Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 apr 2017 - Anul XXII, nr. 94 (6510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Declaraţie de război

Autorităţile ucrainene vor să stopeze contrabanda cu ţigări şi material lemnos, fapt ce va afecta şi piaţa neagră din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile ucrainene de la Cernăuţi vorbesc deschis, probabil cu puţine ocazii, despre existenţa unor grupări de contrabandişti care acţionează pe două paliere: traficul cu ţigări şi traficul cu material lemnos. Cum în Ucraina preţurile la aceste mărfuri sunt mici sau chiar foarte mici, acestea trebuie să ia drumul către pieţe unde valoarea lor este mai mare. România este una din principalele locuri de desfacere pe piaţa neagră pentru ţigări, iar în ceea ce priveşte materialul lemnos acesta ajunge probabil tot în România, cu documente de însoţire falsificate.

Ziarul www.lyberti.com scrie despre acest subiect în contextul numirii unui nou procuror în zona regiunii Cernăuţi.

Potrivit ziariştilor de la Cernăuţi, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, l-a prezentat într-un cadru festiv pe noul procuror al regiunii Cernăuţi, Oleg Sobol. Anterior Sobol a ocupat funcţia de procuror al regiunii Rivne. Iuri Luţenko a menţionat că principala sarcină care este pusă în faţa noului procuror constă în lupta cu „mafia locală”. După opinia lui, în regiunea Cernăuţi situaţia este critică. Aceasta se referă în primul rând la contrabanda cu ţigări şi exportul ilegal de material lemnos.

„Corupţie şi contrabandă există în toate regiunile de frontieră. Însă o astfel de activitate obraznică a celor două grupări de contrabandişti, care se laudă cu imunitatea lor, nu există nici la Odesa, Harkiv sau în alte zone de frontieră. Nu am de gând să tolerez în continuare această situaţie”, a declarat procurorul general al Ucrainei.

În acelaşi timp, Iuri Luţenko este convins de faptul că mafia locală a ţigărilor de contrabandă şi cea a lemnului au protectori influenţi în rândurile politicienilor de la Kiev.

„Sarcina pe care am pus-o în faţa noului procuror constă în combaterea contrabandei şi a exploatării ilegale a fondului forestier. Cine nu va fi de acord cu poziţia conducătorului Procuraturii Regionale, va trebui să demisioneze”, a explicat Iuri Luţenko.

 

Contrabanda cu ţigări ascunse în buşteni scobiţi

Frontiera cu Ucraina în partea care se întinde pe judeţul Suceava este una din principalele porţi de intrare în ţară pentru ţigările de contrabandă. Marfa este introdusă atât prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, cât şi pe fâşia verde. Practic nu există zi fără comunicate din partea Poliţiei de Frontieră despre prinderea unor persoane sau grupuri de indivizi care transportă ţigări de contrabandă pe care apoi să le vândă pe piaţa neagră. Iar dacă ţinem cont că la un bax de ţigări trecut dintr-o parte în alta câştigul este de circa 100 de euro, avem şi explicaţia pentru care acest fenomen este unul de mare amploare.

Contrabanda se face şi cu sacoşa, dar şi organizat. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri s-a înregistrat în urmă cu câţiva ani, iar dosarul stă şi acum în lucru după ce a fost plimbat de la o unitate de Parchet la alta.

Vasile Sorin Nicoară, administratorul SC Bernar Prod SRL Dorneşti, este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de contrabandă în formă agravată şi instigare la contrabandă în formă agravată, şi asta pentru că a primit în curte o garnitură de tren în care se găseau şi vagoane cu buşteni în care se aflau ţigări de contrabandă.

Cele 107.751 de pachete cu ţigări marca Jiu Ling au fost introduse în buşteni încărcaţi în trei vagoane dintr-o garnitură de 70 de vagoane care avea ca destinaţie firma Schweighofer. Marfa din cele trei vagoane venea din Ucraina şi avea ca destinaţie depozitul Bernar Prod SRL din Dorneşti. Buştenii cu ţigări proveneau de la firma KUSMENIUK din localitatea Ivano – Frankovsk, strada Tiudivska nr. 29, şi ar fi trebuit să ajungă la Fuel Solution Concept SRL Bucureşti, o firmă cu acţionariat ucrainean.

Buştenii, de dimensiuni mari, erau scobiți pe interior astfel încât mai rămăseseră din ei scoarţa şi puţin lemn. În compartimentul realizat astfel au fost introduse în suluri ambalate în plastic pachetele de ţigări. Ulterior, capetele trunchiurilor erau “căpăcite”, pentru a crea impresia că buşteanul este intact.

Ţigările de contrabandă au fost descoperite în Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicșani, iar la acţiunea de control au participat atât lucrători vamali, cât şi poliţişti de frontieră.

 

Existenţa grupărilor de traficanţi de ţigări din regiunea Cernăuţi, dezvăluită de un jurnalist ucrainean

Un articol scris pe pagina sa de Facebook de Roman Bocikala, jurnalist la postul de televiziune Inter din Kiev, a povestit anul trecut despre ceea ce se petrece la Cernăuţi şi la graniţa cu România.

„Acolo, în regiunea Cernăuţi, există două lumi paralele. Peste istoria bogată şi impresionantă a oraşului din perioada imperiului Austro-Ungar domină fenomenul corupţionist al prezentului ucrainean. Prin teritoriul regiunii Cernăuţi se transportă 97% din totalul volumului de lemn ce este exportat din Ucraina. Şi tot în această regiune se mai află şi unul dintre cele mai mari traficuri ilegale de tutun. Activiştii locali încearcă să frâneze contrabanda, s-o combată prin diferite acţiuni de proteste… Unul dintre aceştia a rămas fără un ochi, altuia i-au dat foc la autovehicul, al treilea activist, cu vreo săptămână şi ceva, a fost bătut cu cruzime la cap, i-au rupt maxilarul, acesta rămânând în viaţă ca printr-o minune… Organele de drept, însă, nu prea dau din coate şi nici nu încearcă să lupte împotriva contrabandiştilor. Dimpotrivă, caută orice modalitate de a camufla ilegalitatea acestora, străduindu-se să le asigure mereu undă verde. Când lumea din partea locului vorbeşte despre schemele camuflate ale contrabandiştilor sau despre cei implicaţi în acest fenomen, care favorizează ilegalitatea sau <le asigură scut de apărare>, adesea este amintit numele de familie Burbak. Nu ştiu dacă este vorba despre liderul fracţiunii parlamentare <Frontul Popular>, al cărui frate mai mare a fost coleg de clasă cu ex-premierul Yaţeniuk...”, scrie Roman Bocikala.

 

Pădurarii ucraineni de la graniţa cu judeţul Suceava, posesori de maşini de lux şi iahturi

Jurnalistul ucrainean a menţionat şi faptul că unele capturi care se realizează sunt doar „de dragul înscenării spectacolului de combatere a acestui flagel transfrontalier şi nicidecum nu se duce lupta împotriva celora care au un trafic extrem de bine pus la punct. Şi atât… Iar dacă printre reprezentanţii organelor de drept, cei care stau la pază, apare un Don Quijote, de regulă, un nou angajat ce n-a reuşit încă să <înghită conştient subiectul>, i se explică acestuia cu o voce scăzută: te vom ucide… Şi omul cade pe gânduri. Ulterior, fie că se transferă cu serviciul într-o altă regiune sau, ceea ce se întâmplă mai frecvent, devine parte integră a sistemului corupţionist”.

Roman Bocikala a arătat că nu doar vameşii şi poliţiştii de frontieră sunt parte din acest sistem corupt. Pe această scenă activează cu succes şi angajaţii din domeniul silvic.

„Aş dori, de asemenea, să remarc şi rolul ce revine pădurarilor. Aici, în regiunea Cernăuţi, acesta-i un post la modă, şi pentru a intra în funcţie se plăteşte din greu zeci de mii de dolari. Specificul constă în faptul că toate gospodăriile silvice se află de-a lungul graniţei. Adică, aceste păduri sunt ca şi frontieră. Ţigările, drogurile, imigranţii ilegali trec prin aceste păduri şi nu prin punctele de control oficiale. Fără consimţământul <proprietarilor de păduri> nu se întâmplă nimic. Prin urmare, pădurarii de prin părţile locului au case şi maşini de lux, şi chiar iahturi. Unul dintre ei s-a lăudat colegilor că a plecat în Republica Dominicană, dar a luat cu el <doar> 50 de mii de dolari. A fost puţin. I-au mai trimis ceva bani…”, a mai scris Roman Bocikala.

 

Poteci de contrabandă, bătătorite, dar nevăzute de poliţiştii de frontieră din cele două ţări

Un alt materiale video realizat tot de o televiziune centrală din Ucraina arată şi în imagini cum se derulează traficul cu ţigări spre România. Practic, pe fâşia verde există anumite zone bătătorite, locuri folosite frecvent de traficanţi pentru a trece marfa din Ucraina spre România.

Jurnaliştii ucraineni vorbesc despre anumite ore în care are loc trecerea, „ore moarte” în care poliţiştii dintr-o parte şi alta a frontierei se fac că nu văd nimic. Fireşte, nu degeaba.

O pauză de acest fel în care este trecut dintr-o parte în alta un camion cu ţigări prin acel coridor securizat costă aproximativ 10.000 de euro. Iar la cât de bătătorite sunt acele cărări, cu siguranţă au fost treceri multiple şi foarte prospere pentru toată lumea, mai puţin pentru bugetul de stat al României, care anual are pierderi de circa 500 de milioane de euro ca urmare a contrabandei cu ţigări.

Una peste alta, frontiera dintre România şi Ucraina pe raza judeţului Suceava este franjuri. Fie că este vorba de fâşia verde, fie că este vorba de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, amploarea fenomenului este una extrem de ridicată, iar câştigurile rapide şi mari îi determină pe tot mai mulţi indivizi să-şi asume riscul de a fi prinşi cu ocaua mică.

Totuşi, de cele mai multe ori, cei care cad sunt simpli executanţi. Persoanele cu greutate care au legătură cu acest fenomen infracţional ajung foarte rar, sau mai deloc, să fie trase la răspundere. Şi asta nu doar în România, ci şi în Ucraina. De altfel, o concluzie asemănătoare a tras şi jurnalistul Roman Bocikala: „Avem nevoie de un restart complet în politică. Unul dur şi nemilos. Exporturile de pădure sunt dirijate de patru familii. Numele de familie ale acestora sunt bine cunoscute. Acelaşi lucru şi cu contrabanda cu ţigări. Arestarea simultană a căpeteniilor, schimbarea şefilor din organele de drept şi a şefului regiunii, la care se adaugă sprijinul activiştilor publici şi mass-media, la urma urmei, vor dezrădăcina schema corupţionistă. Numai astfel va fi posibil restartul (reload-ul). Este mai puţin probabil să fie exclus totalmente componenta corupţiei, dar cu siguranţă aceasta poate fi minimalizată; plus rotaţia cadrelor în serviciul de grăniceri şi a şefilor amintiţi din silvicultură. Sunt oare capabile pentru astfel de schimbări autorităţile centrale? Sunt convins că pot să reuşească. În caz contrar, vom asista şi în continuare la o pură imitaţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile ucrainene vor să stopeze contrabanda cu ţigări şi material lemnos, fapt ce va afecta şi piaţa neagră din Suceava.
 Vizualizări articol: 7331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Autorităţile ucrainene vor să stopeze contrabanda cu ţigări şi material lemnos, fapt ce va afecta şi piaţa neagră din Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei