Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mai 2017 - Anul XXII, nr. 106 (6522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Transport aerian

Flutur: La viteza cu care se dezvoltă infrastructura rutieră românească, aeroporturile vor fi extrem de importante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, în deschiderea întâlnirii Asociaţiei Aeroporturilor din România, de la Gura Humorului, că în condiţiile în care infrastructura rutieră din România se dezvoltă foarte greu, rolul aeroporturilor din ţară va fi extrem de important în perioada următoare. Întâlnirea de la Gura Humorului a atins în special teme economice, comerciale şi referitoare la achiziţii publice din domeniul aviaţiei civile, deschiderea şedinţei având loc în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a vicepreşedintelui Asociaţiei Aeroporturilor din România, Gheorghe Pasc, şi a directorului Aeroportului Suceava, Ioan Măriuţa.

În deschidere, Gheorghe Flutur a făcut referire în special la Moldova, unde absorbţia fondurilor pentru infrastructura rutieră mare este zero, fiind în acelaşi timp regiunea ţării în care nu s-a construit nici un kilometru de autostradă, iar perspectivele pentru dezvoltarea unei reţele de drumuri expres sunt extrem de reduse. În aceste condiţii, Flutur a subliniat că asupra aeroporturilor va fi o presiune mare din punctul de vedere al cererii de curse aeriene, având în vedere că „oamenii doresc să circule, viteza de circulaţie a crescut, iar afacerile încep să meargă”.

„Eu m-am uitat la experienţa proprie de la Suceava. După ce am introdus cursele internaţionale lucrurile au început să evolueze destul de bine. Și, uneori, dacă nu eşti atent te iau prin surprindere. Pentru că există interes pentru aceste curse, diaspora este şi ea un factor care te ajută şi la un moment dat în dezvoltarea asta şi noi trebuie să vedem cum venim în întâmpinarea cererilor”, a spus şeful administraţiei judeţene. El s-a declarat convins de faptul că viitorul va fi transportul pe calea aerului, în condiţiile în care în România căile rutiere existente sunt sufocate de tiruri, iar perspectivele de dezvoltare a reţelelor de autostrăzi sunt încă reduse. Flutur a ţinut să remarce activitatea unor aeroporturi din ţară, cum ar fi cele din Cluj, Timişoara sau Iaşi, pentru progresele făcute în ultimii ani, precizând că şi Aeroportul Suceava „trage tare” pentru a le ajunge. Astfel, Gheorghe Flutur a declarat că intenţia administraţiei judeţene şi a aeroportului sucevean este de a dezvolta parteneriate şi de a dezvolta curse de la Suceava către Timişoara, Constanţa, Craiova sau Cluj. Preşedintele CJ Suceava a mai spus că extrem de important pentru aeroporturi este să existe o colaborare între ele, dar şi ca acestea să stabilească parteneriate cu asociaţii de turism pentru ca turiştii să poată beneficia de curse aeriene între toate zonele ţării.

„În momentul de faţă avem aceste curse dus-întors, cum sunt cele de vară pentru Grecia, Turcia, sau Italia şi Spania, care sunt foarte avantajoase. Dar ne-am pus problema de ce să fie într-un singur sens? De ce să meargă doar ai noştri să viziteze Veneţia sau Grecia? De ce să nu vină şi invers? Să chemăm turiştii să vină cu avionul să viziteze Bucovina. Chiar zilele trecute am avut în Bucovina un grup de turişti americani, care au venit aici cu un avion de lux. Aceste acţiuni sunt de perspectivă şi am văzut că vin foarte mulţi oameni. Eu cred că noi trebuie să ne pregătim pentru chestiunile astea. Și cred că trebuie să facem parteneriate inclusiv cu asociaţiile de turism şi să ne gândim la pachete împreună”, a arătat şeful administraţiei judeţene.

 

Flutur: Aeroporturile au nevoie în continuare de fonduri pentru a continua modernizarea lor

Una dintre temele ridicate de Gheorghe Flutur în şedinţa de ieri de la Gura Humorului a fost şi cea a fondurilor de care au nevoie aeroporturile pentru a se putea dezvolta în continuare, în special pentru modernizarea aerogărilor. El a arătat că una dintre cele mai mari probleme este cea a restricţiilor pentru alocarea de sume pentru aeroporturi şi considerarea acestora ca ajutoare de stat. „Practic trăim în zodia asta a restricţiilor pe ajutor de stat. Și cunosc foarte bine acest subiect, având în vedere discuţiile pe care le-am avut la Consiliul Concurenţei, dar şi numeroasele discuţii pe care le-am avut pe acest subiect. Și mă bucur că sunt aici reprezentanţi şi de la Consiliul Concurenţei, de la Ministerul Transporturilor, de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a purta nişte discuţii să vedem ce facem. Pentru că şi Uniunea Europeană a alocat bani pentru modernizarea unor aeroporturi, dar foarte, foarte mulţi suntem în situaţia în care ne mai trebuie fonduri pentru modernizarea aerogărilor, dar trebuie să vedem cum procedăm pentru a nu fi ajutor de stat”, a subliniat Gheorghe Flutur. Făcând referire la Aeroportul Suceava, el a arătat că administraţia judeţeană intenţionează să contracteze un credit pentru construcţia unui terminal nou, având în vedere creşterea numărului de pasageri, însă problema apare din partea Ministerului Finanţelor Publice, care a plafonat împrumuturile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur: La viteza cu care se dezvoltă infrastructura rutieră românească, aeroporturile vor fi extrem de importante.
 Vizualizări articol: 3014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Flutur: La viteza cu care se dezvoltă infrastructura rutieră românească, aeroporturile vor fi extrem de importante5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei