Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 apr 2017 - Anul XXII, nr. 94 (6510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gigacalorie mai scumpă?

Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, cel mai „fierbinte” proiect al Consiliului Local Suceava de astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căldura şi apa caldă furnizate sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea costa mai mult chiar de luna aceasta.

Cel mai „fierbinte” subiect care va fi discutat în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Suceava este cel de „majorare a preţului local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate”.

Mai exact, este vorba de o majorare cu 35% a preţului plătit de populaţie pentru energia termică. Dacă scumpirea va fi aprobată, noul tarif al gigacaloriei pentru populaţie va fi de 240 de lei, în loc de 178 de lei, cât se plăteşte în prezent, cu tot cu TVA. Altfel spus, pentru fiecare gigacalorie consumată sucevenii ar avea de achitat în plus 62 de lei, iar primăria cu 62 de lei mai puţin ca subvenţie, în vreme ce Thermonet va încasa tot atât ca şi acum pentru fiecare gigacalorie furnizată.

Conform proiectului de hotărâre, noul tarif al energiei termice ar urma să intre în vigoare chiar din aprilie, astfel încât gigacaloriile consumate de suceveni luna aceasta vor fi deja mai scumpe decât cele din lunile anterioare, de iarnă.

Din cauza condiţiilor meteo, anul acesta furnizarea căldurii în sistem centralizat s-a prelungit anormal de mult, până la 1 mai, capriciile vremii dovedindu-se costisitoare pentru suceveni, indiferent de sistemul de termoficare cu care îşi încălzesc locuinţele.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se precizează faptul că tariful de 185,48 de lei/gigacalorie aprobat în septembrie 2010 a fost unul stabilit la un nivel mic, ţinându-se cont de impactul social al unei astfel de decizii.

Ulterior, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 19%, în două etape, preţul gigacaloriei a ajuns la 178 de lei (ianuarie 2017).

„Diferenţa între preţul local de referinţă, de 321,38 de lei, inclusiv TVA, şi preţul local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei – 178 de lei, cu TVA, este de 143,38 de lei/gigacalorie. În contextul în care bugetul local nu dispune de posibilităţi financiare reale de subvenţionare a diferenţei de preţ pentru energia termică livrată populaţiei, se impune majorarea preţului local de facturare la această categorie de consumatori”, se arată în expunerea de motive a proiectului care va fi dezbătut astăzi în deliberativul sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, cel mai „fierbinte” proiect al Consiliului Local Suceava de astăzi.
 Vizualizări articol: 1788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Majorarea tarifului energiei termice pentru populaţie, cel mai „fierbinte” proiect al Consiliului Local Suceava de astăzi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei