Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 mai 2017 - Anul XXII, nr. 113 (6529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din această lună

Ginecologii şi medicii din cabinetele de planning familial au primit dreptul de a activa în depistarea precoce a cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii ginecologi din ambulatoriile de specialitate şi medicii din cabinetele de planning familial pot desfăşura, începând din această lună, activităţi în programul de depistare precoce a cancerului de col uterin. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că prin modificarea normelor metodologice ale acestui program de screening şi creşterea numărului de medici implicaţi se speră în impulsionarea activităţii de depistare precoce a cancerului de col. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, dintre cei 283 de medici de familie din judeţ, doar aproximativ 80 sunt în program. Bugetul alocat pentru acest an este de 96.000 de lei – 14.000 lei pentru zona Fălticeni şi 82.000 de lei pentru Suceava, ceea ce asigură testarea a 1.250 de femei. În primul trimestru al anului 2017 au fost testate doar 169 de femei.

Potrivit doctorului Zorescu, a fost majorată şi suma acordată pe caz rezolvat, de la 73 la 77 de lei. Din 77 de lei, 15 lei îi revin medicului de familie, 22 de lei celui care face recoltarea şi 40 de lei laboratorului care analizează rezultatul.

”În această săptămână, la DSP va avea loc o întâlnire cu medicul coordonator al programului, dr. Laura Coca, pentru o analiză a activităţii de până acum şi pentru adoptarea unor măsuri pentru impulsionarea activităţii”, a mai spus dr. Zorescu. În judeţ sunt două reţele pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, una la Spitalul de Urgenţă Suceava şi cealaltă la Spitalul Municipal Fălticeni, unde femeile sunt informate şi îndrumate către cele nouă centre de recoltare a testelor Babeş-Papanicolau, ce sunt analizate în cinci laboratoare de citologie.

 

Testele de depistare a cancerului de col uterin efectuate în program sunt gratuite

Anul trecut au fost testate în judeţ 1.084 de femei, dintr-o populaţie eligibilă de 48.568.

Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin a debutat în România din noiembrie 2012, cu scopul de depistare a cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea acestei metode de depistare a cancerului de col uterin la persoane care nu manifestă nici un fel de simptome.

Pentru îndeplinirea acestor obiective se efectuează gratuit testul Babeş-Papanicolau, femeilor din grupa de vârstă 25-64 ani, pe o perioadă de cinci ani, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Conform statisticilor, cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 de ani, dar un test Babeş-Papanicolau pozitiv nu înseamnă obligatoriu cancer, ci arată că sunt necesare investigaţii aprofundate, pe care le recomandă medicul specialist. Cancerul de col uterin este o boală gravă, mortală dacă nu e depistată la timp şi tratată. Cu terapie precoce, şansele de vindecare sunt de 100%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ginecologii şi medicii din cabinetele de planning familial au primit dreptul de a activa în depistarea precoce a cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 3550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ginecologii şi medicii din cabinetele de planning familial au primit dreptul de a activa în depistarea precoce a cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei