Fără probe

Cum s-a ales praful din așa-zisul dosar de corupție în care erau implicați preoți și polițiști



Doi polițiști și doi preoți au fost cercetați penal pe motiv că ar fi favorizat-o pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct la acea vreme la APIA Suceava
Doi polițiști și doi preoți au fost cercetați penal pe motiv că ar fi favorizat-o pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct la acea vreme la APIA Suceava

Un dosar care acum trei ani de zile era scos pe piață cu multă vâlvă s-a stins între timp ca o lumânare. Este vorba de dosarul în care doi polițiști și doi preoți au fost cercetați penal pe motiv că ar fi favorizat-o pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct la acea vreme la APIA Suceava.
La finalul lunii martie a acestui an, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, acolo unde a fost declinat dosarul de către DNA Suceava, au dispus clasarea cauzei față de celelalte trei persoane cercetate și față de care nu se încheiaseră cercetările.
Astfel, a fost dispusă clasarea cauzei față de agentul de poliție George Alexandru Tauciuc, care a fost cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și uz de fals, față de preotul Tiberiu Costiuc, cercetat pentru dare de mită, respectiv preotul Cătălin Axinte, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.
În toate cazurile amintite mai sus, procurorul a constatat fie că fapta nu există sau nu este prevăzută de lege, fie nu a fost săvârșită cu vinovăție. Cei trei se alătură comisarului-șef Ioan Crap, față de care s-a dispus clasarea încă din luna iunie 2016. Fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava fusese cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
S-a panicat și s-a pus pe dat telefoane
Totul a plecat de la o chestie banală din ziua de 6 aprilie 2014. În acea zi, Delia Moldoveanu a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție pentru că a depășit viteza legală. Directorul executiv adjunct al APIA Suceava circula cu o viteză de 75 km/h, iar agentul George Alexandru Tauciuc i-a aplicat un avertisment dar și trei puncte de penalizare.
Panicată că ar putea rămâne fără permis, Delia Moldoveanu a sunat mai multe persoane, pe fratele ei preotul Tiberiu Costiuc, pe preotul Cătălin Axinte, dar și pe soțul ei, cerându-le să o ajute. În primă fază cercetările demarate de procurorii DNA Suceava l-au vizat pe comisarul-șef Ioan Crap, bănuit că a primit telefon de la preotul Axinte pentru a interveni pe lângă agentul Tauciuc pentru ca acesta să o ierte pe contravenientă.
Acest aspect nu s-a putut dovedi niciodată, motiv pentru care anul trecut dosarul de abuz în serviciu deschis împotriva lui Ioan Crap a fost închis.
Tot în 2016, s-a făcut declinare de competență de la DNA către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava față de celelalte trei persoane implicate, respectiv preoții Costiuc și Axinte și polițistul Tauciuc.
Două cobze de păstrăv și o sticlă de vin
Pus în alertă de sora lui, preotul Tiberiu Costiuc a plecat spre locul unde Delia Moldoveanu fusese oprită de agenții de poliție. A întâlnit-o pe traseu și a aflat că nu s-a întâmplat nimic grav. Și-a continuat apoi drumul și a întâlnit echipajul de poliție format din doi agenți, cărora din proprie inițiativă le-a dat o sacoșă în care se aflau două cobze de păstrăv și o sticlă de vin. Tiberiu Costiuc le-a precizat că sacoșa este din partea lui cu ocazia apropierii Paștelui, fără a pomeni nimic de sora sa.
Una din cobze a ajuns la agentul George Alexandru Tauciuc, care a dat-o unui cunoscut deoarece nu consumă pește. La data respectivă s-a considerat că sunt întrunite elementele pentru ca polițistul să fie cercetat pentru trei infracțiuni: luare de mită, abuz în serviciu și uz de fals.
Abuzul în serviciu și uzul de fals ar fi constat în aceea că nu i-a trecut penalizarea de trei puncte Deliei Moldoveanu, așa cum prevede legea, aspect infirmat din cercetările ulterioare.
Nici așa-zisa luare și dare de mită dintre agentul Tauciuc și preotul Costiuc nu a stat în picioare, astfel încât acuzațiile la adresa celor doi s-au clasat.
Aceeași soluție de clasare a primit-o și preotul Cătălin Axinte care nu l-a sunat pe comisarul-șef Ioan Crap pentru a interveni în favoarea Deliei Moldoveanu.
Cum suna comunicatul DNA din iunie 2014
În iunie 2014, comisarul-șef Ioan Crap a devenit inculpat într-un dosar al DNA Suceava. Iată cum suna comunicatul oficial al DNA de la acea vreme: „Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu de adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) și-a încălcat atribuțiile de serviciu și a intervenit pe lângă un agent de poliție din cadrul Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Suceava (n.r. – agentul George Alexandru Tauciuc), aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu stație radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reținerii permisului de conducere a unei persoane cu funcție de conducere la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Centrul Județean Suceava și sancționarea contravențională a acesteia, deși agentul constatase încălcarea prevederilor legale, ce impunea luarea acestei măsuri”, se menționa în comunicatul DNA din 2014.
Preotul care a sunat este Cătălin Axinte, fost consilier administrativ la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, iar persoana pentru care s-a intervenit era Delia Moldoveanu, fostul director executiv adjunct al APIA Suceava.



Recomandări

S-au dat primele condamnări și în unul dintre dosarele altui fost șef de la Permise și Înmatriculări, Florin Valy Finiș

Comisarul-șef Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava
Comisarul-șef Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava

S-au dat primele condamnări și în unul din dosarele altui fost șef de la Permise și Înmatriculări, Florin Valy Finiș

Mai mulți polițiști de la Permise și Înmatriculări, cercetați pentru fapte de corupție, s-au îmbolnăvit subit și s-au pensionat

Colonelul în rezervă Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări
Colonelul în rezervă Florin Valy Finiș, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări