Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iun 2017 - Anul XXII, nr. 138 (6554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Ca melcul

Consiliul Local face astăzi primul pas spre restaurarea soclului statuii lui Ștefan cel Mare, de la Cetatea de Scaun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deliberativul municipiului Suceava analizează, în şedinţa de astăzi, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea soclului statuii lui Ștefan cel Mare, de pe platoul Cetăţii de Scaun. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru a putea demara lucrările cât mai repede, este necesară separarea în două componente, reabilitarea soclului, pe de o parte, şi a statuii voievodului pe cal, pe de altă parte. Divizarea proiectului a fost argumentată de primar prin aceea că procedura de avizare, de către Ministerul Culturii, pentru partea de monument care include statuia, este foarte laborioasă şi durează mai mult. ”La soclu există deja constatarea pentru situaţie de urgenţă şi se poate interveni”, a precizat Lungu.  

Odată cu reabilitarea soclului, administraţia locală are în vedere şi amenajarea zonei din jur. Valoarea investiţiei este de 1,79 milioane de lei.

Statuia realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu este cea mai înaltă din România. Este confecţionată din bronz turnat, are 8 metri înălţime, 8 metri lungime şi 2 metri lăţime.

 

Monumentul a fost dezvelit în urmă cu 40 de ani

Soclul este din travertin şi a fost realizat de sculptorul Vladimir Florea. Are înălţimea de 15 metri, lungimea de 6 metri şi lăţimea de 2,10 metri. Pe pereţii laterali ai soclului, în registrul inferior, au fost amplasate două altoreliefuri din bronz, cu o secvenţă de bătălie şi o scenă de la Curtea Domnească. Pe peretele frontal, în jumătatea superioară, soclul a fost decorat cu stema Moldovei, realizată de asemenea din bronz. Monumentul de pe platoul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit în 1977, în prezenţa preşedintelui RSR, Nicolae Ceauşescu. Momentul a fost marcat cu ceremonial militar, cu intonarea imnului de stat şi o placă de marmură pe care scria cu litere aurii: „Dezvelit astăzi, 16 septembrie 1977, în prezenţa tov. Nicolae Ceauşescu, secretar general al PCR, preşedintele RSR”. Cuvintele lui Nicolae Ceauşescu, „Scut de apărare al gliei străbune, Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă şi activitate închinată libertăţii patriei şi poporului, împreună cu alţi mari domnitori ai ţării, stă la baza făuririi României”, au fost scrise pe soclu cu litere de bronz. După Revoluţia din decembrie 1989, ambele inscripţii au fost înlăturate. 

De atunci, lipsit de orice îngrijire, monumentul s-a degradat. Vegetaţia a crescut sub plăcile de travertin, iar în 2008 a căzut pe paviment unul dintre cele două  altoreliefuri de pe soclul statuii ecvestre a voievodului. Dacă deliberativul local va aproba astăzi indicatorii tehnico-economici, lucrările de reabilitare ar putea începe chiar din acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Local face astăzi primul pas spre restaurarea soclului statuii lui Ștefan cel Mare, de la Cetatea de Scaun.
 Vizualizări articol: 2476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Consiliul Local face astăzi primul pas spre restaurarea soclului statuii lui Ștefan cel Mare, de la Cetatea de Scaun5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei