La Chișinău se desfășoară în perioada 22-29 mai Festivalul Internațional de Teatru “Sub căciula lui Guguță”. La competiție participă 13 țări: Moldova, România, Franța, Kazahstan, Germania, China, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Africa de Sud, Rusia, Ucraina și Belarus, trupele invitate prezentând 25 de spectacole. La secțiunea trupe de liceu România a fost reprezentată de trupa de teatru “Birlic” din Fălticeni, formată din elevi de la Colegiul Național “Nicu Gane”, coordonatori preot Liviu Mihăilă și prof. Gheorghe Dascălu.
Pe 24 mai, chiar de ziua actorului Ovidiu Cuncea, trupa de teatru din urbea de pe Șomuz a prezentat în concurs cu piesa “Harap Alb”, o punere în scenă a regizorului, actorului și bunului prieten al birlicilor, Ovidiu Cuncea, după basmul scriitorului Ion Creangă. Evoluția tinerilor actori fălticeneni a fost răsplătită cu Trofeul Festivalului la secțiunea Elevi de liceu și o Diplomă pentru interpretarea modernă a folclorului românesc, așteptările pentru un loc pe podium fiind mari, deliberarea finală a juriului internațional pentru Trofeul Festivalul Internațional de Teatru “Sub căciula lui Guguță” având loc pe data de 29 mai, în cadrul spectacolului de gală.
Ediția a IX-a a festivalului este una aniversară, dedicată mai multor evenimente: Teatrul „Guguță” împlinește 25 de ani de activitate, eroul Guguță – 50 de ani, regretatul Victor Ștefaniuc – 70 de ani de la naștere, maestrul Spiridon Vangheli – 85 de ani de la naștere.
Pe scena Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău mai evoluează și trei trupe profesioniste din România, teatrele „Merlin” din Timișoara, „Țăndărică” din București și „Așchiuță” din Pitești, acestea fiind susținute de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Deplasarea trupei „Birlic” în Republica Moldova a fost sprijinită de Asociația “Fălticeni Cultural”.
Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Direcția Cultură a municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și alte instituții. Spectacolele vor fi apreciate de un juriu internațional ce îl are ca președinte pe actorul și regizorul Toma Hogea, profesor la Universitatea „George Enescu” din Iași.



