Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mar 2017 - Anul XXII, nr. 69 (6485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Maraton” de olimpiade

Un elev de 14 ani din judeţ s-a calificat la cinci olimpiade naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un elev al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava bifează în acest an o reuşită cu adevărat remarcabilă, adolescentul de doar 14 ani reuşind să se califice la etapa naţională a cinci olimpiade şcolare. David Corneliu Turturean este elev în clasa a VIII-a, iar disciplinele pe care le stăpâneşte cel mai bine şi la carea demonstrat că este printre cei mai buni din judeţ sunt: Fizica, Astronomia şi astrofizica, Informatica, Chimia şi Lingvistica.

S-a calificat la fazele naţionale la toate cele cinci discipline, însă calendarul competiţiilor îi permite să participe la trei dintre acestea.

Astfel, David a ales să facă parte din loturile judeţene pentru olimpiadele de Fizică, Astronomie şi astrofizică şi Lingvistică.

Prima pe listă, în ordine cronologică, este cea de Astronomie din perioada 19-22 aprilie, de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Acesta este îndrumat de prof. dr. Petru Crăciun, cu care se pregăteşte de ani buni, după orele de curs, la Palatul Copiilor din Suceava.

„Pentru mine va fi o trecere de la juniori la seniori, astfel că voi fi printre cei mai mici de vârstă din lotul seniorilor. Competiţia va fi mult mai dură, cu elevii de liceu. Sper să obţin un premiu, dacă nu va fi să mă calific în lotul lărgit, iar de la anul sper să am pregătirea necesară pentru a mă califica în lotul pentru internaţională”, a povestit David.

După concursul la Astronomie, urmează Fizica, în intervalul 23-28 aprilie, la Târgu Jiu, judeţul Gorj. Fizica este disciplina care-i place cel mai mult şi pe care vrea să se axeze în viitor.

„În prezent, şansele de a mă califica în lotul lărgit pentru etapa internaţională sunt mici, pentru că voi intra în competiţie cu elevi de-a XII-a. Dar mă pregătesc pentru viitor. Trebuie să fiu printre primii 10% + trei pentru calificare”, a mai explicat adolescentul.

A treia participare va fi la Olimpiada naţională de Lingvistică, de la Măgurele, judeţul Ilfov, din perioada 12-14 mai. Lingvistica este o disciplină care nu se studiază în şcoală, iar rezolvarea cerinţelor presupune folosirea logicii şi a matematicii.

Mai exact, liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, doar pe baza analogiilor care reies din informaţiile oferite în cerinţe. Participarea la aceasta olimpiadă nu este condiţionată de cunoaşterea unei anumite limbi străine.

Şi anul trecut, David a trecut printr-un maraton al olimpiadelor, fiind calificat la trei naţionale: Fizică, Astronomie şi astrofizică şi Informatică, participând la primele două.

 

Vrea să continue la Colegiul „Ştefan cel Mare”

De asemenea, David ne-a mai povestit că în luna mai vrea să participe şi la Olimpiada judeţeană la Ştiinţe pentru juniori, ce cuprinde probe la disciplinele Fizică, Biologie şi Chimie, astfel că David ar mai putea adăuga încă o calificare la naţională.

Cât despre cele cinci calificări, este evident că această performanţă se datorează muncii lui David, dar şi a cadrelor didactice care l-au pregătit, însă fără o minte cu adevărat sclipitoare, dublată de ambiţie şi conştiinciozitate, rezultatele nu ar fi fost la fel de spectaculoase.

Pe lângă „antrenamentul” pentru competiţii, anul acesta se pregăteşte şi pentru evaluarea de la final de clasa a VIII-a şi admiterea la liceu.

Vrea să-şi continue parcursul la „Ştefan cel Mare”, în cadrul clasei de matematică -informatică intensiv.

Mărturiseşte că are sprijinul dirigintei sale, prof. Loredana Epure, dar şi a profesorilor care îi mai tolerează orele lipsă, însă dedicate disciplinelor care îl preocupă.

„Dacă am timp suficient şi îl pot gestiona cum vreau eu, mă pot pregăti foarte bine”, spune David.

 

David s-a numărat printre laureaţii Galei Top 10 Suceveni 2016

David Turturean a fost unul dintre premianţii Galei Top 10 Suceveni, eveniment marca Monitorul de Suceava ce a avut loc în luna decembrie 2016.

Distincţia i-a fost acordată datorită bronzului adjudecat de David la Olimpiada Internaţională de Astronomie din octombrie 2016, cu toate că a fost unul dintre cei mai mici competitori. A pierdut şirul diplomelor şi medaliilor câştigate în cadrul concursurilor şi olimpiadelor şcolare, munca sa concretizându-se deja în zeci de premii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev de 14 ani din judeţ s-a calificat la cinci olimpiade naţionale.
 Vizualizări articol: 8159 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Un elev de 14 ani din judeţ s-a calificat la cinci olimpiade naţionale4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei