Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iun 2017 - Anul XXII, nr. 124 (6540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Viaţa în alergare

Ultrabug Fundu Moldovei, o sărbătoare şi un impuls pentru mişcare şi atracţie pentru natură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a tras cortina peste cea de-a patra ediţie a ultra-maratonului internaţional Ultrabug de la Fundu Moldovei, dar povestea merge mai departe. Iar emulaţia acestui eveniment pornit la iniţiativa jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan, în urma unei vacanţe petrecute la Fundu Moldovei în 2013, pare tot mai molipsitoare cu fiecare an care trece.

Ediţia din acest an nu a făcut excepţie de la regulă, iar atmosfera de dinainte, din timpul şi de la finalul cursei, care a avut două secţiuni, 100 de km în trei zile şi 8 km în ultima zi, la care au concurat inclusiv participanţii de la prima secţiune, arată că la Fundu Moldovei s-a format o mare familie, una care se îmbogăţeşte an de an şi cu alţi pasionaţi de mişcare.

 

Portrete în sepia şi transpiraţie

Duminică a fost ziua finalei, una în care concurenţii au avut de alergat 8 km. Pentru cei care au alergat vineri 42 de km, iar o zi mai târziu au bifat alţi 50 de km, finalul de „numai” 8 km ar părea la prima vedere doar o bagatelă. Oboseala şi băşicile (apropo, a fost premiat şi cel mai băşicat concurent) s-au dovedit adversari incomozi şi greu de contracarat.

Printre căruţele venite să preia laptele vacilor care pasc pe coamele munţilor din Fundu Moldovei, concurenţii şi-au făcut apariţia către linia de start. Cu o precizie de ceas elveţian, la ora 10.00 s-a plecat în cursa de 8 km. Pe feţele concurenţilor nici urmă de încrâncenare, ci doar bucuria simbiozei în alergare cu natura.

Iar pe traseu, fiecare a mers după propriile limite şi posibilităţi, într-o cursă în care principiul olimpismului, „important e să participi”, a fost poate mai presus de orice. Voluntarii care au asigurat bunul mers şi al ediţiei din acest an şi-au făcut simţită prezenţa pe traseu, iar ochiul vigilent al camerelor foto şi video i-a imortalizat pe concurenţi în sepia şi transpiraţie.

Atmosfera de sărbătoare s-a făcut simţită şi în Fundu Moldovei, acolo unde sătenii nu au părut deloc surprinşi de alergători şi de ţinutele acestora (la cursa de cros a existat şi un concurs pentru cele mai trăsnite costumaţii). Iar finalul a fost într-un sunet specific zonei montane, concurenţii fiind întâmpinaţi în zgomot de talangă.

 

Cursa bebeluşilor

La finalul ultrabugului a existat şi o cursă dedicată copiilor. Bebeluşii care încă nu au învăţat mersul au fost punctul de maximă atracţie, iar ajutorul părinţilor s-a dovedit esenţial. Am văzut şi lacrimi de supărare la copii care nu au reuşit să prindă primele locuri din cauza unor probleme tehnice. E clar că din rândul lor se vor alege viitorii concurenţi la alergările montane, şi nu numai.

Din centrul comunei Fundu Moldovei totul s-a mutat în vârf de munte, la Stâna Vancea, acolo unde gazdele au pregătit un adevărat festin culinar pentru concurenţi şi organizatori. Tot aici s-a derulat şi festivitatea de premiere, în timpul căreia ropotele de aplauze aproape că nu au contenit.

La masculin, în cursa de 100 km, câştigătorul a fost acelaşi de anul trecut, Robert Hajnal, în timp ce la fete s-a impus Cristina Cecan. Cursa de 8 km a adus pe prima treaptă a podiumului un alt câştigător din 2016, de această dată la fete, în persoana lui Mari Găleanu, pentru ca în concursul băieţilor să existe un alt câştigător: Nicolae Bălan.

Între două pahare de afinată, un balmoş sau o gogoaşă, limbile s-au dezlegat, iar prieteniile vechi s-au consolidat, iar altele abia au prins rădăcini care se vor cimenta la următoarele curse de alergare.

Sărbătoarea a fost totală, iar ediţia de anul viitor promite că va fi şi mai intensă.

 

Ultrabug 2017, în date tehnice

La concursul din acest an, ajuns la ediţia cu numărul patru, s-au înscris 150 de concurenţi. Pentru cursa de 100 de km s-au alergat 42 de km în prima zi, 50 de km în ziua a doua, iar finalul de duminică a adus alţi 8 km pentru competitori. Punctul de plecare a fost la altitudinea de 720 m, iar concurenţii au parcurs o diferenţă de nivel totală de 3.860 m.

La competiţia din acest an s-au înscris alergători din România, dar şi din alte ţări, respectiv Marea Britanie, Cehia, Africa de Sud, Germania, Slovacia, Italia, Republica Moldova, unii dintre ei revenind pentru a treia oara la ultra-maratonul de la Fundu Moldovei.

Sponsori ai ediţiei din acest an a Ultrabug au fost Aqua Carpatica, Ciuc Radler, Calcarul Pojorâta, Domeniul Cerbilor, Edelweiss Outdour Shop, Gu Energy, Casa Vânătorului, 360sport.ro şi Primăria Fundu Moldovei.

Ideea de a organiza un ultra-maraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan. În urma unei vacanţe petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene și s-a gândit că această zonă trebuie promovată și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultrabug Fundu Moldovei, o sărbătoare şi un impuls pentru mişcare şi atracţie pentru natură.
 Vizualizări articol: 2386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ultrabug Fundu Moldovei, o sărbătoare şi un impuls pentru mişcare şi atracţie pentru natură5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei