Omul de afaceri Dumitru Morhan se află în arest preventiv de mai bine de jumătate de an. Potrivit unor date neoficiale, Morhan este încarcerat la Kiev, iar motivul pentru care a ajuns în spatele gratiilor nu are legătură cu problemele judiciare din România, ci cu o serie de posibile infracțiuni comise pe teritoriul Ucrainei.
Mai exact, suceveanul face obiectul unei anchete care vizează modul în care a cumpărat fabrica de ape minerale de la Budineț, din apropiere de Storojineț. Aceasta avea mai mulți proprietari și se privatizase printr-o metodă similară celei denumită MEBO în România.
În momentul în care a achiziționat pachetul de acțiuni al fabricii, Dumitru Morhan trebuia să obțină semnătura tuturor celor care aveau acțiuni. După câte se pare, o parte dintre acționari ar fi decedat și era necesară o succesiune către copii.
Ori, afaceristul nu ar fi avut răbdare pentru a duce la capăt o astfel de operațiune destul de îndelungată și o parte din semnături ar fi fost falsificate. Acestea par a fi adevăratele motive pentru care Dumitru Morhan este închis încă din luna octombrie a anului trecut.
El nu se află pentru prima dată într-o celulă din Ucraina. Prima dată s-a întâmplat în februarie anul trecut, când Dumitru Morhan a stat în arest preventiv ceva mai bine de două săptămâni. La scurt timp după eliberare, afaceristul sucevean a precizat că la mijloc a fost o neînțelegere.
Dumitru Morhan a fost reținut de polițiștii ucraineni, care au pus în aplicare astfel mandatul internațional de arestare emis de autoritățile române încă din 23 iunie 2014.
Interesant este că Dumitru Morhan stă în arest în Ucraina de jumătate de an, asta în condițiile în care dacă s-ar fi întors în România, de unde a plecat acum aproape trei ani, ar mai fi avut de executat un rest de pedeapsă de 3 luni și 19 zile dintr-o condamnare definitivă pronunțată de instanțe pentru infracțiunea de înșelăciune.
Apele de la Budineț, o adevărată mină de aur
Era greu de crezut că autoritățile și oamenii de afaceri din Ucraina vor privi cu ochi buni achiziția fabricii de ape de la Budineț de către un român, fie el și etnic ucrainean. Și asta pentru că fabrica respectivă reprezintă o adevărată mină de aur care poate aduce profituri uriașe cu investiții nu foarte mari.
Rezervele de apă din subsolul de la Budineț sunt uriașe și pot asigura începutul unei afaceri de lungă durată. Pe un perimetru de 2,48 hectare există cinci puțuri de apă, aflate la o adâncime între 95 și 140 de metri. În schimb, bazinul subteran de apă se întinde pe aproape 38 de hectare, ceea ce înseamnă că rezervele de apă de la Budineț sunt imense, potențialul fabricii fiind unul extraordinar.
Oamenii cu care Dumitru Morhan a început activitatea la Budineț au estimat că producția anuală se va ridica la 18.615.000 de litri.
Fabrica de la Budineț a apărut pe piața de profil după al Doilea Război Mondial, în perioada în care acest teritoriu a ajuns în administrarea URSS. La început a fost o activitate mai timidă, dar ulterior calitatea apelor de aici a fost certificată, inclusiv la nivel internațional, și a devenit tot mai căutată.
Apele de la Budineț au obținut premii la diferite concursuri, dar cel mai important rămâne titlul de Cavalerul de Cristal, din 1998, din Malta. Localnicii spun că apa de la Budineț a fost preferata lui Leonid Brejnev, fostul președinte al URSS, iar la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, toată apa a provenit de aici.