Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2017 - Anul XXII, nr. 141 (6557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Cetatea de Scaun a Sucevei are propriul său vin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, a fost lansat pe piaţă, Vinul Domnesc Cetatea Sucevei care este un vin Riesling alb, demisec, produs din recolta din anul 2014. Pe eticheta acestuia este pecetea Jidvei cu stema Moldovei, iar pe ambalajul individual este imaginea Cetăţii de Scaun a Sucevei. În interiorul etichetei este un pliant miniatural cu povestea Cetăţii scrisă în română, engleză şi germană. Preţul vinului este de 35 de lei şi este pus în vânzare la Casa Custodelui de la Cetatea Sucevei şi la Muzeul de Istorie.

La lansarea vinului Domnesc Cetatea Sucevei a fost prezent reprezentantul casei Jidvei, Codrin Simion care a spus povestea legăturii dintre Cetatea de Scaun a Sucevei şi Plantaţiile de la Jidvei. Legătura dintre Ştefan cel Mare şi vinurile de Jidvei este făcută prin donarea Cetăţii de Baltă, în 1475, de către regele Matei Corvin, voievodului moldovean. Conform istoricilor, cetatea de Baltă rămâne în stăpânirea domnitorilor Moldovei până în anul 1539. Istoria vinurilor de Jidvei merge până departe, în vremea lui Herodot, în anul 600 îH. Acesta menţionează că agatârştii stabiliţi pe văile Târnavelor erau renumiţi viticultori.

Reprezentantul Casei Jidvei a mai spus că soiul de vin din care este obţinut vinul Domnesc Cetatea Sucevei este cel adus de saşii transilvăneni. În anul 1200, au fost aduse aici primele clone de viţă nobilă, de origine germană, de către coloniştii saşi. În hărţile epocii ţinutul este menţionat ca Weinland - Ţara vinului. Acest soi este caracterizat de o bogăţiei de citrice şi compuşi minerali, cu aromă de piersică, lămâie galbenă şi grapefruit. „Este o licoare demnă de a înnobila mesele capetelor încoronate” a precizat Simion. Acesta a mai spus că astăzi Podgoriile Jidvei aparţin familiei Necşulescu. Aici se produc diferitele sortimente de vin spumant de Jidvei, brut, dry, extra dry şi demisec. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cetatea de Scaun a Sucevei are propriul său vin.
 Vizualizări articol: 3755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Cetatea de Scaun a Sucevei are propriul său vin2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă rapidă de salată verde Dacă ne grăbim foarte tare, dacă e cald şi nu ne atrage deloc ideea de a sta cu orele în bucătărie, dar şi dacă vrem un preparat uşor şi plăcut, această ciorbă este o idee bună.Avem nevoie de:O salată verde mare, 150 g costiţă afumată, 1 ou, o... Citeşte