Lucrările planificate pentru perioada imediat următoare de Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava trebuie amânate din cauza procedurilor birocratice legate de studii suplimentare și de avize. Este vorba despre amenajarea secției de îngrijiri pentru bolnavii în fază terminală, de schimbarea unui tronson de gard și de amenajarea unei noi parcări de o sută de locuri. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că pentru secția de îngrijiri paleative, care va fi amenajată la demisolul unei clădiri existente și funcționale, respectiv secția Pneumologie, legislația îl obligă să facă studiu geotehnic, studiu topografic, studiu de fezabilitate și abia după aceea caietul de sarcini și licitația. ”Legislația este extrem de stufoasă și am chemat ajutor de specialitate de la Iași. Toate acestea necesită timp pentru că trebuie să mergi din aproape în aproape. La cum stau lucrurile, mai mult faci studii și proiecte decât construiești”, a spus Rîmbu, furios. Pentru gard, managerul a arătat că are nevoie de avize de la furnizorii de electricitate și de gaz, deși gardul nou va fi construit exact pe același amplasament ca cel vechi.
Rîmbu: ”Toată lumea se teme de reclamații și uite așa lucrurile trenează”
Pentru amenajarea parcării în curtea spitalului, sunt necesare de asemenea studii geotehnice și topografice. ”Suportăm tot acest supliciu, unde-i lege nu-i tocmeală. Numai că după toate astea, te mai trezești și cu contestații de la tot felul de netrebnici și tot amâni lucrările până cine știe când”, a afirmat managerul spitalului.
El a dat exemplu cu licitația pentru instalarea noii stații de sterilizare, la care s-a suspendat atribuirea contractului de execuție pentru că unul dintre cei cinci ofertanți a solicitat expertiza tehnică a spațiilor în care va funcționa aceasta. ”Stația actuală funcționează în aceste spații de 20 de ani. Noua stație este mult mai flexibilă, va fi instalată tot acolo, ce expertiză a spațiului să mai fac?! De câte ori cumpăr un aparat sau un echipament trebuie să fac expertiza spațiului? Astfel de contestatari sunt luați în seamă, toată lumea se teme de reclamații și uite așa lucrurile trenează. Ca să nu mai spun că sunt instituții care sunt stat în stat, care își fac legi ca să existe, ca să acopere nemunca și puturoșenia lor. Se tot plâng unii și alții că nu se absorb fonduri europene. Cum să fie absorbite, când legislația este atât de stufoasă și făcută parcă anume pentru a te descuraja? Consumăm toate resursele pe tot felul de studii”, a declarat Vasile Rîmbu, care s-a întrebat retoric ce studiu de fezabilitate o fi întocmit Michelangelo, când a lucrat ca arhitect-șef la construcția cupolei celei mai mari biserici din lume, Basilica di San Pietro din Roma (din 1549 până la sfârșitul vieții, în 1564).