Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iun 2017 - Anul XXII, nr. 131 (6547)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Absurditate reparată

Șofer nevinovat târât într-un proces pentru uciderea unui pieton pe care nici măcar nu l-a atins

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Grăniceşti a fost achitat definitiv acum două zile după doi ani de procese în care a avut calitatea de inculpat, pentru ucidere din culpă, în cazul unui pieton accidentat mortal. Cazul lui Gheorghe Zaharie este unul cu totul ieşit din comun, în condiţiile în care bărbatul trimis în judecată nici măcar nu a atins cu maşina pe care o conducea pietonul care a murit.

Bărbatul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, concluzia procurorului fiind că o banală oprire neregulamentară făcută de Gheorghe Zaharie echivalează cu uciderea din culpă. Două instanţe, Judecătoria Rădăuţi şi Curtea de Apel Suceava, au dat de pământ cu ancheta procurorilor, Gheorghe Zaharie fiind declarat nevinovat.

 

O decizie banală, de a lua un om la ocazie, i-a schimbat viaţa  

Filmul accidentului petrecut la începutul anului 2014 la Siret a fost, pe scurt, următorul: Gheorghe Zaharie conducea o autoutilitară şi a luat la ocazie un bărbat, Gheorghe Leuciuc, de la Grăniceşti spre Siret. La Siret, pe o porţiune de drum cu două benzi, şoferul a oprit la solicitarea pietonului, care ajunsese la destinaţie.

Pietonul a coborât şi s-a angajat brusc în traversare, neregulamentar, pe lângă maşină, la aproximativ 30 de metri de o trecere de pietoni. Din spate, pe acelaşi sens de mers, venea o a doua autoutilitară, al cărei şofer a trecut de pe banda I pe banda a II-a de mers. Șoferul acesteia din urmă nu l-a mai putut evita pe pieton şi l-a accidentat mortal.   

 

O contravenţie banală, oprirea neregulamentară, asimilată uciderii din culpă

Poliţiştii care au efectuat ancheta, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au stabilit că şoferul care l-a lovit efectiv pe pieton circula în mod regulamentar, neavând cum să-l evite pe bărbatul care i-a ieşit brusc în faţă. Primul şofer, Gheorghe Zaharie, a fost cel trimis în judecată pentru ucidere din culpă, sub acuzaţia că a provocat nenorocirea din cauză că a oprit neregulamentar. Aşadar, de la o banală contravenţie, oprirea neregulamentară, Gheorghe Zaharie s-a trezit inculpat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă. 

 

Infracţiunea nu există

Judecătoria Rădăuţi, prima instanţă care a judecat acest dosar,

 s-a pronunţat definitiv în mai 2016. Gheorghe Zaharie a fost găsit nevinovat pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Judecătorii l-au achitat pe Zaharie în baza articolului 16, aliniat 1, litera c, din Noul Cod de Procedură Penală, adică pentru că nu există probe că a săvârşit infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată.

Atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cât şi urmaşii pietonului accidentat mortal au făcut apel împotriva deciziei magistraţilor de la Rădăuţi. Acum două zile, Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondate, toate apelurile. Gheorghe Zaharie a fost aşadar achitat definitiv şi irevocabil.

 

Un supliment de expertiză a ajuns la aceeaşi concluzie

La Curtea de Apel au fost reaudiaţi aproape toţi martorii şi a fost admis şi efectuat un supliment de expertiză. Concluzia acestui supliment de expertiză a fost că nu există legătură de cauzalitate între oprirea neregulamentară şi consecinţa care avea să urmeze: accidentarea mortală a pietonului. S-a mai stabilit că pietonul este unicul vinovat pentru că a traversat atât de imprudent. Nici şoferul care a lovit efectiv pietonul nu a fost pus sub acuzare, din cercetări şi expertize rezultând că acesta nu a avut cum să evite tragedia, având în vedere locul şi condiţiile în care s-a produs accidentul.

Odată cu achitarea lui Gheorghe Zaharie, instanţa a mai respins  ca nefondate şi acţiunile civile prin care urmaşii decedatului au solicitat despăgubiri de la inculpat.

Gheorghe Zaharie a fost reprezentat la cele două instanţe de judecată de avocaţii Cristinel şi Luminiţa Nedelcu. Avocaţii au pledat din start pentru achitare, în condiţiile în care maşina condusă de Gheorghe Zaharie nu a avut contact cu victima. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șofer nevinovat târât într-un proces pentru uciderea unui pieton pe care nici măcar nu l-a atins.
 Vizualizări articol: 7368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Șofer nevinovat târât într-un proces pentru uciderea unui pieton pe care nici măcar nu l-a atins5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei