Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 iul 2017 - Anul XXII, nr. 146 (6562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

20 de ani de activitate

Sireteanca Elisabeta Lipă, invitată de onoare la evenimentul aniversar „O Nouă Viaţă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multipla campioană olimpică la canotaj, sireteanca Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a fost invitatul de onoare, alături de Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România, şi Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret, la evenimentul aniversar al Fundaţiei „O Nouă Viaţă”, 20 de ani de activitate, desfăşurat miercuri, 28 iunie, la Cercul Militar Naţional. La concertul aniversar au luat parte aproape 300 de invitaţi: diplomaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, jurnalişti şi susţinători ai fundaţiei. Gala a fost susţinută de trei muzicieni de talie internaţională: soprana Simona Mihai, violonistul George Zacharias şi pianistul Marios Panteliadis, seara fiindprezentată de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu.

 

Elisabeta Lipă: „Pentru mine, cei de la fundaţia <O Nouă Viaţă> sunt nişte eroi”

Elisabeta Lipă a povestit că a plecat din Siret foarte devreme, „la vârsta de 16 ani, dar n-am uitat niciodată fostul cămin-spital, acea clădire înspăimântătoare, cu copii şi tineri căţăraţi pe zidurile spitalului, care îşi strigau mamele pe care nu le cunoscuseră niciodată. Ulterior, când am devenit mamă m-am întrebat ce suflet poate să aibă un părinte pentru a-şi abandona copilul în acel loc de coşmar. Mă bucur că aceşti copii au primit în ultimii 20 de ani mai mulţi părinţi care i-au educat, i-au integrat în societate, care îi iubesc şi se ocupă de ei. Pentru mine, cei de la fundaţia <O Nouă Viaţă> sunt nişte eroi”.

Prezent la gală, primarul Siretului, Adrian Popoiu, a declarat: “Organizaţia a reuşit în aceşti 20 de ani să schimbe percepţia oamenilor din Siret faţă de persoanele cu dizabilităţi. Cu sprijinul echipei de specialişti dedicaţi şi al unor voluntari inimoşi, fundaţia a creat un model de bune practici în domeniul asistenţei sociale, devenind un model la nivel naţional.”

 

Organizaţia a luat fiinţă la iniţiativa britanicei Monica McDaid

Din anul 1997 până în prezent, fundaţia a schimbat destinele a peste 600 de copii şi tineri care au fost instituţionalizaţi în căminul-spital de la Siret. Fundaţia „O Nouă Viaţă” a marcat două decenii de când şi-a asumat responsabilitatea protejării copiilor şi tinerilor a căror viaţă a fost mutilată pentru totdeauna în căminul-spital de boli neuropsihice de la Siret. Organizaţia a luat fiinţă la iniţiativa britanicei Monica McDaid, fiind o continuare a activităţii începute tot de ea încă din 1990, prin organizaţia Romanian Challenge Appeal. Impresionată de imaginile din orfelinatele româneşti difuzate de BBC la începutul anilor ’90, profesoara din Marea Britanie a venit în ţara noastră hotărâtă să ajute. În urma unui apel pe care Monica McDaid l-a făcut într-o emisiune la BBC, peste 200 de voluntari britanici şi 15 camioane cu ajutoare au pornit atunci spre Siret. În căminul-spital din localitate erau instituţionalizaţi peste 600 de copii şi tineri care trăiau în condiţii greu de imaginat, fără lumină, căldură sau instalaţii sanitare. Echipa organizaţiei a început construirea primelor aşezăminte de tip familial în 1998, iar de atunci munca voluntarilor şi angajaţilor de la „O Nouă Viaţă” a fost neîntreruptă.

 

Sprijin pentru tinerii cu probleme din Siret

Activitatea celor de la Fundaţia „O Nouă Viaţă” a însemnat, la propriu, o nouă viaţă pentru cei care „până la apariţia fundaţiei nu au avut acces la drepturi fundamentale pentru orice fiinţă din secolul XXI: libertate, dragoste, îngrijire medicală, educaţie”. Astăzi aceşti tineri sunt integraţi în comunitate, au locuri de muncă, locuinţe şi chiar familii. Cu ocazia celebrării a 20 de ani de activitate a Fundaţiei ”O Nouă Viaţă”, preşedintele organizaţiei, Nigel Squibb, a declarat că misiunea fundaţiei este de a transforma vieţile persoanelor cu dizabilităţi, sprijinindu-i să-şi dezvolte abilităţile şi capacităţile astfel încât să devină membri activi ai comunităţii. „Pe lângă beneficiarii noştri, îi ajutăm şi pe tinerii cu probleme din oraş. Prin programele pe care le-am creat încercăm să le oferim tuturor o şansă pentru a se putea dezvolta şi pentru a duce o viaţă cât mai independentă”, a completat Nigel Squibb.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sireteanca Elisabeta Lipă, invitată de onoare la evenimentul aniversar „O Nouă Viaţă”.
 Vizualizări articol: 3103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sireteanca Elisabeta Lipă, invitată de onoare la evenimentul aniversar „O Nouă Viaţă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei