Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 iul 2017 - Anul XXII, nr. 146 (6562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiţie

Memorialul Elitelor, proiect unic în ţară care se va realiza la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria municipiului Fălticeni şi Asociaţia ”Strada Mare” din localitate au încheiat un parteneriat în vederea realizării proiectului ”Memorialul Elitelor”. Este vorba de reamenajarea aleii pietonale din centrul municipiului pe o lungime de 1,1 kilometri între Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” şi Judecătorie prin amplasarea unui număr de 60 de busturi ale personalităţilor marcante pe care le-a dat Fălticeniul de-a lungul timpului, construirea a două arce de triumf, dintre care unul dedicat Centenarului Marii Uniri, precum şi a unui altar al eroilor. Proiectul a fost prezentat în detaliu în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat primarul Cătălin Coman, reprezentanţii Asociaţiei ”Strada Mare” în frunte cu arhitectul Crişan Victor Popescu, profesorii Gabriel Baban, Mioara Gafencu şi Gheorghe Artene, farmacista Maria Mitocaru, dar şi publicistul şi scriitorul Octavian Știreanu, preşedintele fondator al Asociaţiei Presa Română.

 

Primul bust dezvelit va fi cel al lui Nicu Gane

”Proiectul a fost iniţiat de la o carte scrisă de profesorul Popa. Minunatul profesor Vasile Popa. Scriitorul Vasile Popa, omul care a educat generaţii şi care a reprezentat un model de conduită civică, profesorală, culturală şi un animator deosebit pentru această urbe. Printre noi se află fiul profesorului Popa, scriitor şi care mi-a promis că va rosti un speech la dezvelirea bustului acestui minunat profesor”, a arătat arhitectul Crişan. El a explicat că busturile personalităţilor fălticenene vor avea o înălţime de 1,05 metri şi vor fi amplasate pe socluri înalte de 2 metri. Fiecare bust va fi luminat cu proiectoare care vor fi montate în gazon.

”Busturile acestor personalităţi vor aminti de efortul pe care nişte oameni l-au făcut, care au dăruit muncă, au dăruit prestanţă şi prestigiu acestui oraş minunat”, a spus arhitectul fălticenean. El a subliniat că unul dintre arcele de triumf va fi amplasat în zona Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului", va purta inscripţia ”Memorialul Elitelor” şi simbolurile domeniilor în care au excelat personalităţile ale căror busturi se regăsesc pe alee. Celălalt arc va fi amplasat la ieşirea din ansamblul monumental, în zona Judecătoriei, şi va purta inscripţia ”Marea Unire", "1918 – Centenar – 2018" încadrată de stema României Mari (1918) şi stema actuală a României. Pe coloane vor fi stemele provinciilor româneşti de la Unirea Mică la Marea Unire – Moldova, Muntenia, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş şi înscrisul "Deşteaptă-te române, oriunde te-ai afla", care aparţine scriitorului Octavian Știreanu. ”Am plecat de la imnul naţional <Deşteaptă-te române> şi l-am completat cu <Oriunde te-ai afla>. <Oriunde te-ai afla> înseamnă probabil prima trimitere la diaspora, dar nu neapărat. Deşteaptă-te române, fie că eşti într-o redacţie, fie că eşti într-o primărie sau într-un minister. Deşteaptă-te române, oriunde te-ai afla. Este ca un îndemn care are sens la un asemenea monument. Au fost oameni deştepţi oriunde s-au aflat”, a explicat Știreanu, adăugând că Fălticeniul va fi singurul loc din ţară unde va exista ”o asemenea insulă de spiritualitate”. Primul bust care va fi realizat va fi cel al unionistului Nicu Gane, dezvelirea lui fiind programată pentru data de 24 ianuarie 2018. Vor urma Artur Gorovei, Vasile Popa şi Nicolae Labiş. 

 

Coman: ”Este un proiect extrem de ambiţios, util şi necesar pentru Fălticeni”

Primarul Cătălin Coman a declarat că proiectul ”Memorialul Elitelor” este unul extrem de ambiţios şi necesar pentru Fălticeni. ”Este un proiect extrem de ambiţios, util şi necesar pentru Fălticeni pentru că Fălticeniul este unul dintre oraşele culturale extrem de importante ale României. Suntem pe locul trei în ţară ca număr de personalităţi culturale după Bucureşti şi Iaşi, iar dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem pe primul loc. Este un lucru extrem de important şi un lucru care ne permite să dăm startul acestui proiect deosebit”, a declarat Coman. El a dat asigurări că primăria va găsi resurse pentru finanţarea acestui proiect, precizând că nu vor fi afectate celelalte proiecte de dezvoltare ale municipalităţii. Investiţia, a spus primarul, este estimată la circa 3 milioane de lei. Cătălin Coman a subliniat însă că proiectarea, care este foarte scumpă, a fost făcută de arhitectul Crişan Victor Popescu şi, ca atare, costurile municipalităţii vor scădea. ”Niciodată nu sunt bani pentru câte avem de făcut, dar sunt convins că odată proiectul început, va genera efervescenţă şi va merge înainte. Sper ca într-un an sau doi să-l terminăm. Avem ocazia istorică să se vorbească despre Fălticeni la superlativ la nivel naţional, pentru că e o investiţie unică”, a spus Coman. El a menţionat că a avut o discuţie telefonică cu omul de ştiinţă american de origine fălticeneană Eliot Sorel, care i-a promis că va sprijini acest proiect. ”Domnul profesor Eliot Sorel împreună cu comunitatea românească din America de Nord şi Canada pot sprijini realizarea acestui proiect”, a încheiat Cătălin Coman. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Memorialul Elitelor, proiect unic în ţară care se va realiza la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Memorialul Elitelor, proiect unic în ţară care se va realiza la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei