Mai multe cadre didactice din învățământul liceal au participat, în perioada 27 martie – 7 aprilie, la un stagiu de formare în Italia, în cadrul proiectului având ca temă „Metode active de predare a disciplinelor tehnologice în VE”, finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Mobilități Staff.
Mobilitatea a fost implementată de consorțiul format din trei unități VET (Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni și Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca), ca organizație de trimitere, și de organizațiile de primire italiene, care au fost școli VET din Palermo, Sicilia, Istituto tecnico per il turismo „Marco Polo” și ITI „Vittorio Emanuelle III”.
Au participat profesori ingineri, profesori de limbi străine și profesori de TIC de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” (prof. dr. Daniel Maftei, prof. Florentina Crăciun, prof. Bogdan Dumitriu și prof. Simona Liliana Manole), de la Colegiul „Vasile Lovinescu” (prof. Carmen Pintilie, prof. Ramona Dănilă și prof. Cristinel – Petrică Acatrinei-Vasiliu) și de la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca (director adjunct, prof. Cristina Drehuță, prof. Adina-Lăcrămioara Tudose și prof. Cristina Mușilă).
Cei zece profesori participanți au dobândit cunoștințe necesare pentru îmbunătățirea nivelului de competențe privind cunoașterea și înțelegerea metodelor și instrumentelor de predare și învățare a disciplinelor tehnice și modulare, dezvoltarea abilităților specifice din domeniul explicării și interpretării datelor tehnice caracteristice disciplinelor tehnologice și modulare, dezvoltarea abilităților digitale și de multilingvism în domeniul de educație și formare profesională VET și formarea atitudinilor profesionale specifice necesare unui feedback adecvat și eficient din partea fiecărui elev, pentru a face față unei formări profesionale de calitate.Scopul final al proiectului este creșterea flexibilității și adaptarea ofertei de educație și formare profesională la cerințele pieței muncii prin îmbunătățirea competențelor profesionale și personale ale cadrelor didactice, pentru satisfacerea nevoilor de dezvoltare profesională și personală a elevilor conform tendințelor de dezvoltare economică locală, națională și europeană.
Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu,coordonator proiect, ne-a declarat:„Acest proiect este rezultatul constatării nevoii de creștere a motivației elevilor din învățământul profesional și tehnic în învățare pentru facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii din România și Europa. Dată fiind experiența Italiei în absorbția fondurilor prin programe europene, organizarea activităților în timpul programului de mobilitate la partenerul italian este justificată pe deplin. Aceste activități și contactul cu alte instituții cu experiență în folosirea metodelor active de predare-învățare-evaluare a disciplinelor predate în VET au contribuit la transferul de bune practici între partenerii implicați în proiect și, prin diseminarea informațiilor, în alte licee din rețeaua școlilor VET.La finalul proiectului, cei 10 participanți au primit documentul de Mobilitate Europass, urmând ca experiența acumulată în urma stagiului să fie pusă în practică în predarea disciplinelor tehnologice din școli”.
Stagiu
Experiență europeană prin formare profesională pentru elevii de liceu și cadrele didactice din Fălticeni și Dolhasca
