Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iun 2017 - Anul XXII, nr. 127 (6543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Școala altfel

Elevii din Cornu Luncii au învăţat despre prevenirea şi stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Școala Gimnazială Cornu Luncii, programul „Școala altfel” s-a derulat în luna mai, una din activităţile aşteptate cu mult interes de circa 220 de elevi, intitulată „Educaţie pentru viaţă”, desfăşurându-se marţi, 16 mai, pe terenul de sport.

Potrivit prof. Gheorghe Acatrinei, ”activitatea a vizat pregătirea elevilor pentru situaţii de urgenţă, cu accent pe prevenirea şi stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor. În planificarea activităţii s-a avut în vedere atât folosirea experienţei şi a resurselor de la nivelul comunei, cât şi expertiza profesională a pompierilor SMURD”. Parteneri implicaţi au fost Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina – Detaşamentul Fălticeni şi Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Cornu Luncii.

În prima parte, copiii au fost informaţi despre cauzele care au condus la producerea de incendii pe raza comunei Cornu Luncii şi au formulat un set de reguli de prevenţie a acestora. Tinerii pompieri voluntari din Cornu Luncii, conduşi de preotul Florea Gabriel, recunoscut pentru iniţiativele sale în acest domeniu, au executat un exerciţiu de stingere a unui incendiu şi i-au învăţat pe participanţi să utilizeze corect un stingător pentru eradicarea unui incendiu, din faza incipientă. În prezentarea acestor aspecte s-a pornit de la experienţa directă în lupta cu focul dobândită de voluntari, în intervenţiile din propria comună, cât şi din cele învecinate. Pompierii au încântat elevii atât prin curajul şi promptitudinea lor, cât şi prin cele două autospeciale cu apă mobilizate pentru exerciţiu. În partea a doua a activităţii, voluntarii au devenit ei înşişi grup ţintă, alături de elevi şi cadre didactice, fiind instruiţi în vederea acordării primului ajutor.

 

Profesia de „salvator”

Momentul mult aşteptat de elevi a fost cel prezentat de un echipaj al IGSU, Detaşamentul Fălticeni (plt. adj. Dorel Burlui, plt. maj. Cornel Ionescu, plt. maj. Gigel Simion). Cu mult profesionalism, aceştia le-au explicat şi exemplificat participanţilor cum trebuie să acţioneze corect în cazul în care o persoană din jur are nevoie urgentă de ajutor medical. De la solicitarea intervenţiei unui adult, verificarea pulsului, menţinerea libertăţii căilor aeriene prin aşezarea victimei în poziţie corectă, apelarea numărului unic de urgenţă 112 şi până la aplicarea masajului cardiac extern, elevii au aflat ce pot face atunci când o persoană îşi pierde cunoştinţa. Modalităţile de acordare a primului ajutor în caz de înec, fractură a membrelor şi plagă au menţinut interesul elevilor la înălţime. Prezentarea autospecialei de intervenţie şi a echipamentelor specifice, precum şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri au condus dezbaterea spre latura orientării profesionale a elevilor.

Concluziile activităţii au fost formulate de elevi şi pot fi sintetizate în cuvintele exprimate de doi copii: „Trebuie să existe un stingător în fiecare gospodărie, nu doar în maşini!”; „Mă simt încrezător, pentru că acum ştiu ce trebuie să fac dacă sora mea va leşina din nou!”.

Activităţile educative vor continua la Școala Gimnazială din Cornu Luncii şi în structurile arondate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii din Cornu Luncii au învăţat despre prevenirea şi stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor.
 Vizualizări articol: 2176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii din Cornu Luncii au învăţat despre prevenirea şi stingerea incendiilor şi acordarea primului ajutor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei