecţie a bazinelor/băilor, inclusiv substanţele dezinfectante folosite.

Totodată, unităţile care deţin piscine sau bazine de înot trebuie să fie dotate cu vestiare, grupuri sanitare şi duşuri, separate pentru bărbaţi şi femei, iar regulamentul privind utilizarea piscinelor/bazinelor trebuie afişat într-o manieră vizibilă pentru cei care folosesc piscina/bazinul. Doctorul Cătălina Zorescu recomandă cu insistenţă rigoare în respectarea măsurilor de igienă, inclusiv în ceea ce priveşte scăldatul în ape necorespunzătoare. În cazul piscinelor, pe lângă responsabilitatea clară a administratorilor de bazine, există şi responsabilitatea celor care le folosesc, iar aceasta porneşte de la duşul obligatoriu la intrarea şi ieşirea din piscină, folosirea toaletelor înainte de intrarea în piscină, mai ales în cazul copiilor, şi evitarea supraaglomerării bazinelor.

Cea mai mare ameninţare o reprezintă meningita virală, care a evoluat în fiecare an în judeţul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale ţării, o boală care în vara anului 2012 a făcut ravagii, în special în rândul copiilor. Dintre cele 380 de cazuri de meningită virală înregistrate atunci, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2.

Până în prezent, nu există niciun medicament care să distrugă enteroviruşii, de aceea prevenirea îmbolnăvirilor este esenţială şi asta se poate face respectând câteva reguli de bază: spălatul mâinilor frecvent şi corect; adoptarea unor obiceiuri de igienă personală; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii. Din apa de băut enteroviruşii se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1 -3 minute.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ștrand neautorizat din zona municipiului Suceava, reclamat la DSP, după îmbolnăvirea unui copil.
 Vizualizări articol: 9047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ștrand neautorizat din zona municipiului Suceava, reclamat la DSP, după îmbolnăvirea unui copil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei