Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Protoieria Fălticeni a organizat o excursie de o zi, la mănăstirile Humor, Moldovița și Voroneț, pentru un grup de 46 elevi din clasele II – VII, cu posibilități materiale precare, orfani, abandonați, ori lăsați în grija bunicilor. Excursia s-a desfășurat marți, 16 mai, și a fost posibilă în urma parteneriatului încheiat între Protoieria Fălticeni, Ocolul Silvic „Silva Bucovina”, reprezentant ing. Rareș Hrestic, și S.C. Romfour SRl, reprezentată de Andi Stan cu Școala Gimnazială “Ion Irimescu”. În acest pelerinaj copiii au fost însoțiți de învățătoarele Elena Melinte și Elena Brăneanu, iar din partea Protoieriei Fălticeni de preotul Georgian Rotar.
Înainte de plecare, P.C. Pr. Protoiereu Adrian Dulgheriu le-a explicat copiilor ce înseamnă un pelerinaj, regulile de comportament pe care trebuie să le respecte pe perioada călătoriei și atunci când vizitează obiective religioase, i-a binecuvântat și le-a urat călătorie plăcută care să le aducă roade duhovnicești.
„Tinerii sunt mereu entuziasmați și dornici de a descoperi locuri impresionante încărcate de istorie, credință și tradiție. Această acțiune a avut menirea să aducă un strop de bucurie plină de speranță acestor copii care nu au posibilități materiale și ocazii de a vizita aceste locuri. Sperăm din toată inima că vom reuși să mai organizăm astfel de acțiuni”, a declarat P.C. Pr. Protopop Adrian Dulgheriu la întoarcerea din călătorie a micilor pelerini.
Pelerinajul a început la Mănăstirea Humorului, vechea vatră monahală întemeiată în secolul al XVI-lea de logofătul moldovean Toader Bubuiog, în timpul domnitorului Petru Rareș. Maica Ana i-a primit cu multă căldură, explicându-le copiilor scenele biblice și tablourile votive din interiorul și exteriorul bisericii, culoarea predominantă a picturii fiind roșu, care pune în valoare fresca Moldovei medievale. Călătoria a continuat cu vizitarea Mănăstirii Moldovița, ce datează încă din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, care era bunicul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Maica Teodora a făcut o mică incursiune în timp prezentând principalele momente istorice legate de această străveche mănăstire, dar și odoarele de preț care se află în incinta muzeului mănăstirii. Maica a răspuns întrebărilor adresate de copiii ce au fost interesați de modul de restaurare a icoanelor și a picturii în general. Ultima oprire a fost la ctitoria voievodală a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Voroneț. Aici micii pelerini au aflat despre albastrul de Voroneț. Farmecul mănăstirilor vizitate și frumusețea locurilor și a naturii în general i-a încântat pe copii și pe cei care i-au însoțit în acest pelerinaj. Protoieria Fălticeni le-a oferit o masă caldă și au organizat jocuri și plimbare în zona Voronețului.
„Mulțumim Protoieriei Fălticeni și în special părintelui protopop Adrian Dulgheriu pentru bunăvoința arătată acestor copii și organizarea acestei excursii binevenite. Mulțumim și părintelui Georgian pentru răbdarea și învățăturile adresate copiilor pe parcursul acestei excursii. Este o bună inițiativă și sperăm, ca pe viitor, mult mai mulți copii să beneficieze de acest tip de activități”, a precizat înv. Elena Melinte.



