Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 apr 2017 - Anul XXII, nr. 81 (6497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără probe

Cum s-a ales praful din aşa-zisul dosar de corupţie în care erau implicaţi preoţi şi poliţişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar care acum trei ani de zile era scos pe piaţă cu multă vâlvă s-a stins între timp ca o lumânare. Este vorba de dosarul în care doi poliţişti şi doi preoţi au fost cercetaţi penal pe motiv că ar fi favorizat-o pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct la acea vreme la APIA Suceava.

La finalul lunii martie a acestui an, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, acolo unde a fost declinat dosarul de către DNA Suceava, au dispus clasarea cauzei faţă de celelalte trei persoane cercetate şi faţă de care nu se încheiaseră cercetările.

Astfel, a fost dispusă clasarea cauzei faţă de agentul de poliţie George Alexandru Tauciuc, care a fost cercetat pentru trei infracţiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi uz de fals, faţă de preotul Tiberiu Costiuc, cercetat pentru dare de mită, respectiv preotul Cătălin Axinte, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

În toate cazurile amintite mai sus, procurorul a constatat fie că fapta nu există sau nu este prevăzută de lege, fie nu a fost săvârşită cu vinovăţie. Cei trei se alătură comisarului-şef Ioan Crap, faţă de care s-a dispus clasarea încă din luna iunie 2016. Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava fusese cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

S-a panicat şi s-a pus pe dat telefoane

Totul a plecat de la o chestie banală din ziua de 6 aprilie 2014. În acea zi, Delia Moldoveanu a fost oprită în trafic de un echipaj de poliţie pentru că a depăşit viteza legală. Directorul executiv adjunct al APIA Suceava circula cu o viteză de 75 km/h, iar agentul George Alexandru Tauciuc i-a aplicat un avertisment dar şi trei puncte de penalizare.

Panicată că ar putea rămâne fără permis, Delia Moldoveanu a sunat mai multe persoane, pe fratele ei preotul Tiberiu Costiuc, pe preotul Cătălin Axinte, dar şi pe soţul ei, cerându-le să o ajute. În primă fază cercetările demarate de procurorii DNA Suceava l-au vizat pe comisarul-şef Ioan Crap, bănuit că a primit telefon de la preotul Axinte pentru a interveni pe lângă agentul Tauciuc pentru ca acesta să o ierte pe contravenientă.

Acest aspect nu s-a putut dovedi niciodată, motiv pentru care anul trecut dosarul de abuz în serviciu deschis împotriva lui Ioan Crap a fost închis.

Tot în 2016, s-a făcut declinare de competenţă de la DNA către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava faţă de celelalte trei persoane implicate, respectiv preoţii Costiuc şi Axinte şi poliţistul Tauciuc.

 

Două cobze de păstrăv şi o sticlă de vin

Pus în alertă de sora lui, preotul Tiberiu Costiuc a plecat spre locul unde Delia Moldoveanu fusese oprită de agenţii de poliţie. A întâlnit-o pe traseu şi a aflat că nu s-a întâmplat nimic grav. Şi-a continuat apoi drumul şi a întâlnit echipajul de poliţie format din doi agenţi, cărora din proprie iniţiativă le-a dat o sacoşă în care se aflau două cobze de păstrăv şi o sticlă de vin. Tiberiu Costiuc le-a precizat că sacoşa este din partea lui cu ocazia apropierii Paştelui, fără a pomeni nimic de sora sa.

Una din cobze a ajuns la agentul George Alexandru Tauciuc, care a dat-o unui cunoscut deoarece nu consumă peşte. La data respectivă s-a considerat că sunt întrunite elementele pentru ca poliţistul să fie cercetat pentru trei infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu şi uz de fals.

Abuzul în serviciu şi uzul de fals ar fi constat în aceea că nu i-a trecut penalizarea de trei puncte Deliei Moldoveanu, aşa cum prevede legea, aspect infirmat din cercetările ulterioare.

Nici aşa-zisa luare şi dare de mită dintre agentul Tauciuc şi preotul Costiuc nu a stat în picioare, astfel încât acuzaţiile la adresa celor doi s-au clasat.

Aceeaşi soluţie de clasare a primit-o şi preotul Cătălin Axinte care nu l-a sunat pe comisarul-şef Ioan Crap pentru a interveni în favoarea Deliei Moldoveanu.

 

Cum suna comunicatul DNA din iunie 2014

În iunie 2014, comisarul-şef Ioan Crap a devenit inculpat într-un dosar al DNA Suceava. Iată cum suna comunicatul oficial al DNA de la acea vreme: „Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Suceava (n.r. - agentul George Alexandru Tauciuc), aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcţie de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Suceava şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale, ce impunea luarea acestei măsuri”, se menţiona în comunicatul DNA din 2014.

Preotul care a sunat este Cătălin Axinte, fost consilier administrativ la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar persoana pentru care s-a intervenit era Delia Moldoveanu, fostul director executiv adjunct al APIA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum s-a ales praful din aşa-zisul dosar de corupţie în care erau implicaţi preoţi şi poliţişti.
 Vizualizări articol: 7017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cum s-a ales praful din aşa-zisul dosar de corupţie în care erau implicaţi preoţi şi poliţişti3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei