Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 mai 2017 - Anul XXII, nr. 112 (6528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

”Săptămâna altfel”

Elevi de la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, cursanţii primei lecţii de istorie predată în Sinagoga Gah din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima lecţie de istorie în Sinagoga Gah din municipiul Suceava a fost predată, ieri, elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, de către preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, prof. Sorin Golda. Cursul s-a desfăşurat în cadrul programului ”Săptămâna altfel” şi a răspuns ofertei lansate de Comunitatea Evreilor, de a pune spaţiul la dispoziţie pentru ore de istorie aplicată. Cei peste 30 de elevi, însoţiţi de Andreea Șandru, dirigintă la clasa a VII-a şi profesor de limba română la clasa a VIII-a, s-au aflat, ieri, pentru prima dată într-o sinagogă. Unul dintre elevi, Adrian Cîrjă, din clasa a VIII-a, ne-a declarat că este interesat să afle istoria evreilor din Suceava, despre tradiţiile şi ritualurile religioase ale acestei comunităţi. ”Știu foarte puţine lucruri despre evrei. Știu că ei sunt Poporul Ales, că îl aşteaptă încă pe Mesia, că sunt negociatori foarte buni, sunt răspândiţi în toată lumea şi că au suferit foarte mult. La sinagogă nu am fost niciodată şi mi se pare interesant că o clădire evreiască foarte veche a reuşit să rămână în oraş, că a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial şi că au restaurat-o, deşi nu mai sunt foarte mulţi evrei în oraş. Mi se pare un lucru foarte bun nu doar pentru evrei, ci şi pentru ceilalţi, care au astfel ocazia să vadă ceva diferit”, ne-a declarat Andrei. El a mai spus că îşi doreşte să viziteze Ierusalimul, ”capitala marilor religii”, deoarece crede că ”este esenţial ca omul să cunoască toate aceste lucruri”. ”Ieri am fost la Biserica Armenească, azi la sinagogă. Pentru cultura noastră generală este important că suntem aici, să vedem o sinagogă, să aflăm despre evreii din Suceava, despre tradiţiile şi ritualurile religioase evreieşti. Ține de cultură, nu de religie”, a mai spus tânărul.

 

Prof. Golda: ”Poporul evreu este o enigmă a istoriei”

În prelegerea sa, prof. Golda a vorbit despre primele menţiuni ale prezenţei evreilor în Suceava, care vin din vremea domnitorului Ștefan cel Mare, despre etapa de dezvoltare maximă din perioada dintre cele două războaie mondiale, când în oraş erau nu mai puţin de 11 sinagogi. Singura care a rămas în picioare este Sinagoga Gah, construită în 1870, unică în România datorită picturii interioare, cu cele 12 triburi ale lui Israel şi reprezentarea semnelor zodiacale. În Europa, acest tip de reprezentare mai există în Basilica Santa Maria degli Angeli, de la Roma şi într-o sinagogă din Germania.

”Poporul evreu este o enigmă a istoriei. Este un popor mic, care nu doar că a rezistat până în ziua de azi, dar şi-a lăsat o amprentă deosebită asupra lumii, prin aportul lor la dezvoltarea ştiinţei. 60% din premiile Nobel au revenit unor evrei. De ce? Nu-mi spuneţi că sunt mai deştepţi, că nu sunt”, a spus prof. Golda râzând. ”Cartea este explicaţia”, a precizat el. ”Absolut toţi băieţii evrei trebuie să ştie să scrie şi să citească. Asta înseamnă şcoală. Este singurul popor împrăştiat în toată lumea, care nu are analfabeţi pe linie masculină. Discriminare? Poate. Dar prin învăţătură a supravieţuit. Este supranumit Poporul Cărţii”, a arătat preşedintele evreilor suceveni.

Finalul expunerii a fost rezervat Holocaustului şi deportării în Transnistria a evreilor din Bucovina. În puţine cuvinte, profesorul Sorin Golda a spus ce li s-a întâmplat evreilor din oraş în urmă cu 75 de ani şi i-a invitat să mediteze la toleranţa religioasă şi culturală, mai ales că fanatismul şi extremismul proliferează în lume.

”Cele 10 porunci, scrise cu foc pe piatră, i-au fost date lui Moise, de Dumnezeu. Primele şapte încep cu <nu>, sunt interdicţii. Sunt primele norme de morală şi etică, valabile pentru evrei, creştini şi musulmani, prin care Dumnezeu cere omului să fie drept, să fie om. Nicio religie nu te învaţă să ucizi, nici o religie nu te învaţă să-ţi urăşti aproapele. Învăţătura, cunoaşterea şi toleranţa ne fac să fim oameni”, a mai spus preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi de la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, cursanţii primei lecţii de istorie predată în Sinagoga Gah din Suceava.
 Vizualizări articol: 2840 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi de la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, cursanţii primei lecţii de istorie predată în Sinagoga Gah din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei