Duminică, a fost lansat pe piață, Vinul Domnesc Cetatea Sucevei care este un vin Riesling alb, demisec, produs din recolta din anul 2014. Pe eticheta acestuia este pecetea Jidvei cu stema Moldovei, iar pe ambalajul individual este imaginea Cetății de Scaun a Sucevei. În interiorul etichetei este un pliant miniatural cu povestea Cetății scrisă în română, engleză și germană. Prețul vinului este de 35 de lei și este pus în vânzare la Casa Custodelui de la Cetatea Sucevei și la Muzeul de Istorie.
La lansarea vinului Domnesc Cetatea Sucevei a fost prezent reprezentantul casei Jidvei, Codrin Simion care a spus povestea legăturii dintre Cetatea de Scaun a Sucevei și Plantațiile de la Jidvei. Legătura dintre Ștefan cel Mare și vinurile de Jidvei este făcută prin donarea Cetății de Baltă, în 1475, de către regele Matei Corvin, voievodului moldovean. Conform istoricilor, cetatea de Baltă rămâne în stăpânirea domnitorilor Moldovei până în anul 1539. Istoria vinurilor de Jidvei merge până departe, în vremea lui Herodot, în anul 600 îH. Acesta menționează că agatârștii stabiliți pe văile Târnavelor erau renumiți viticultori.
Reprezentantul Casei Jidvei a mai spus că soiul de vin din care este obținut vinul Domnesc Cetatea Sucevei este cel adus de sașii transilvăneni. În anul 1200, au fost aduse aici primele clone de viță nobilă, de origine germană, de către coloniștii sași. În hărțile epocii ținutul este menționat ca Weinland – Țara vinului. Acest soi este caracterizat de o bogăției de citrice și compuși minerali, cu aromă de piersică, lămâie galbenă și grapefruit. „Este o licoare demnă de a înnobila mesele capetelor încoronate” a precizat Simion. Acesta a mai spus că astăzi Podgoriile Jidvei aparțin familiei Necșulescu. Aici se produc diferitele sortimente de vin spumant de Jidvei, brut, dry, extra dry și demisec.