Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mar 2017 - Anul XXII, nr. 73 (6489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vremea judecăţii

Fostul primar de Slatina Ilie Gherman, trimis în judecată pentru că a mutat romi în comună pentru a-l vota

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au anunţat că au finalizat ancheta şi l-au trimis în judecat pe inculpatul Ilie Gherman, fostul primar al comunei Slatina, cel care este acuzat că a mutat din pix 11 romi de la Valea Moldovei la Slatina, pentru a-l putea vota la alegerile locale de anul trecut. Dosarul a fost finalizat la mai puţin de o lună de zile de la acţiunea din 2 martie, în urma căreia Ilie Gherman a fost pus sub acuzare şi reţinut. Mai mult, deşi lăsat în libertate de Judecătoria Fălticeni, Ilie Gherman a fost arestat preventiv de instanţa de apel şi a rămas până acum după gratii.

 

11 romi mutaţi fictiv la Herla - Slatina. 10 dintre ei au şi votat ilegal

Procurorii au arătat că, în perioada martie-aprilie 2016, în vederea obţinerii unui număr mai mare de voturi, Ilie Gherman a abordat direct sau indirect 11 persoane din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, pe care le-a convins să îşi stabilească fictiv reşedinţa în comuna Slatina, pentru a dobândi astfel drept de vot  în această localitate.  Pe numele celor 11 au fost emise adeverinţe care atestau în mod nereal că titularii acestora deţin câte un imobil pe raza satului Herla din comuna Slatina.

Ulterior, cei 11 s-au  prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Fălticeni, unde au solicitat stabilirea reşedinţei, la Herla. 10 dintre cei 11 au şi votat efectiv, a rezultat din cercetări.

”La data de 05.06.2016 zece inculpaţi au votat în cadrul Circumscripţiei Electorale nr. 93 Slatina, deşi nu aveau acest drept având în vedere modul fraudulos în care au obţinut reşedinţa în această localitate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

 

Şirul de infracţiuni în formă continuată

Ilie Gherman a fost trimis în judecată pentru un adevărat şir de infracţiuni în formă continuată: fals intelectual în formă continuată – 11 infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării - 11 infracţiuni, instigare la săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată - 11 fapte, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată - tot 11 infracţiuni şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în formă continuată – 10 infracţiuni.

În acest dosar mai au calitatea de inculpaţi şi cei 11 romi care au fost complici la fraudă, dar şi două funcţionare din cadrul Primăriei comune Slatina, acuzate că au ajutat la întocmirea falsurilor.

Ilie Gherman, care a fost primar la Slatina timp de 20 de ani, a apelat la această manevră ilegală după ce a intuit corect că între el şi contracandidatul său lupta va fi foarte strânsă. Contracandidatul său, Vasile Vlăduţ Gherman, a câştigat alegerile la o diferenţă mai mică de zece voturi.

 

Trimis în judecată pentru că a refuzat să plătească salariile a 59 de profesori

În iunie 2015, acelaşi Ilie Gherman a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava într-un alt dosar, fiind acuzat că a refuzat să plătească salariile profesorilor din localitatea sa. Faptele sunt din a doua jumătate a anului 2013. În lunile septembrie şi octombrie ale anului 2013, nu mai puţin de 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, nu şi-au primit salariile pentru că primarul Gherman a refuzat să demareze procedurile pentru plata lefurilor angajaţilor unităţii de învăţământ. Mai mult, refuzul lui Gherman, şi el profesor de sport, a avut drept consecinţă şi faptul că şcoala a rămas, în prag de iarnă, fără bani pentru achiziţionarea de lemne de foc.

Supărarea a plecat, se arăta la vremea respectivă, de la faptul că directorul de atunci al şcolii din Herla a fost schimbat. Mutarea nu a fost pe placul lui Ilie Gherman, care a început un război personal cu noul director.

Practic, a rezultat din cercetări, dintr-o răzbunare personală, primarul şi-a „umflat muşchii” şi a lăsat zecile de angajaţi ai şcolii fără salarii.

În acest dosar din 2015, Ilie Gherman a fost condamnat de Judecătoria Fălticeni, chiar pe 28 februarie a.c., la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de 2 ani. Această sentinţă nu este definitivă. Marea problemă pentru Ilie Gherman este că o nouă condamnare, în al doilea dosar, ar putea să-i aducă, foarte probabil, o sentinţă cu executare.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, Ilie Gherman se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar de Slatina Ilie Gherman, trimis în judecată pentru că a mutat romi în comună pentru a-l vota.
 Vizualizări articol: 2631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul primar de Slatina Ilie Gherman, trimis în judecată pentru că a mutat romi în comună pentru a-l vota0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei