Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2017 - Anul XXII, nr. 141 (6557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Fenomen îngrijorător

Bicicliştii au ţinut din nou prim-planul la accidente pe şoselele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accidentele în care sunt implicaţi biciclişti tind să devină cea mai mare problemă de pe şoselele judeţului, în ciuda faptului că de o perioadă de timp poliţiştii rutieri au început să înlocuiască avertismentele scrise cu amenzi mari pentru biciclişti. Ultimele date îngrijorătoare sunt din zilele de 23 şi 24 iunie, când, în cinci din cele 11 accidente înregistrate au fost implicaţi biciclişti. Din păcate, nu se poate vorbi nici pe departe de cazuri izolate, în condiţiile în care statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava arată că în primele cinci luni ale acestui an pe şoselele judeţului Suceava s-au înregistrat 60 de accidente cu implicarea bicicliştilor, din care 52 s-au produs din vina lor, inclusiv în cazul celor două accidente mortale. Dacă în primele luni ale anului au fost accidente mai puţine, cum s-a încălzit vremea au apărut foarte multe accidente cu biciclişti.

 

A intrat cu bicicleta într-un pieton

Primul accident s-a înregistrat vineri dimineaţă, în jurul orei 9.20, pe drumul comunal din Arbore. O femeie în vârstă de 46 de ani, localnică, se deplasa pe o bicicletă, iar pe un sector de drum în pantă şi în curbă, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrând într-un pieton, un bătrân de 71 de ani.

În urma impactului, atât biciclista cât şi pietonul au fost proiectaţi pe carosabil, suferind leziuni uşoare. 

Tot vineri, în jurul orei 13.00, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe strada Izvorul Alb, în condiţii de ploaie, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a căzut, autoaccidentându-se.

 

Lovit de o maşină în timp ce traversa pe trecerea de pietoni pe bicicletă

Un al treilea accident, în aceeaşi zi, s-a înregistrat seara, în jurul orei 19.00, pe Bulevardul 1 Mai din municipiul Suceava, pe trecerea de pietoni din faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Maramureş, care conducea un microbuz, l-a acroşat pe un minor de 15 ani, din municipiul Suceava, care se angajase în traversare pe marcajul pietonal, însă urcat pe bicicletă, fapt interzis de legislaţie. Din fericire, copilul a scăpat cu leziuni uşoare.

 

Au intrat cu bicicletele în maşini

A doua zi, sâmbătă, şirul de accidente cu biciclişti a continuat cu încă două. În jurul orei 12.30, pe DJ 209B, la Mălini, un localnic în vârstă de 78 de ani, pe bicicletă, a efectuat un viraj la stânga fără să se asigure, moment în care a intrat în coliziune cu autoturismul condus de o tânără de 18 ani, care se afla în depăşirea vehiculului pe două roţi.

În urma impactului, a rezultat rănirea uşoară a biciclistului, care a fost transportat cu ambulanţa la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Sâmbătă, în jurul orei 16.30, pe DJ 177A, în comuna Capu Câmpului, un copil de 8 ani, aflat pe bicicletă, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism, intrând în coliziune cu acesta. Din fericire, şi în acest caz, impactul nu a fost foarte violent iar copilul a scăpat uşor.

Se remarcă aşadar că fiecare accident are în prim-plan erori grave comise în trafic de biciclişti. Tinerii, respectiv vârstnicii, apar în cele mai multe dintre cazuri.

 

Amenzile pentru biciclişti sunt foarte mari şi au început să se aplice

Pe şoselele din ce în ce mai aglomerate, şi fără amenajări minime pentru biciclişti, aceşti participanţi la trafic se expun la riscuri foarte mari, în primul rând din cauza ignoranţei crase de care dau dovadă ei, sau, în cazul copiilor, părinţii lor, care îi lasă să iasă în trafic de la vârste foarte fragede. Bicicliştii trebuie să înţeleagă că nu se mai pot deplasa oricum pe străzi, fără a ţine cont de regulile elementare, de a se asigura la schimbarea direcţiei de mers ori atunci când intră într-o intersecţie.

După ce ani de zile bicicliştii au primit în majoritate avertismente, de câteva săptămâni poliţiştii au trecut la amenzi.

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a declarat: 

„În perioada 14 – 21 iunie au fost organizate acţiuni în cadrul cărora au fost sancţionaţi peste 200 de biciclişti. Cu toate acestea, în continuare o parte din participanţii la trafic în calitate de biciclişti îşi pun viaţa în pericol şi ignoră regulile rutiere, riscând să fie implicaţi în accidente grave sau să fie sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de peste 800 de lei”.

Cea mai mică sancţiune pentru biciclişti este de şase puncte de amendă. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei. Aşadar, cea mai mică amendă prevăzută de legislaţie pentru biciclişti este de 870 de lei.

 

Bicicliştii se consideră puşi la zid şi descurajaţi de poliţişti

Amenzile sunt enorme, de multe ori valoarea sancţiunilor depăşind cu mult valoarea unei biciclete. Iubitorii mersului pe bicicletă reclamă că astfel de amenzi descurajează acest mod de deplasare sănătos şi ecologic. Pe de altă parte, cert este că trebuie făcut ceva pentru a fi reduse accidentele în care sunt implicaţi biciclişti. Ideal ar fi ca cine merge cu bicicleta să ţină cont de regulile elementare de deplasare şi să aibă o dotare minimă pentru deplasarea pe drumurile publice.

 

Reguli minime pentru biciclişti

Bicicleta poate fi condusă de persoanele care au peste 14 ani. Bicicleta trebuie echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare. Bicicleta trebuie să aibă un dispozitiv eficace de frânare şi unul eficace de direcţie.

Bicicliştilor li se interzice: să înveţe să conducă pe drumurile intens circulate, să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, să circule în paralel, să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil ce poate fi folosit.

Bicicliştii trebuie să aibă buletinul la ei, în caz contrar riscând o amendă de peste 800 de lei, iar ca recomandare pot folosi casca de protecţie şi vestă reflectorizantă, dacă se deplasează în condiţii de vizibilitate redusă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bicicliştii au ţinut din nou prim-planul la accidente pe şoselele Sucevei.
 Vizualizări articol: 3274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Bicicliştii au ţinut din nou prim-planul la accidente pe şoselele Sucevei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă rapidă de salată verde Dacă ne grăbim foarte tare, dacă e cald şi nu ne atrage deloc ideea de a sta cu orele în bucătărie, dar şi dacă vrem un preparat uşor şi plăcut, această ciorbă este o idee bună.Avem nevoie de:O salată verde mare, 150 g costiţă afumată, 1 ou, o... Citeşte