Tribunalul Suceava a admis ieri acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, și Camelia Chitul, fostul director al Casei Județene de Pensii (CJP) Suceava. Ea a primit 1 an și 6 luni pentru trafic de influență și 9 luni pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității. În total, a rezultat o pedeapsă de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și un termen de încercare de 2 ani.
Pedeapsa va rămâne definitivă dacă în termen de 10 zile nu va fi atacată de cineva la instanța superioară.
Camelia Chitul a fost înregistrată cu aparatură specială de directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta are și calitatea de martor-denunțător, iar probele pe care le-a oferit anchetatorilor sunt dintre cele mai puternice.
Până la rămânerea definitivă a soluției, Camelia Chitul se află sub control judiciar și are o serie de interdicții.
Bani pentru partid și concursuri măsluite
Ancheta a plecat de la un denunț al directorului executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta a dezvăluit câteva abuzuri la care a fost obligat de șefa sa.
„În perioada 16.05.2016-17.05.2016 și respectiv la data de 27.10.2016, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie), câte 2.000 lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menține în funcția de conducere deținută la nivelul aceleiași instituții, având influență printre funcționarii de la conducerea Casei Naționale de Pensii”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Anchetatorii au mai precizat că sumele de bani au fost pretinse în preajma campaniilor electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, respectiv alegerile parlamentare din decembrie 2016, „sub pretextul că martorul trebuie să cotizeze periodic la partidul la care este afiliată inculpata, întrucât numirile pe funcții de conducere la nivelul Casei Județene de Pensii se fac politic, martorul fiind de acord ca prin sumele de bani remise să-și cumpere practic menținerea în funcție”.
Pe lângă cele două fapte de trafic de influență descrise mai sus, procurorii au mai adăugat două fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității
Iată și descrierea acestor fapte: „În perioadele 24.10.2016-09.11.2016 și respectiv, perioada 03.01.2017-10.01.2017, l-a determinat pe martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie) ca în virtutea calității de președinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unei funcții vacante de execuție în cadrul CJP Suceava, să întocmească și să-i remită întrebările și răspunsurile pentru două concursuri din 09.11.2016 și respectiv 18.01.2017, pe care, la rândul ei, le-a transmis mai departe candidatului agreat CP, înaintea examinărilor, în scopul ca acesta să fie declarat admis și să ocupe funcția vacantă, prin fraudarea concursurilor”.
Anchetatorii au oferit relații și despre cele două fapte de instigare. „Precizăm că informațiile sunt nedestinate publicității având în vedere HG nr. 611/2008 în baza căreia au fost organizate cele două concursuri potrivit căreia variantele subiectelor de concurs se întocmesc de către fiecare membru al comisiei chiar în dimineața zilei de concurs, după care se sigilează în plicuri, în condiții de strictă confidențialitate, plicuri care se deschid doar în fața candidaților, reguli care au fost încălcate în speța de față la instigarea inculpatei, ceea ce a condus la bănuiala rezonabilă că examenele au fost fraudate. Inculpata are și calitatea de complice prin intermedierea transmiterii acestor informații către candidatul CP , calitatea de complice fiind absorbită în cea de instigator”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.