Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 apr 2017 - Anul XXII, nr. 89 (6505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Punct final

Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, a scăpat de puşcărie în dosarul „napolitanelor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproape 11 ani de procese, ieri s-a dat verdictul final în dosarul „napolitanelor”, aşa cum mai este cunoscut dosarul în care a fost trimis în judecată Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava. Chiar dacă prejudiciul din acest dosar este de circa şase milioane de lei, pedepsele dictate au fost blânde. Dintre toţi inculpaţii din dosar, singura persoană care va ajunge la puşcărie este Tamara Achiţei, fostă Chiribucă. În schimb, cumătrul acesteia, Neculai Bujor, a scăpat cu 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere. Pedepsele pronunţate ieri de Curtea de Apel Cluj sunt definitive.

Magistraţii clujeni l-au găsit vinovat pe Neculai Bujor pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, pentru care i-au aplicat o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare, respectiv luare de mită, pentru care a primit 2 ani de închisoare. În final, a rezultat o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu închisoare sub supraveghere, ceea ce înseamnă că fostul director economic al Primăriei Suceava va trebui să respecte o serie de obligaţii.

Tamara Achiţei Chiribucă a fost găsită vinovată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune şi a primit o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare, iar pentru trei fapte de dare de mită a primit câte 4 luni, 3 luni, respectiv 4 luni.

Pentru evaziune fiscală Tamara Chiribucă a fost achitată şi asta deoarece fapta nu mai este incriminată în prezent. Pentru celelalte fapte pentru care a fost judecată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu, magistraţii au constatat că a intervenit prescripţia, motiv pentru care procesul penal a încetat.

Trebuie spus că pedepsele de la Cluj sunt mult mai mici decât cele dictate de prima instanţă, respectiv Tribunalul Bistriţa. Această instanţă i-a condamnat atât pe Neculai Bujor, cât şi pe Tamara Chiribucă la câte 15 ani de închisoare cu executare, pedepse desfiinţate de Curtea de Apel Cluj.

Ioan Bulboacă, avocatul care l-a reprezentat pe Neculai Bujor în procesul de la Cluj, a salutat soluţia pronunţată ieri.

„Deși în aparenţă soluția Curții de Apel Cluj ne-a surprins pozitiv, arăt că apărarea a fost construită exclusiv pe achitare pentru ambele infracțiuni. Nu comentăm și ne însușim soluția Curții de Apel Cluj, însă din punctul nostru de vedere se impunea achitarea clientului meu raportat la lipsa unui probatoriu incriminator elocvent”, a declarat avocatul Ioan Bulboacă.

 

Bâta, fost director în Primăria Suceava, condamnat la 2 ani cu suspendare sub supraveghere. Pentru Emilia Şveica, fostă magazioneră, a încetat procesul penal

Pedepse mult diminuate faţă de cele pronunţate de prima instanţă au primit alte două persoane care au lucrat în perioada 2000-2004 la Primăria Suceava. Este vorba de Constantin Bâta, fost director al Primăriei, şi Emilia Şveica, magazioneră la acea vreme în administraţia locală.

Pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Constantin Bâta a primit 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în timp ce pentru fals intelectual şi pentru complicitate la înşelăciune procesul a încetat. Trebuie spus că la prima instanţă, pedeapsa rezultantă a fost de 10 ani de închisoare.

Emilia Şveica a scăpat mult mai ieftin. Dacă la Tribunalul Bistriţa a primit 8 ani de închisoare cu executare, acum Emilia Şveica nu mai are nici o obligaţie penală şi asta pentru că la infracţiunile de complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată a intervenit prescripţia răspunderii penale.

 

Directorul ziarului „Crai Nou”, Dumitru Teodorescu, a fost achitat

Printre persoanele judecate s-a numărat şi Dumitru Teodorescu, directorul ziarului „Crai Nou”. Instanţa clujeană a decis să-l achite pe Teodorescu, care a fost judecat pentru luare de mită, asta după ce Tribunalul Bistriţa îl condamnase la 3 ani de închisoare cu executare.

Tot pentru luare de mită şi tot 3 ani cu executare primise la prima instanţă şi Dumitru Buta, fost şef al Gărzii Financiare Suceava. Curtea de Apel Cluj a confirmat vinovăţia acestuia, dar a redus pedeapsa la 2 ani cu suspendare.

Tot pentru luare de mită a fost condamnat şi Eugen Ionesi, fost lucrător al Gărzii Financiare Suceava. El a primit 6 luni cu suspendare, după ce la Tribunalul Bistriţa primise 3 ani cu executare.

În dosar au mai fost judecate şi două contabile de la firmele Tamarei Chiribucă, respectiv Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu. În cazul Violetei Spătariu Curtea de Apel Cluj a decis că este vinovată pentru complicitate la evaziune fiscală şi a condamnat-o la 2 ani cu suspendare sub supraveghere, după ce prima instanţă a decis o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare.

Cea de-a doua contabilă, Ioana Ungureanu, primise la Bistriţa tot 10 ani cu executare, dar la Cluj s-a constatat că pentru infracţiunile de fals intelectual şi complicitate la înşelăciune a intervenit prescripţia.

 

Câţi bani trebuie să achite inculpaţii din dosar

Instanţa clujeană a mai decis s-o oblige pe Tamara Achiţei Chiribucă, în solidar cu SC Rigola Serv Com SRL Suceava şi cu Violeta Spătariu, la plata către partea Statul Român a sumei de 255.108 de lei, din care 144.948 de lei impozit pe profit şi 110.160 de lei TVA, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate până la 31 decembrie 2005 şi majorările de întârziere, calculate începând cu 1 ianuarie 2006 până la achitarea integrală.

De asemenea, Tamara Chiribucă a fost obligată la plata către Statul Român, în solidar cu SC Prodman Service SRL Suceava, a sumei de 71.606 de lei, din care 38.129 de lei impozit pe profit şi 33.477 de lei TVA, la care se vor adăuga penalităţi şi majorări de întârziere.

Tamara Chiribucă, de această dată în solidar cu SC Alexa PSC SRL Suceava, trebuie să achite către Statul Român suma de 56.535 de lei, la care se vor adăuga penalităţile şi majorările de întârziere.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială în favoarea statului a sumelor de câte 604.457 de lei de la Tamara Achiţei Chiribucă, Neculai Bujor, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu (în total suma de 3.626.744 de lei), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către SC Alexa PSC SRL Suceava şi neefectuate.

Judecătorii au mai dispus confiscarea specială în favoarea statului de la Neculai Bujor a sumei de 2.832.174 de lei, reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 de lei reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.

Şi în cazul lui Constantin Bâta s-a dispus confiscarea specială în favoarea statului a sumei de  414.061 de lei, reprezentând cheltuieli de protocol nejustificate.

Interesant este că Primăria Suceava nu va încasa nimic din sumele ce trebuie achitate de inculpaţi, deşi a fost prejudiciată serios, şi asta pentru că nu s-a constituit parte civilă în cauză.

                 

Cum funcţiona cumetria Bujor-Chiribucă (Achiţei)

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, la majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.

Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.

 

Un dosar cu 40 de volume şi 20.000 de file

Finalizarea acestui dosar a necesitat un volum extraordinar de muncă. Timp de aproape trei ani, procurorii anticorupţie au adunat date şi probe în 40 de dosare, totalizând aproape 20.000 de file. Numai rechizitoriul de prezentare a faptelor inculpaţilor se întinde pe 321 de pagini, în dosar existând şi expertize, dar şi mai multe declaraţii ale celor puşi sub învinuire.

Şi costurile din acest dosar au fost uriaşe. La nivelul anului 2006 s-au cheltuit 875 de milioane de lei vechi.

 

Dosarul "napolitanelor"

Dosarul recent încheiat mai este cunoscut şi ca dosarul „napolitanelor”, şi asta pentru că ancheta procurorilor DNA Suceava, pe atunci PNA Suceava, a scos în evidenţă că în decurs de 425 de zile, din 2002 până în 2003, Primăria Suceava s-a aprovizionat cu 23,2 tone de napolitane cu cacao şi fructe, salatine, fursecuri, saleuri, sărăţele, ceea ce înseamnă că zilnic s-au mâncat în jur de 55 de kg din aceste produse. Acestora li s-au adăugat şi alte produse de patiserie, după cum urmează: 9.300 de ştrudele, 3.100 de plăcinte cu mere, 4.100 de cutii de MaxiMix şi 4.500 de cutii de alune.

Pentru a justifica aceste consumuri uriaşe, administratorul de la acea vreme al Primăriei Suceava, Constantin Bâta, a întocmit în fals mai multe documente din care rezultă că pe meleagurile noastre au poposit 250 de delegaţii din străinătate.

Marfa a fost distribuită de firmele administrate la acea vreme de Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, nimeni alta decât cumătra lui Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, cel care lua toate deciziile importante din instituţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, a scăpat de puşcărie în dosarul „napolitanelor”.
 Vizualizări articol: 4158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, a scăpat de puşcărie în dosarul „napolitanelor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei