Sănătate publică

Familie din Neagra Șarului, cu toxiinfecție alimentară de la ouă cu Salmonella



Ouăle fuseseră achiziționate de la un magazin local
Ouăle fuseseră achiziționate de la un magazin local

O familie de patru persoane s-a internat, săptămâna trecută, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce a consumat ouă cu maioneză, preparate în casă. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că investigațiile au arătat că ouăle, achiziționate de la un magazin local, erau contaminate cu Salmonella.
Cei doi adulți și doi copii au primit tratament de specialitate la spitalul dornean. Inspectorii sanitari au efectuat verificări la magazinul de la care au fost achiziționate ouăle și nu au descoperit nici un fel de probleme. În aceste condiții, cel mai probabil este că hrana a fost contaminată în timpul preparării. Dr. Zorescu recomandă populației să manifeste o atenție deosebită atât surselor de unde procură alimentele, cât și modului de păstrare a acestora și a hranei preparate. Medicul subliniază că nu trebuie consumate alimente preparate cu o zi înainte decât dacă există certitudinea că au fost păstrate la frigider în mod corespunzător. ”Alimentele gătite nu trebuie consumate după mai mult de 48 de ore de la preparare, chiar dacă au fost ținute la frigider”, precizează dr. Zorescu.
Salmoneloza este o infecție provocată de bacteria Salmonella, care trăiește în intestinul oamenilor, animalelor și păsărilor.
Atenție la modul de păstrare a alimentelor!
De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă, crude (de exemplu, maioneza) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauză frecventă dacă provin din apă contaminată.
De asemenea, fructele și legumele proaspete pot determina această infecție, dacă sunt irigate sau spălate cu apă contaminată în timpul procesării. Multe alimente sunt contaminate atunci când sunt pregătite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.
Unii oameni pot deveni purtători cronici de Salmonella și pot transmite infecția altor persoane, chiar dacă ei înșiși nu au simptome. În cazul îmbolnăvirii, se manifestă greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, scaune cu sânge.
Spălarea fructelor și legumelor, spălarea mâinilor, spălarea și dezinfectarea tacâmurilor, a veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate sunt măsuri necesare care asigură prevenirea infecțiilor.
De asemenea, medicii recomandă consumul de apă și alimente din surse sigure, avertizând că inclusiv gheața poate să transmită infecții, dacă apa folosită a fost contaminată.
Un alt avertisment important este referitor la depozitarea cărnii crude în frigider, obligatoriu separat față de alte produse (pește, legume și verdețuri congelate, înghețată etc.).



Recomandări

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava
În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă