Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 iun 2017 - Anul XXII, nr. 129 (6545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

De nota 10

Ediţie de excepţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A zecea ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni a fost una de excepţie, şi nu doar prin recordul de participanţi, ci şi prin bazele care s-au pus pentru viitor.

Academicianul Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, a propus ca premiile „Mihai Eminescu” care se oferă la acest eveniment cultural să capete un statut naţional începând cu ediţia de anul viitor, premii ce vor fi acordate de un juriu de specialitate.

„Să creăm un premiu Eminescu naţional, care să nu fie doar o hârtie, ci să aducă şi satisfacţii de altă natură. Iar dacă domnul primar va fi de acord”, aici, la Dumbrăveni, va fi cel mai important eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, a arătat academicianul Eugen Simion.

Ideea a fost acceptată de conducerea Primăriei Dumbrăveni, şi pentru că ediţia din acest an nu putea rămâne fără premianţi, s-au acordat două distincţii „Mihai Eminescu”. Prima dintre ele a fost conferită de academicianul Eugen Simion şi a mers către Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, „un om care s-a implicat enorm şi a făcut lucruri importante pentru a-l readuce pe Mihai Eminescu la locul pe care îl merită”.

Al doilea premiu a fost oferit de Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, şi i-a fost conferit profesorului Viorel Dinescu, „care vine de două ori pe an în această comună, şi vara şi iarna, şi care se confundă cu acest festival”.

 

Primăria Dumbrăveni se va implica pentru refacerea casei lui Aron Pumnul de la Cernăuţi

Şi pentru că la festival vin de ani de zile oameni de pe toate meleagurile de românitate, una din problemele spinoase a venit de la Cernăuţi. Academicianul Vasile Tărîţanu a adus în atenţie o problemă mai veche dar care nu şi-a găsit rezolvarea încă.

Este vorba de casa lui Aron Pumnul, unul dintre dascălii lui Mihai Eminescu. Deşi Guvernul României a promis încă din 2014, prin intermediul unui act legislativ, că va aloca fonduri pentru refacerea acestui imobil, acest lucru nu s-a realizat.

„Este o rană pentru noi că această casă nu a putut fi renovată. Se adaugă altor probleme pe care românii din zona Cernăuţi le întâmpină, şi mă refer aici la închiderea unor şcoli cu predare în limba română, şi toate acestea dor”, a spus academicianul Vasile Tărîţanu.

Acesta a profitat de prezenţa la evenimentul de la Dumbrăveni a fostului ministru de Externe, senatorul Titus Corlăţean, căruia i-a solicitat sprijin pentru refacerea casei lui Aron Pumnul.

Pe de altă parte, primarul Ioan Pavăl, sensibilizat de această problemă, a declarat public că atât el cât şi Primăria Dumbrăveni se vor implica pentru refacerea casei în care a locuit unul din dascălii lui Mihai Eminescu, şi asta într-un timp cât mai scurt.

 

Institutul de studii „Bucovina”, un proiect care încă aşteaptă să prindă viaţă

Un alt proiect care este încă în faza de aşteptare este Institutul de studii „Bucovina”. Acest aspect a fost adus în atenţie de academicianul Eugen Simion, care a menţionat că în perioada în care se afla în fruntea Academiei Române a făcut toate demersurile pentru înfiinţarea acestui institut, inclusiv prin contacte cu Academia de Ştiinţe de la Viena, dar, din păcate, totul a rămas la stadiul de proiect.

„Să facem acest centru la Dumbrăveni sau la Suceava, la Universitatea Ştefan cel Mare”, a fost ideea avansată de academicianul Eugen Simion.

Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a achiesat la idee şi a precizat că nu va fi nici un fel de problemă pentru găsirea unor spaţii în care Institutul de studii „Bucovina” să-şi desfăşoare activitatea.

Şi Ioan Pavăl s-a arătat de acord cu proiectul şi a precizat că dacă va fi nevoie vom construi o clădire nouă.

 

De 10 ani, Academiile de la Bucureşti şi Chişinău se întâlnesc la Dumbrăveni

Prezent ca de obicei la această a X-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, academicianul Mihai Cimpoi a ţinut să precizeze că sunt foarte multe manifestări dedicate marelui poet, dar două sunt cele mai importante în opinia sa: cel care se derulează la Dumbrăveni şi Congresul eminescologilor de la Chişinău. Cu acest prilej, academicianul Mihai Cimpoi a anunţat şi tema congresului din 2017: publicistica lui Mihai Eminescu, un subiect cheie, care trebuie citit în concordanţă cu evenimentele din ziua de azi.

Tot academicianul Mihai Cimpoi a mai anunţat că şi la ediţia din acest an, Primăria Dumbrăveni va fi, la fel ca în 2016, co-organizator al Congresului eminescologilor de la Chişinău, o onoare deosebită, aşa cum a descris-o primarul Ioan Pavăl.

Venit tot din stânga Prutului, scriitorul Nicolae Dabija a subliniat şi el că de 10 ani cele două academii, cea de la Bucureşti şi cea de la Chişinău, se întâlnesc cu regularitate la Dumbrăveni, motiv pentru care primarul Ioan Pavăl merită titlul de rector, iar Mihai Chiriac, secretarul comunei, pe cel de prorector.

Desemnat maestru de ceremonii pentru acest an, academicianul Eugen Simion a ţinut să remarce faptul că „la Dumbrăveni s-au pus bazele unui lucru românesc, unul care merge şi care sper să meargă până la capăt”.

 

Invitaţi de seamă şi cetăţeni de onoare ai comunei

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” a prilejuit lansarea volumului „Mihai Eminescu poezii – ediţie cronologică”, de Dumitru Murăraşu în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, al cărei preşedinte este academicianul Eugen Simion. Sâmbătă, au ajuns la Dumbrăveni doar 20 de volume, dar primarul Ioan Pavăl a promis că până la finele acestei luni numărul exemplarelor va creşte substanţial.

Tot sâmbătă au fost acordate mai multe premii şi diplome. Prin votul consilierilor locali din Dumbrăveni au fost desemnaţi cetăţeni de onoare ai comunei actorul Dorel Vişan, canotoarea Elisabeta Lipă, Carmen Păunescu, soţia poetului Adrian Păunescu, senatorul Titus Corlăţan, precum şi medicul Mariana Olinici.

Un număr de cinci tineri canotori din Dumbrăveni, Paula Logofătu, Diana Mihai, Elena Logofătu, Andreea Asoltanei şi Ştefan Berariu au primit şi ei distincţii din partea conducerii Primăriei, acestea fiindu-le înmânate chiar de marea sportivă Elisabeta Lipă, care le-a transmis că-i aşteaptă să confirme rezultatele bune obţinute până în prezent. La manifestare au ajuns doar trei dintre tinerii sportivi, şi asta pentru că ceilalţi doi erau în cantonament, motiv pentru care premiul l-a primit mama acestora.

Reuşita din acest an a putut fi posibilă şi cu ajutorul sponsorilor, respectiv: SC Eurotehnic SRL, SC Daily Cafe SRL, SC Euro Speed SRL, SC Ritmic Com SRL, SC Transpeco SA, SC Accept Software SRL, SC SUCT SA şi SC Cars Tuning Service SRL.

 

Dorel Vişan a ridicat sala în picioare

Un moment unic l-a constituit recitalul oferit de actorul Dorel Vişan. Acesta s-a arătat emoţionat că participă la un astfel de eveniment, la o întâlnire de suflet dedicată patriarhului limbii române.

„Cred că în ortodoxie ar trebui inclusă şi a 11-a poruncă, anume aceea ca fiecare român să trăiască în Eminescu măcar o oră în viaţă”, a spus Dorel Vişan.

Acompaniat de patru muzicieni din Bacău, marele actor a avut o evoluţie la înălţime, aşa cum îi este caracteristică, iar la final, după ce a recitat Monologul lui Luca Arbore, din teatrul lui Mihai Eminescu, a fost aplaudat în picioare de întreg auditoriul.

Un alt moment artistic a fost oferit de directorul Operei din Cluj, Florin Estefan, care a interpretat trei melodii pe versuri de Mihai Eminescu alături de Vasilica Stoiciu Frunză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ediţie de excepţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 1896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ediţie de excepţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei