Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mai 2017 - Anul XXII, nr. 108 (6524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   42 imagini |   ø fişiere video

Hora Bucovinei

Flutur i-a îndemnat pe suceveni să spună mai tare că iubesc Bucovina „pentru că ani de zile alţii ne-au confiscat-o”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a îndemnat pe suceveni să spună mai tare că iubesc Bucovina, având în vedere că „ani de zile alţii ne-au confiscat-o”. Îndemnul a fost făcut în deschiderea celei de-a noua ediţii a Horei Bucovinei, eveniment care a avut loc în fosta tabără Bucşoaia, din oraşul Frasin. În faţa celor care au umplut platoul central al taberei, unde a avut loc Hora Bucovinei, Gheorghe Flutur le-a transmis că nu trebuie să le fie ruşine să strige mai tare numele Bucovinei. El a amintit şi de faptul că la una dintre primele ediţii a fost criticat pentru că pe unul dintre munţii din apropierea taberei s-a scris Bucovina cu oi. „Apoi, ce e rău că s-a scris cu oi pe munte acum câţiva ani? Am văzut că e o critică constantă la adresa mea, că acolo s-a scris Bucovina. Vă îndemn să spuneţi mai tare Bucovina şi că o iubiţi. Să nu vă fie ruşine, pentru că ani de zile alţii ne-au confiscat-o. Trăiască Bucovina, petrecere frumoasă!”, le-a transmis Gheorghe Flutur sucevenilor şi turiştilor veniţi ieri la Hora Bucovinei.

Gheorghe Flutur a reamintit că prima ediţie a acestui eveniment a fost organizată în anul 2009, la iniţiativa sa, iar de atunci Hora Bucovinei a crescut an de an, devenind un reper al evenimentelor care au loc în judeţul Suceava. Şeful administraţiei judeţene a ţinut să le mulţumească şi „celor care au continuat să organizeze Hora Bucovinei” şi în perioada celor patru ani cât el nu a mai fost preşedinte al Consiliului Judeţean. ”Chiar apreciez acest lucru, pentru că e o idee bună pentru Bucovina”, a ţinut să precizeze şeful administraţiei judeţene. Alături de preşedintele CJ Suceava a fost şi primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, care a ţinut, la rândul său, să mulţumească tuturor celor de faţă că sunt prezenţi la acest eveniment, „unul dintre cele mai frumoase organizate în judeţul Suceava”.

 

Flutur: Hora Bucovinei este un reper turistic pentru judeţ

Gheorghe Flutur a subliniat faptul că Hora Bucovinei reprezintă un eveniment la care sucevenii şi turiştii găsesc autenticul, tradiţiile, dar şi portul popular din judeţ. „Dacă e să ne gândim că în majoritatea localităţilor din judeţul Suceava sunt evenimente pe parcursul unui an, astăzi este un eveniment al evenimentelor, un regal folcloric. Şi chiar dacă vremea este puţin cam înnorată, muntenii sunt învăţaţi şi cu vreme rea, şi cu vreme bună. Sper şi mi-am propus ca anul acesta să mutăm mai mult hora în mulţime, să danseze mai mult oamenii, şi în special tinerii. Din punctul meu de vedere, Hora Bucovinei este un reper turistic. Bucovina prin asta este recunoscută”, a spus Flutur. El a declarat că în momentul de faţă, prin tradiţii şi autenticitate, Hora Bucovinei reprezintă o carte de vizită pentru judeţul Suceava, „care nouă ne face cinste în toată ţara”.

 

Câteva zeci de mii de persoane au participat la ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei

Câteva zeci de mii de persoane au participat pe tot parcursul zilei de ieri la ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei, eveniment organizat pentru a marca urcatul oilor la munte. Şi la această ediţie sucevenii şi turiştii au avut posibilitatea să cunoască obiceiurile de la stână, dar şi să deguste cele mai bune produse tradiţionale, de la caşul proaspăt şi până la alte delicii culinare, cum ar fi borşul de miel sau de viţel, balmoş sau brânză cu smântână şi mămăligă. De asemenea, în apropierea platoului unde s-a desfăşurat evenimentul, gospodarii au organizat mai multe expoziţii de animale, vizitatorii putând să admire frumoşii ciobăneşti de Bucovina sau unii dintre cei mai frumoşi cai din zonă. Anul acesta, la Hora Bucovinei au fost prezenţi un număr mare dintre membrii Asociaţiei Produs în Bucovina, care au venit atât cu produse din carne şi lapte, cât şi cu obiecte meşteşugăreşti.

Hora Bucovinei de anul acesta s-a deschis în sunetele buciumaşilor, după care pe aleea de acces în tabăra Bucşoaia au defilat cei mai mândri gospodari, veniţi îmbrăcaţi în costume populare din toate zonele judeţului. După parada cailor şi a trăsurilor, gospodarii îmbrăcaţi în frumoase costume populare au venit în mijlocul spectatorilor, acolo unde împreună cu aceştia au încins o uriaşă horă, pe melodia „Cântă cucu-n Bucovina”. În horă s-au prins şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, îmbrăcat şi el cu bundiţă tradiţională, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi vicepreşedintele CJ Suceava Gheorghe Niţă. În horă au intrat şi subprefectul judeţului Suceava, Silvia Boliacu, dar şi preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu. După deschiderea oficială, spectacolele folclorice au debutat cu recitalul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”. Spectacolele au continuat până seara târziu, printre cei care au urcat pe scenă numărându-se taragotistul Adi Neamţu, invitaţi din Ardeal, dar şi ansambluri şi interpreţi de muzică populară din judeţ.

 

Competiţia politică a fost lăsată deoparte la Hora Bucovinei

Ca în fiecare an, printre cei care au participat la Hora Bucovinei s-au numărat şi mulţi şefi din administraţie, deputaţi, senatori şi primari suceveni. Astfel, pe lângă preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, la Hora Bucovinei au venit şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Gheorghe Niţă şi Viorel Seredenciuc, precum şi deputaţii PNL Dumitru Mihalescul, Bogdan Gheorghiu şi Angelica Fădor. Printre participanţi s-au numărat şi liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, deputatul Emanuel Havrici şi primarul din Fălticeni, Cătălin Coman. La Hora Bucovinei au ţinut să mai participe şi liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, dar şi subprefectul judeţului, Silvia Boliacu.

Voia bună şi atmosfera de la Hora Bucovinei i-au făcut pe politicieni să lase competiţia deoparte şi să se bucure de câteva momente de relaxare, degustând delicioasele produse tradiţionale oferite de gospodarii de la stânele din Frasin, Fundu Moldovei sau de la cele ale Ocoalelor Silvice din Vama şi Frasin.

De altfel, după deschiderea oficială, liderii celor trei partide care au reprezentanţi în Parlamentul României, PNL, PSD şi ALDE, au acceptat invitaţia primarului din Frasin de a lua masa împreună. Astfel, Gheorghe Flutur, Ioan Stan şi Alexandru Băişanu au stat împreună la aceeaşi masă pentru a gusta din produsele tradiţionale gătite de gospodinele şi gospodarii din Frasin special pentru acest eveniment. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur i-a îndemnat pe suceveni să spună mai tare că iubesc Bucovina „pentru că ani de zile alţii ne-au confiscat-o”.
 Vizualizări articol: 5407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Flutur i-a îndemnat pe suceveni să spună mai tare că iubesc Bucovina „pentru că ani de zile alţii ne-au confiscat-o”3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei