Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 iun 2017 - Anul XXII, nr. 142 (6558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

„Ziua universală a iei”, sărbătorită la Todireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă ia românească a depăşit sfera tradiţionalului, integrându-se uşor în peisajul modern, locuitorii comunei Todireşti nu au uitat însemnătatea originală a cămăşii, însemnele magice cusute cu grijă cu fiecare împunsătură de ac. Pe 24 iunie, la iniţiativa referentului cultural Cecilia Rîpan, invitaţii care s-au adunat în grădina şcolii din Todireşti au petrecut momente deosebite în compania tinerelor talente din comună. Invitaţii au apreciat expoziţiile de costume populare şi fotografie, dar şi obiectele vechi expuse în cadrul şezătorii.

Prof. înv. primar Lidia-Loredana Seserman ne-a spus că „şi de această dată am răspuns invitaţiei domnului primar, de a sărbători această zi în acest cadru, expunând 14 cămăşi din cele 24 pe care le deţin, fotografii cu membrii familiei de la diverse manifestări în cadrul cărora am îmbrăcat frumosul costum popular, dar şi un mic panou cu ii în miniatură, decorate de elevii mei”.

Fiind la a doua ediţie, evenimentul a fost tratat cu maximă seriozitate, dovadă fiind oamenii mândri îmbrăcaţi în frumosul costum popular. De această dată, organizatorii au pregătit o mică şezătoare, iar publicul prezent s-a destins urmărind cu mare interes sceneta „Soacra cu trei nurori”, prezentată de elevii şcolii din Soloneţ, ghicitorile şi replicile elevilor de clasa a VIII-a ai şcolii din Todireşti, dansurile moderne pregătite de elevii clasei a VII-a de la aceeaşi şcoală, cântecele populare interpretate de elevele Georgiana Constantinescu (Soloneţ), surorile Diana-Anastasia şi Teodora-Camelia Seserman (Liceul Tehnologic Cajvana) şi nu în ultimul rând pe cei mai valoroşi artişti ai comunei Todireşti, dansatorii formaţiei de jocuri populare perechi „Gelu Constantinescu” din Soloneţ, pregătiţi de învăţătoarea Ileana Grigorean.

Primarul Vasile Avram s-a arătat entuziasmat de faptul că deşi a fost organizată în scurt timp, majoritatea locuitorilor comunei au ales să sărbătorească Ziua universală a iei româneşti, punând-o la loc de cinste. Şi cum la orice şezătoare se servesc şi bucate, sponsorii au fost generoşi, oferind participanţilor “bucate alese”. Edilul comunei Todireşti, Vasile Avram, s-a arătat plăcut impresionat de această manifestare, mulţumind organizatorilor: referentului cultural Cecilia Rîpan, învăţătoarelor Ileana Grigorean şi Veronica Cioată, profesoarei Lia Rudnic, dar şi elevilor, şi i-a asigurat că această sărbătoare se va organiza în fiecare an de Ziua Sânzienelor, pe 24 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua universală a iei”, sărbătorită la Todireşti.
 Vizualizări articol: 1595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Ziua universală a iei”, sărbătorită la Todireşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei