Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iun 2017 - Anul XXII, nr. 131 (6547)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Asistenţă socială

Minoră însărcinată, adusă de un echipaj de poliţie la Centrul Maternal Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O minoră în vârstă de 16 ani, însărcinată, care nu mai ţinea legătura cu părinţii ei şi abandonase şi şcoala, a fost adusă de un echipaj de poliţie la Centrul Maternal Suceava, după ce fata a sunat la Serviciul de urgenţă 112, pentru că risca să nască în stradă. Minora era în ultimul trimestru de sarcină şi nu avea o locuinţă stabilă, după ce a plecat de acasă. În momentul când a ajuns la Centrul Maternal Suceava, personalul instituţiei a constatat că fata nu avea asupra sa nici un act. Tânăra a povestit că actele i-au fost rupte de concubinul cu care avea o relaţie. Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că, împreună cu autorităţile locale, „tinerei i-au fost eliberate documentele necesare intrării în legalitate, acte necesare şi pentru întocmirea certificatului de naştere al copilului ce urma să se nască. Tânăra a beneficiat de consiliere psihologică şi întreg sprijinul oferit de echipa centrului maternal, minora aducând pe lume un copil perfect sănătos pe care îl îngrijeşte cu mult drag şi devotament”.

Pe durata rezidenţei în Centrul Maternal, familia minorei a fost contactată şi invitată la centru, părinţii răspunzând pozitiv solicitărilor autorităţilor de ocrotire a mamei şi copilului aflaţi în situaţie de risc, implicându-se activ în viaţa celor doi minori, continuând în acest sens şedinţele de consiliere în vederea reintegrării acestora în familie. Îmbucurător este faptul că după ce a devenit mamă, tânăra este mai responsabilă şi a decis să-şi continue studiile. Tânăra mămică nu a abandonat copilul, ci şi-a exprimat dorinţa de a-l creşte, cu sprijinul familiei ei.

„Centrul Maternal încurajează şi susţine iniţiativa mămicilor foarte tinere de a-şi păstra şi creşte copiii, obiectivul principal al serviciului nostru fiind prevenirea abandonului şi reintegrarea socio-profesională a beneficiarelor centrului”, a mai explicat Nicoleta Daneliuc.

 

Sugar înfometat pentru că mama minoră nu-şi permitea să-i cumpere lapte praf

În Centrul Maternal sucevean şi-a găsit adăpost şi o altă mămică cu un sugar. Cazul a fost adus în atenţia DGASPC Suceava de primăria de domiciliu a mamei, instituţie care a sesizat autorităţile că un sugar se află în situaţie de risc. Copilul şi mama lui minoră au fost aduşi în Centrul Maternal de reprezentanţii Serviciului de Evaluare de Risc şi Intervenţie în Regim de Urgenţă.

„Părinţii minorei provin din mediul rural, nu sunt încadraţi în muncă, singurul venit fiind din muncile agricole. Minora locuia împreună cu părinţii săi într-o locuinţă unde condiţiile erau precare, iar tânăra nu avea deprinderile formate necesare creşterii şi îngrijirii sugarului, sugarul fiind lăsat deseori nesupravegheat, fapt confirmat de reprezentanţii primăriei care monitorizau situaţia tinerei mame”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava.

Mama minoră nu avea cu ce să-şi hrănească micuţul. Acesta avea nevoie de lapte praf, iar familia nu-şi permitea să-i cumpere alimentul atât de necesar. Tânăra mămică a acceptat să stea o perioadă în Centrul Maternal, beneficiind de serviciile centrului patru luni, timp în care a fost implicată în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, a fost sprijinită şi îndrumată cum să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul, se creeze cadrul necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale. După această perioadă, tânăra a fost reintegrată în familie, împreună cu copilul său, „întărindu-se ataşamentul dintre mamă şi copil pe durata rezidenţei”. Chiar şi după externare şi monitorizare din partea primăriei, tânăra menţine legătura telefonic cu personalul de la Centrul Maternal, solicitând ajutorul ori de câte ori se confruntă cu o problemă pe care nu o poate rezolva.

 

Minore însărcinate sau cu sugari, la adăpost în centre maternale

În cursul anului 2016, la Centrul Maternal din Gura Humorului au fost internate două  minore însărcinate, iar anul acesta, pe lângă cele două tinere încă beneficiare ale serviciilor oferite de Centrul Maternal, în luna aprilie a fost adusă de Serviciul de Urgenţă din cadrul DGASPC Suceava o altă minoră, împreună cu copilul ei. La Centrul Maternal din municipiul Suceava, anul trecut au fost admise două minore cu copii şi două minore însărcinate. Anul acesta, Centrul Maternal oferă servicii pentru patru minore gravide. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minoră însărcinată, adusă de un echipaj de poliţie la Centrul Maternal Suceava.
 Vizualizări articol: 5883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Minoră însărcinată, adusă de un echipaj de poliţie la Centrul Maternal Suceava3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei