Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 apr 2017 - Anul XXII, nr. 88 (6504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ninsori şi frig

Ne aşteaptă două zile de iarnă veritabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iarna se întoarce pentru două zile, iar cei care şi-au strâns hainele groase trebuie să le caute, pentru că vor avea nevoie de ele. Meteorologii anunţă că vremea se va răci considerabil, iar în zona de şes temperaturile vor fi de minus 2 grade Celsius, în timp ce la munte vor coborî până la minus 5 grade Celsius. Şi vântul va sufla puternic şi va atinge viteze de 60-70 km/h, ceea ce va spori senzaţia de frig. Practic, temperaturile resimţite vor fi de minus 9 grade Celsius, ceea ce înseamnă frig în toată regula.

„Pentru zona de munte a judeţului Suceava intră în vigoare începând de joi dimineaţă, de la ora 6.00, şi până joi după-amiază, la ora 18.00, un cod portocaliu de precipitaţii. În zona înaltă de munte, la peste 1.200 metri altitudine, se va depune un strat consistent de zăpadă, iar din cauza vântului puternic zăpada va fi spulberată. Temperaturile care se vor înregistra sunt mai mici decât cele normale pentru această perioadă, dar după acest episod vor creşte uşor”, a precizat Petru Bistriceanu, meteorolog la Staţia Meteo Suceava.

În ceea ce priveşte municipiul Suceava şi zonele învecinate, astăzi şi mâine sunt aşteptate mai întâi ploi, care se vor transforma apoi în lapoviţă şi ninsori de scurtă durată.

Începând de sâmbătă temperaturile vor creşte uşor, dar valorile vor fi încă sub media acestei perioade a anului.

 

Scăderea temperaturilor sub minus 3 grade Celsius ar compromite aproape total culturile pomicole

Scăderea temperaturilor sub pragul de îngheţ i-a pus pe jar şi pe pomicultori, dar şi pe toţi cei care au pomi fructiferi, mai ales că cei mai mulţi sunt înfloriţi în această perioadă.

Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Fălticeni, este de părere că pagubele ar putea fi minime, asta cu condiţia ca temperatura să nu scadă sub minus 3 grade Celsius.

„În 1978 a fost un viscol puternic chiar a doua zi de Paşte, dar norocul a fost că nu s-a înseninat şi nu a scăzut temperatura foarte mult. Acelaşi lucru este valabil şi acum, dacă nu se va însenina pomii nu vor fi afectaţi foarte puternic. Ninsoarea nu este periculoasă, dimpotrivă ploaia şi ninsoarea pot fi benefice. Problemele ar putea apărea dacă vor scădea temperaturile la minus 5 grade, ceea ce ar însemna compromiterea aproape totală a recoltei”, a opinat Mircea Costişevschi.

În momentul de faţă în plină floare sunt cireşii, vişinii şi prunii, în timp ce merii şi perii sunt abia la începutul acestei faze de înflorit.

Cât despre măsurile de protecţie pe care cei care au pomi fructiferi le pot lua, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Fălticeni a amintit o serie de substanţe care pot creşte rezistenţa. Focul şi fumul folosite în mod tradiţional pot creşte temperatura cu maxim jumătate de grad Celsius.

Cea mai eficientă metodă de protecţie este folosirea unui sistem de irigaţie la suprafaţă. Acesta presupune irigarea începând de la +1 grad Celsius, pentru ca operaţiunea să se finalizeze tot la +1 grad Celsius. În felul acesta pe flori se va forma un strat de gheaţă care va asigura protecţie în faţa frigului. Din păcate, astfel de instalaţii nu există în judeţul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne aşteaptă două zile de iarnă veritabilă.
 Vizualizări articol: 2299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne aşteaptă două zile de iarnă veritabilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei