Sesizare

Ștrand neautorizat din zona municipiului Suceava, reclamat la DSP, după îmbolnăvirea unui copil



Inspectorii sanitari verifică dacă este vorba despre o reacție alergică la concentrațiile uzuale de dezinfectanți
Inspectorii sanitari verifică dacă este vorba despre o reacție alergică la concentrațiile uzuale de dezinfectanți

O mamă a sesizat, marți, Direcția de Sănătate Publică Suceava, că fiica sa, în vârstă de 10 ani, a dezvoltat o reacție urticariformă, după ce a fost la sfârșitul săptămânii la un ștrand din zona municipiului Suceava. Potrivit informațiilor noastre, pe lângă erupția apărută pe tot corpul, fetița a prezentat și un ușor edem în zona gâtului, fără febră, și, în ciuda tratamentului antialergic administrat de medic, simptomele nu au dispărut.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că mama acuză calitatea apei din piscină, în condițiile în care pe durata zilei nu a consumat nici un aliment suspect a putea provoca astfel de simptome. Dr. Zorescu a precizat că este vorba despre o piscină neautorizată din punct de vedere sanitar și că inspectorii DSP vor analiza probe de apă pentru a verifica dacă există vreo legătură între afecțiunea pielii, pe care a făcut-o copilul, și calitatea apei de îmbăiere. Adjunctul DSP a mai spus că, în această perioadă, în piscina respectivă s-au îmbăiat zeci de copii, dar nu există alte sesizări referitoare la posibile îmbolnăviri. Ca atare, inspectorii sanitari iau în calcul și varianta că este posibil ca fetița care s-a îmbolnăvit să fi dezvoltat o astfel de reacție la concentrația uzuală a substanțelor dezinfectate folosite la piscine. În cazul în care analizele de laborator vor arăta o calitate a apei necorespunzătoare, vor fi luate măsuri de sancționare și de remediere a problemelor.
În ceea ce privește autorizarea, doar șapte piscine din județul Suceava dețin autorizație de funcționare și contracte de monitorizare cu DSP. Este vorba despre piscinele de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, de la Școala Gimnazială nr.3 Suceava și de la Conacul Domnesc din municipiul Suceava, de la Ariniș și Clubul Sportiv, în Gura Humorului, Nada Florilor, în Fălticeni și Mărțișorul, în Cacica.
Dr. Zorescu a mai spus că DSP acordă o atenție deosebită monitorizării ștrandurilor și piscinelor, în perioada de vară, mai ales că în Suceava a existat, în 2012, epidemie de meningită virală acută cu enterovirus, agent infecțios care se multiplică în apa ștrandurilor.
De altfel, DSP a început, la jumătatea lunii trecute, verificarea piscinelor, ștrandurilor și bazinelor de înot de uz public din județul Suceava, acțiune care se va încheia pe 9 septembrie a.c..
Respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă individuală ajută la prevenirea îmbolnăvirilor
În cadrul controalelor sunt recoltate probe de apă pentru determinarea parametrilor microbiologici și fizico-chimici ai apei în vederea evaluării calității apei de îmbăiere și sunt controlate, de asemenea, produsele biocide utilizate la întreținerea piscinelor și bazinelor de înot, documentele privind starea de sănătate a personalului de deservire și dacă personalul a efectuat cursuri de igienă.
Legislația în domeniu impune ca administratorii piscinelor și bazinelor de înot să dețină registre în care să fie înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentrațiile clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei și de dezinfecție a bazinelor/băilor, precum și modalitatea de dezinfecție a bazinelor/băilor, inclusiv substanțele dezinfectante folosite.
Totodată, unitățile care dețin piscine sau bazine de înot trebuie să fie dotate cu vestiare, grupuri sanitare și dușuri, separate pentru bărbați și femei, iar regulamentul privind utilizarea piscinelor/bazinelor trebuie afișat într-o manieră vizibilă pentru cei care folosesc piscina/bazinul. Doctorul Cătălina Zorescu recomandă cu insistență rigoare în respectarea măsurilor de igienă, inclusiv în ceea ce privește scăldatul în ape necorespunzătoare. În cazul piscinelor, pe lângă responsabilitatea clară a administratorilor de bazine, există și responsabilitatea celor care le folosesc, iar aceasta pornește de la dușul obligatoriu la intrarea și ieșirea din piscină, folosirea toaletelor înainte de intrarea în piscină, mai ales în cazul copiilor, și evitarea supraaglomerării bazinelor.
Cea mai mare amenințare o reprezintă meningita virală, care a evoluat în fiecare an în județul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale țării, o boală care în vara anului 2012 a făcut ravagii, în special în rândul copiilor. Dintre cele 380 de cazuri de meningită virală înregistrate atunci, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2.
Până în prezent, nu există niciun medicament care să distrugă enterovirușii, de aceea prevenirea îmbolnăvirilor este esențială și asta se poate face respectând câteva reguli de bază: spălatul mâinilor frecvent și corect; adoptarea unor obiceiuri de igienă personală; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii. Din apa de băut enterovirușii se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1 -3 minute.



Recomandări