Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 apr 2017 - Anul XXII, nr. 75 (6491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La ceas aniversar

Câinii dresaţi, salvarea unui turist blocat pe un versant şi armele automate, atracţiile exerciţiului demonstrativ al jandarmilor suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de persoane s-au perindat ieri pentru a lua contact cu tehnica din dotarea jandarmilor suceveni, dar şi pentru a asista la o serie de exerciţii demonstrative efectuate în faţa Iulius Mall. Evenimentul a fost organizat pentru a marca cei 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, iar în afara angajaţilor de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Suceava au participat şi elevi, fete şi băieţi, de la Şcoala Militară de Subofiţeri de la Fălticeni.

Demonstraţiile au durat mai bine de jumătate de oră şi au fost însoţite de comentarii lămuritoare ale unuia dintre angajaţii IJJ Suceava, care a explicat pe înţelesul tuturor în ce constă fiecare exerciţiu.

„Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Detaşamentul de Intervenţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi elevi ai şcolii militare de subofiţeri de la Fălticeni au prezentat câteva exerciţii demonstrative, un exerciţiu de dresaj cu câinii de serviciu, precum şi tehnica şi dotarea Jandarmeriei Române”, a arătat sublocotenent Nicoleta Andronic, purtător de cuvânt al IJJ Suceava.

Primii care au intrat în scenă au fost elevii de la Fălticeni, care au etalat tehnici de autoapărare, iar mai apoi au făcut o demonstraţie de forţă şi au spart ţiglele pregătite special pentru acest număr.

Au urmat la rând reprezentanţii Detaşamentului de Intervenţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, care au avut în program mai multe numere.

Mai întâi, aceştia au dorit să arate că o simplă patrulare se poate transforma într-o problemă extrem de delicată dacă în faţă se găseşte o persoană recalcitrantă care devine agresivă.

Un alt scenariu pus în practică a fost oprirea în trafic a unei maşini în care se aflau două persoane suspecte, posibil înarmate şi extrem de periculoase. Aici, jandarmii au intervenit şi după ce i-au încătuşat pe suspecţi i-au urcat în dubă pentru a fi duşi la sediu în vederea lămuririi situaţiei.

Jaful asupra unei maşini de transport valori şi intervenţia în forţă a trupelor de jandarmi cu arme de asalt a fost un alt episod. Fiecare moment a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul format în mare parte din copii.

Cele mai gustate momente au fost însă salvarea de către un jandarm montan a unui turist rămas blocat pe „un versant” (clădirea Iulius Mall în cazul de faţă), precum şi patrularea cu câinii dresaţi.

Cu acest prilej, patru dintre câinii aflaţi în „dotarea” IJJ Suceava au demonstrat că pot fi parteneri de nădejde şi intervin ori de câte ori este nevoie. A fost simulat inclusiv un moment în care jandarmul îşi lasă partenerul patruped să păzească o persoană pe care dorea să o verifice în baza de date, iar suspectul încearcă să profite de situaţie pentru a fugi, dar câinele îşi face datoria şi îl împiedică.

 

Aplauze şi încântare printre tineri şi copii

Pentru copiii care au venit special pentru a asista la exerciţiile demonstrative ale jandarmilor fiecare moment a avut un farmec aparte, dovadă şi aplauzele cu care i-au răsplătit pe cei care au fost în prim-plan.

Luca Teodorovici a fost impresionat de salvarea turistului şi, cum se putea altfel, de evoluţia tatălui, conductor al unuia din cei patru câini.

„Tata are un căţel foarte frumos şi ascultător şi mi-aş dori şi eu unul ca el”, a mărturisit Luca Teodorovici.

Aflat întâmplător în Suceava, Alex Leonardă, din Tulgheş - Harghita, nu a vrut să scape demonstraţia jandarmilor: „A fost foarte faină, iar cel mai mult mi-au plăcut câinii şi cum au salvat omul. Uneori jandarmii fac o muncă grea pentru că se pun şi ei în pericol”.

Un alt punct de atracţie au fost mesele cu armament, pistoale, puşti mitraliere sau arme de asalt.

„Copiii, în general cei mici, s-au dovedit curioşi şi interesaţi de jucăriile astea pentru bărbaţi, dar şi cei mai în vârstă care au făcut armata”, a precizat Gabriel Celică, elev la Şcoala Militară Fălticeni.

Iar o parte dintre cei mici s-au dovedit surprinzător de bine informaţi despre ceea ce aveau în faţă.

„Mitraliera e super. De aici încarci şi aici tragi. Ştiu asta din jocuri”, a spus Beni Costân, un copil care nu mai dorea să se dezlipească de armă.

Iar dacă cei mici au făcut cunoştinţă pentru prima dată cu o armă, pentru bunici a fost un bun prilej să-şi aducă aminte de vremurile de altădată.

„Am venit cu nepotul şi a văzut pistoale, AG (aruncătorul de grenade) şi îi explic la copil. Armele sunt mai moderne ca acum 40 de ani, când am făcut eu armata, şi cred că şi mai bune”, a povestit Ioan Horătău.

Jandarmii suceveni au anunţat că acţiunea din acest an se va repeta şi anul viitor, iar scopul este acela de a interacţiona cât mai eficient cu populaţia pe care trebuie să o protejeze ori de câte ori este nevoie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câinii dresaţi, salvarea unui turist blocat pe un versant şi armele automate, atracţiile exerciţiului demonstrativ al jandarmilor suceveni.
 Vizualizări articol: 2064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câinii dresaţi, salvarea unui turist blocat pe un versant şi armele automate, atracţiile exerciţiului demonstrativ al jandarmilor suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei