Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 apr 2017 - Anul XXII, nr. 83 (6499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Astăzi

Șase documente originale din timpul domniei lui Ștefan cel Mare vor fi expuse astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui, astăzi, mai multe evenimente organizate pentru a marca împlinirea a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod Ștefan cel Mare. Potrivit preşedintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în Sala Tronului din incinta Muzeului de Istorie vor fi vor fi expuse şase documente originale emise în timpul domniei marelui voievod. Cele şase documente sunt pergamente, patru emise la Suceava, în anii 1464, 1472, 1473 şi 1487, şi câte unul la Iaşi, în anul 1497, şi Vaslui, în 1502. Patru dintre documentele expuse în Sala Tronului au pecetea originală în ceară.

Gheorghe Flutur a mai precizat că tot astăzi, de la ora 10:00,  la Muzeul de Istorie va avea loc o dezbatere pe tema Proiectului Festivalul Internațional Ștefanian, care va face parte din Programul „Hai în Bucovina!”. Flutur a spus că pe lângă specialiştii de la Muzeul Bucovinei, la dezbatere şi-au anunțat prezența directorii muzeelor din județele Botoşani, Neamț şi Vaslui, prorectorul Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava, Ștefan Purici, şi preotul Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, monument UNESCO.

„Cu această ocazie dorim să conturăm programul Festivalului Internațional Ștefanian. Prima ediție a acestui festival va avea loc în perioada 24 iunie – 2 iulie 2017. Astfel, pe 24 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei se vor prezenta mesaje din partea ctitoriilor ştefaniene din România, Ucraina şi Republica Moldova, mesaje transmise de reprezentanții clerului şi ai administrației publice. Seara, după prezentarea mesajelor, tot în Cetate, se va juca piesa de teatru <Apus de soare>, prezentată într-o nouă viziune regizorală”, a explicat şeful administrației județene.

El a mai adăugat că până pe 2 iulie se intenționează organizarea de evenimente la ctitoriile ştefaniene din județul Suceava, respectiv cele din Pătrăuți, Sf. Ilie, Reuseni, Volovăț, Putna şi Voroneț, dar şi la cele din județele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamț, Alba şi Bistrița-Năsăud, precum şi din Republica Moldova şi în Ucraina.

Tot pe perioada Festivalului Ștefanian vor avea loc proiecții ale filmelor "Frații Jderi" şi "Ștefan cel Mare", precum şi alte expoziții.

Gheorghe Flutur a subliniat că CJ Suceava Suceava intenționează să organizeze şi un pelerinaj, pe jos, pe ruta Suceava – Putna, cu participarea membrilor Asociației Studenților Creştini Ortodocşi Români, ASCOR Suceava, şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților. Plecarea în pelerinaj va fi pe 29 iunie, din Cetatea de Scaun, apoi se va trece prin Codrii Voievodesei, iar sosirea la Putna va fi pe 2 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase documente originale din timpul domniei lui Ștefan cel Mare vor fi expuse astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 1953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Șase documente originale din timpul domniei lui Ștefan cel Mare vor fi expuse astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei