Suprafața de teren care trebuie scoasă din amenajamentul forestier pentru efectuarea lucrărilor de stabilizare a iazului de decantare a sterilului uzinal de la Tărnicioara este de aproximativ 70 de ari. Suma cu care Ministerul Economiei trebuie să compenseze acest transfer este de 350.000 de lei, adică mai mult de 75.000 de euro. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, care a adus această problemă, săptămâna trecută, în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a declarat că în urma măsurătorilor și suprapunerilor de planuri efectuate de Direcția Silvică Suceava a reieșit că suprafața necesară pentru lucrările la digul de gabioane și a greblei de retenție a plutitorilor, care trebuie scoasă din amenajamentul silvic, nu este mai mare de 70 de ari. Tot Direcția Silvică a făcut și evaluarea compensațiilor.
Documentația pentru alocarea fondurilor de către Ministerul Economiei va fi întocmită de Prefectura Suceava, dar este greu de crezut că va fi și semnată la Guvern, înainte de clarificarea lucrurilor între premierul Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea și PSD.
Până atunci, lucrările de reconstrucție, începute la Tărnicioara de Conversmin în 2008, stagnează în continuare. Reamintim că lucrările s-au oprit când au ajuns la decolmatarea și repararea digului de gabioane și a greblei de retenție a plutitorilor pentru că acestea s-ar afla pe teren forestier.
La 1 iunie a.c. ar fi trebuit să fie dat ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza disputei între Direcția Silvică și Ministerul Economiei asupra proprietății terenului din jurul iazului.
Stabilizarea depozitului în care se află 8,3 milioane de metri cubi de steril a reintrat pe agenda publică după ce, în data de 27 mai a.c., Primăria Ostra a informat Prefectura Suceava că din iaz deversează steril, ulterior fiind identificat acest material în canalul colector care subtraversează halda.
Iazul de decantare Tărnicioara a fost dat în folosință în 1975 și are o capacitate proiectată de 9,3 milioane mc. Activitatea de depozitare a încetat în data de 31 decembrie 2002.
În 2008 a fost preluat de Conversmin București și predat unei firme pentru execuția lucrărilor de închidere/ecologizare, efectuate în salturi până în 2014 și oprite de tot din 2015, deși există alocare bugetară. Pentru finalizarea reconstrucției iazului de la Tărnicioara mai sunt necesari 51 de milioane de lei, în afara sumei pentru compensarea scoaterii celor 70 de ari din amenajamentul forestier.