Primul protest organizat la nivel național în domeniul culturii a început, sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor și s-a manifestat prin afișarea unor panouri și purtarea de tricouri inscripționate cu textul ”Angajat într-un muzeu. # EXIST!# Muzeele nu sunt cultură de rangul 3!” de către o parte dintre salariați, inclusiv de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
Sindicatul MUSEUM al salariaților Muzeului Bucovinei este nemulțumit că OUG nr. 2/2017 a dus la creșterea cu 50% a salariilor doar din instituțiile de spectacole, muzeele fiind ignorate din nou, ”deși se aflau și se află într-o situație cel puțin la fel de tragică”.
Muzeul Bucovinei a inițiat și trimiterea unei scrisori deschise prim-ministrului Sorin Mihai Grindenu și, spre știință, ministrului Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, și ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, prin care atrage atenția asupra subfinanțării muzeelor și asupra unei deficiențe importante a proiectului de lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice propus de Cabinetul Grindeanu, ”care nu repară o gravă eroare comisă de Legea nr. 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și legislația subsecventă ulterioară”.
Alte 18 muzee și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România au semnat, alături de Muzeul Bucovinei, scrisoarea deschisă către premier
”Reiterăm faptul că, de peste 60 de ani, muzeele sunt cele care au avut (și mai au încă) cel mai important rol în privința creșterii patrimoniului cultural național al României, ele fiind entități care se ocupă și de cercetare științifică; suprimarea acestei activități, prin anularea funcțiilor specifice cercetării, ar fi un dezastru pentru muzeele românești”, avertizează semnatarii scrisorii.
Demersului inițiat de muzeul sucevean i s-au alăturat Muzeul Național de Istorie a României, București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului, Timișoara, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare“, Vaslui, Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Fălticeni, Muzeul Pomiculturii și Viticulturii, Golești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, București, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Galați, precum și dr. Virgil Ștefan Nițulescu, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România.