Iarna se întoarce pentru două zile, iar cei care și-au strâns hainele groase trebuie să le caute, pentru că vor avea nevoie de ele. Meteorologii anunță că vremea se va răci considerabil, iar în zona de șes temperaturile vor fi de minus 2 grade Celsius, în timp ce la munte vor coborî până la minus 5 grade Celsius. Și vântul va sufla puternic și va atinge viteze de 60-70 km/h, ceea ce va spori senzația de frig. Practic, temperaturile resimțite vor fi de minus 9 grade Celsius, ceea ce înseamnă frig în toată regula.
„Pentru zona de munte a județului Suceava intră în vigoare începând de joi dimineață, de la ora 6.00, și până joi după-amiază, la ora 18.00, un cod portocaliu de precipitații. În zona înaltă de munte, la peste 1.200 metri altitudine, se va depune un strat consistent de zăpadă, iar din cauza vântului puternic zăpada va fi spulberată. Temperaturile care se vor înregistra sunt mai mici decât cele normale pentru această perioadă, dar după acest episod vor crește ușor”, a precizat Petru Bistriceanu, meteorolog la Stația Meteo Suceava.
În ceea ce privește municipiul Suceava și zonele învecinate, astăzi și mâine sunt așteptate mai întâi ploi, care se vor transforma apoi în lapoviță și ninsori de scurtă durată.
Începând de sâmbătă temperaturile vor crește ușor, dar valorile vor fi încă sub media acestei perioade a anului.
Scăderea temperaturilor sub minus 3 grade Celsius ar compromite aproape total culturile pomicole
Scăderea temperaturilor sub pragul de îngheț i-a pus pe jar și pe pomicultori, dar și pe toți cei care au pomi fructiferi, mai ales că cei mai mulți sunt înfloriți în această perioadă.
Mircea Costișevschi, președintele Asociației Pomicultorilor Fălticeni, este de părere că pagubele ar putea fi minime, asta cu condiția ca temperatura să nu scadă sub minus 3 grade Celsius.
„În 1978 a fost un viscol puternic chiar a doua zi de Paște, dar norocul a fost că nu s-a înseninat și nu a scăzut temperatura foarte mult. Același lucru este valabil și acum, dacă nu se va însenina pomii nu vor fi afectați foarte puternic. Ninsoarea nu este periculoasă, dimpotrivă ploaia și ninsoarea pot fi benefice. Problemele ar putea apărea dacă vor scădea temperaturile la minus 5 grade, ceea ce ar însemna compromiterea aproape totală a recoltei”, a opinat Mircea Costișevschi.
În momentul de față în plină floare sunt cireșii, vișinii și prunii, în timp ce merii și perii sunt abia la începutul acestei faze de înflorit.
Cât despre măsurile de protecție pe care cei care au pomi fructiferi le pot lua, președintele Asociației Pomicultorilor Fălticeni a amintit o serie de substanțe care pot crește rezistența. Focul și fumul folosite în mod tradițional pot crește temperatura cu maxim jumătate de grad Celsius.
Cea mai eficientă metodă de protecție este folosirea unui sistem de irigație la suprafață. Acesta presupune irigarea începând de la +1 grad Celsius, pentru ca operațiunea să se finalizeze tot la +1 grad Celsius. În felul acesta pe flori se va forma un strat de gheață care va asigura protecție în fața frigului. Din păcate, astfel de instalații nu există în județul Suceava.