Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iun 2017 - Anul XXII, nr. 145 (6561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Conferinţă

Masa rotundă „Eminescu în limbile lumii”, la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lectoratul de Limbă Română al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Studii Româneşti (ambele instituţii din cadrul Universităţii Naţionale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi), au organizat vineri, 23 iunie, cea de-a doua ediţie a mesei rotunde internaţionale „Eminescu în limbile lumii:traduceri, receptare critică şi academică”.

În introducere, Gina Puică, titulara Lectoratului, a reamintit şi argumentat tematica aleasă pentru această masă rotundă.

Tot în deschiderea evenimentului, Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi, a vorbit în calitate de diplomat, de istoric, dar şi de persoană cunoscătoare a celor două spaţii, românesc şi ucrainean, pledând pentru mai buna cunoaştere reciprocă a celor două popoare vecine, strâns legate prin numeroase fapte de cultură din prezent şi din trecut.

În continuarea evenimentului, scriitoarea, jurnalista şi traducătoarea suceveană Doina Cernica a prezentat o comunicare despre traducătorii eminescieni pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor la Suceava, Botoşani şi Cernăuţi, proveniţi din spaţii foarte diverse (slav, turcesc, grecesc, chilian etc.). Raluca Dimian, lector univ. dr. la Departamentul de Limbi şi Literaturi străine al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a făcut o expunere detaliată a traducerilor din poezia lui Eminescu în limba germană, iar Muguraş Constantinescu, prof. univ. dr. în cadrul aceluiaşi departament al USV, a comunicat în jurul traducerii lui Eminescu în limba franceză. Venit de la Universitatea din Granada (Spania), unde este profesor, Enrique Nogueras, traducător din portugheză şi română în spaniolă, a făcut un istoric al traducerilor din poezia şi proza lui Eminescu în limba spaniolă. Menţionăm că Enrique Nogueras a fost distins la Ipoteşti, în cadrul festivităţilor din 15 iunie 2017, cu Premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene, pentru traducerea şi publicarea, în 2016, la o editură spaniolă a prozei eminesciene.

În încheierea manifestării, Gina Puică şi scriitorul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, au încercat un bilanţ de parcurs al celor două ediţii ale acestui eveniment, a cărui tematică se arată inepuizabilă.

Evenimentul a fost unanim salutat de public şi de invitaţi pentru că a permis deschiderea spre agora a microcosmosului academic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Masa rotundă „Eminescu în limbile lumii”, la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Masa rotundă „Eminescu în limbile lumii”, la Cernăuţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei