Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 apr 2017 - Anul XXII, nr. 75 (6491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Festivalul produselor tradiţionale de post din Adâncata începe să ia amploare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gospodinele din Adâncata s-au întrecut pe ele însele şi la ediţia de anul acesta a Festivalului produselor tradiţionale de post. Evenimentul organizat în această comună a ajuns la cea de-a cincea ediţie, peste 20 de gospodine participând cu cele mai gustoase mâncăruri şi dulciuri de post. Festivalul produselor tradiţionale de post este organizat de Comitetul parohial al Bisericii de lemn „Sf. Dumitru” din Adâncata, la iniţiativa Elenei Cucu şi cu sprijinul financiar al primarului liberal Viorel Cucu. Îmbrăcate în costume populare, gospodinele din Adâncata au gătit şi au prezentat pentru degustare sarmale de post, vinete, conopidă pane, iahnie de fasole, chiftele din urzici sau ciuperci, poame afumate, ciorbă de bureţi, mâncăruri reci din nicoreţi şi alte ciuperci, cartofi, iar ca desert participanţii au putut să se delecteze cu prăjituri din griş şi gem, cozonac sau cornuleţe. La ediţia de anul acesta cea mai vârstnică participantă a fost Elena Sandu, de 82 de ani, care a gătit o budincă din leurdă, bureţi şi crupe, reţetă despre care spune că o ştie de la părinţii săi. La polul opus s-a aflat o adolescentă de 17 ani, Daniela Diaconu Dumitru, care a venit alături de mama sa cu mai multe produse de post, ea prezentând cu mândrie o delicioasă prăjitură sub formă de trandafir, din foietaj şi mere.

Şi pentru că toate cele câteva zeci de feluri de mâncare au fost apreciate la fel de mult, organizatorii le-au oferit tuturor participantelor câte o diplomă şi un cadou.

În cuvântul său rostit înainte de a sfinţi bucatele de post, preotul paroh Mitu Pascal a ţinut să precizeze că dacă iniţial nu a fost atât de încrezător în organizarea unui astfel de festival, timpul a demonstrat că iniţiativa organizatorilor a fost una extrem de bună. „Este un festival care a fost iniţiat de doamna Elena Cucu, soţia domnului primar, şi care sincer să vă spun nu credeam că o să aibă şanse de reuşită, nici din primul an, şi sceptic am fost şi în următorii ani. Dar ce să spun, gospodinele, credincioasele, au dat curs acestei iniţiative, şi iată că ne întâlnim aici, la casa de prăznuire, după Sf. Liturghie şi nu doar pentru a ieşi în evidenţă cu oarece produse tradiţionale”, a spus preotul Mitu Pascal. El a ţinut să sublinieze faptul că din punctul său de vedere acest festival este „o manifestare a dragostei creştine”, dar şi un prilej de comunicare între credincioşi în această perioadă a Postului Mare. „Consider manifestarea aceasta ca fiind una a iubirii, a înţelegerii şi a apropierii între noi. Mulţumesc doamnei Elena Cucu, domnului primar Viorel Cucu şi, nu în ultimul rând, credincioaselor, pentru că ele s-au ostenit şi au venit aici să ne împărtăşească nu numai din experienţa lor culinară, ci şi din dragostea pe care o au faţă de Sfânta Biserică şi faţă de cei care vin aici să participe la slujbă”, a mai spus preotul paroh de la Biserica de lemn „Sf. Dumitru”.

 

Viorel Cucu: Acest festival a devenit unul reprezentativ pentru comuna Adâncata

Prezent la deschiderea acestui festival culinar, primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a apreciat, în primul rând, faptul că anul acesta a crescut semnificativ numărul gospodinelor care au dorit să prezinte produsele de post pe care le gătesc, dar şi faptul că printre cei care au venit să le deguste sunt şi numeroase persoane care nu locuiesc în această comună. „Vreau să vă mulţumesc din suflet pentru că an de an veniţi şi ne încântaţi cu produse de o foarte bună calitate. Suntem deja foarte mulţi degustători aici care aşteptăm cu nerăbdare să gustăm produsele dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru că din ce în ce mai multe gospodine participaţi la acest concurs. Nu este un concurs, nu venim aici pentru a ne întrece între noi. Este un eveniment în care ne întâlnim în această duminică, pentru a socializa, şi vreau să spun că dacă părintele Mitu Pascal nu era unul dintre coorganizatori nu se întâmplau aceste lucruri”, a ţinut să precizeze Viorel Cucu.

El a remarcat faptul că dacă la prima ediţie a festivalului au participat şase gospodine, anul acesta au fost peste 20 de participante. Viorel Cucu a mai afirmat că acest festival începe să devină unul reprezentativ pentru comuna Adâncata. „Biserica veche din Adâncata ne reprezintă, atelierul de creaţie de aici din apropiere ne reprezintă, iar acest eveniment ne va reprezenta şi în afara comunei”, a subliniat primarul din Adâncata. El a dat asigurări că acest festival gastronomic va fi organizat şi în anii viitori, având în vedere interesul de care se bucură în rândul locuitorilor comunei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul produselor tradiţionale de post din Adâncata începe să ia amploare.
 Vizualizări articol: 2758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul produselor tradiţionale de post din Adâncata începe să ia amploare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei