Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 apr 2017 - Anul XXII, nr. 76 (6492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apreciere

Băişanu anunţă că producţia de minereu de uraniu de la Crucea – Botuşana va fi livrată către Rezervele Statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat ieri că Ministerul Energiei va continua demersurile pentru salvarea exploatării de uraniu de la Crucea - Botuşana, în acest sens Rezervele Statului urmând să înceapă să achiziţioneze minereul provenit de la sucursala din judeţul Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului. Alexandru Băişanu a amintit în cadrul unei conferinţe de presă că minerii de la Curcea au protestat la Bucureşti săptămânile trecute atât pentru că nu şi-au primit salariile, dar şi pentru că viitorul CNU era unul incert. Băişanu a ţinut să-i felicite pe minerii suceveni pentru hotărârea de care au dat dovadă. Alexandru Băişanu a adăugat că pentru a veni în sprijinul acestora, a fost, împreună cu senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niţă, şi cu o delegaţie a minerilor de la Crucea, la Ministerul Energiei, unde a discutat cu doi secretari de stat pentru rezolvarea problemelor cu salariile angajaţilor CNU. Liderul ALDE Suceava a mai precizat că apoi, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Energiei, Toma Petcu, acesta a făcut tot ceea ce a putut pentru a debloca plata salariilor minerilor. Astfel, Alexandru Băişanu a amintit că pe data de 30 martie a.c., în conturile CNU a intrat suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând a doua tranşă din ajutorul de salvare a Companiei, bani pentru plata salariilor restante şi pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare.

Băişanu a subliniat faptul că la momentul în care actualul ministru al Energiei, Toma Petcu, a preluat funcţia, a găsit Compania Naţională a Uraniului în colaps. Alexandru Băişanu a menţionat că ministrul Energiei este membru al ALDE.

 

Băişanu: Ministrul Energiei a solicitat o comisie de anchetă la CNU

Liderul ALDE Suceava a menţionat că directorul CNU numit în anul 2015 de fostul Guvern condus de Dacian Cioloş a reziliat contractul Companiei cu Nuclearelectrica, singura societate care putea folosi dioxidul de uraniu de la Crucea. „Cei de la Nuclearelectrica achitau 400 de lei pentru kilogramul de dioxid de uraniu, iar după numirea de către Guvernul Cioloş a noului director, CNU a cerut 800 de lei pentru un kilogram de dioxid de uraniu. Acest lucru i-a obligat pe cei de la Nuclearelectrica să refuze noul preţ, motiv pentru care directorul CNU a reziliat contractul. Și din acel moment CNU s-a prăbuşit”, a explicat Alexandru Băişanu.

El a arătat că în aceste condiţii, actualul ministru al Energiei a făcut tot ce i-a stat în putinţă, „şi vreau să îl felicit pentru efortul depus de a debloca această situaţie de la CNU”.

Liderul ALDE Suceava a adăugat că în momentul de faţă este în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care s-au eliminat nivelurile de garanţii care împiedicau CNU să încheie contracte. „Am solicitat, şi Ministerul Energiei va trimite zilele următoare către Rezervele Statului, soluţii de rezolvare a problemei materialului care a fost deja scos din subteran de la mina Crucea – Botuşana. Astfel, Rezervele Statului vor cumpăra minereul de uraniu, până la suma de 92 de milioane de lei, ceea ce ar asigura CNU şi întregului lanţ de producţie un trai de cel puţin doi ani”, a precizat Alexandru Băişanu.

El a amintit că pe data de 25 martie a solicitat constituirea unei comisii parlamentare pentru a analiza activitatea CNU, arătând că şi ministrul Energiei a cerut o comisie de anchetă pentru a se stabili cauzele care au dus la situaţia actuală a companiei. Băişanu a mai afirmat că din punctul său de vedere, CNU are nevoie de manageri capabili pentru a-şi putea continua activitatea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băişanu anunţă că producţia de minereu de uraniu de la Crucea – Botuşana va fi livrată către Rezervele Statului.
 Vizualizări articol: 2038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băişanu anunţă că producţia de minereu de uraniu de la Crucea – Botuşana va fi livrată către Rezervele Statului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei