Efect la distanță

Securizarea școlilor împotriva incendiilor, victimă a crizei politice din Guvern



Sorin Grindeanu cere pe pagina lui de Facebook demisia lui Liviu Dragnea
Sorin Grindeanu cere pe pagina lui de Facebook demisia lui Liviu Dragnea

Verificarea stadiului în care se află unitățile de învățământ din județul Suceava din punct de vedere al securității la incendiu, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, la solicitarea prefectului de Suceava, Mirela Adomnicăi, arată că în 65 de localități funcționează 96 de școli și grădinițe neconforme în această privință. Pentru 22 dintre acestea, administrațiile locale au făcut demersuri pentru conformare, finanțarea lucrărilor urmând a fi făcută de la bugetul local pentru 13 unități de învățământ, și prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru 9 școli și grădinițe. O problemă neașteptată a apărut însă la acestea din urmă pentru că, deși proiectele depuse de primării au fost declarate eligibile și acceptate, din cauza crizei politice din Guvern, la Ministerul Dezvoltării nu are cine să semneze ordinul de finanțare. Ministrul Sevil Shhaideh a demisionat, iar duminică, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că a demis toți secretarii de stat, secretarul general și secretarii generali adjuncți de la Ministerul Dezvoltării.
”Aveam speranța că proiectele depuse de administrațiile locale pentru finanțare prin PNDL pentru reabilitare de școli și grădinițe vor face să debutăm în anul școlar viitor cu cât mai puține școli neautorizate din punct de vedere al securității la incendii. Săptămâna asta trebuiau semnate ordinele de finanțare, dar deocamdată nu are cine semna”, ne-a declarat, ieri, prefectul Mirela Adomnicăi.
Cele mai multe școli au nevoie de instalații de detecție incendiu
În așteptarea semnăturii salvatoare se află comuna Stulpicani, cu proiecte depuse spre finanțare prin PNDL pentru școlile gimnaziale din Slătioara și Negrileasa, școala primară din Vadu Negrilesei și pentru Grădinița cu Program Normal Stulpicani, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” din Siret, școala gimnazială din Dolheștii Mici, Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” din Pătrăuți și școala cu clasele I-VIII din Arghira- Preutești.
Alte administrații locale, precum cele din Rădăuți, Milișăuți, Capu Câmpului, Bilca, Marginea, încearcă să rezolve situația cu finanțare de la bugetul local. Primăria Stulpicani, cu șase unități de învățământ neconforme pe raza comunei, pe lângă accesarea programului guvernamental, apelează și la bugetul propriu pentru școlile gimnaziale din Stulpicani și Gemenea.
Conform situației prezentate de ISU prefectului Adomnicăi, în Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Solca, Frasin, Salcea, Liteni, Cajvana, Vicovu de Sus și în 43 de comune mai sunt școli pentru care până acum nu a fost făcut nici un demers pentru autorizare. Cele mai multe unități de învățământ au nevoie de instalații de detecție incendiu și de iluminat de securitate pentru evacuare.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Modernizări majore, realizate sau în curs de realizare, la toate școlile și grădinițele din Salcea, pentru 1.600 de copii și tineri

Guvernul îi trimite pe directorii de școli 14 ore/ săptămână la catedră. „Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!”

Guvernul îi trimite pe directorii de școli 14 ore/ săptămână la catedră. „Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!”