Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mar 2017 - Anul XXII, nr. 68 (6484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Oportunitate

Fermierii suceveni şi-au expus problemele la Forumul Economic ”Agricultura încotro?”, organizat de CCI

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de fermieri suceveni au participat vineri la cea de-a IX-a ediţie a Forumului Economic ”Agricultura încotro?”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava la sediul acesteia, în colaborare cu revista ”Lumea Satelor” şi radio Antena Satelor Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al Consiliului Judeţean, al Prefecturii, al Primăriei municipiului Suceava, al Direcţiei pentru Agricultură, al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi al Centrului Cultural Bucovina. În prezenţa subsecretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Maricel Floricel Dima, a prefectului Mirela Adomnicăi, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a primarului Ion Lungu şi a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, fermierii şi-au prezentat problemele în speranţa că acestea vor fi preluate şi soluţionate favorabil. Dumitru Pădureţ a adus în prim-plan problema preţurilor mici la valorificarea produselor agricole şi a lipsei personalului specializat în agricultură. ”Cea mai mare problemă este preţul foarte mic la produsele agricole. Lucrez 200 de hectare de pământ şi am vândut 10-12 tone de porumb cu doar 50 de bani kilogramul. Foarte puţin. E foarte greu să acoperi cheltuielile în aceste condiţii. Nu am tractorişti, nu am unde să-i şcolarizez. În ţară nu avem o facultate în care să specializăm ingineri mecanici pentru agricultură”, a spus vizibil supărat fermierul sucevean.

 

Crescător de animale din Moldoviţa: ”Trebuie să legalizăm ciobanul”

Crăiuţ Alexandru, de la Moldoviţa, membru al Asociaţiei Crescătorilor de Animale, a ridicat problema valorificării laptelui şi a finanţării pentru înfiinţarea unei unităţi de procesare a laptelui. ”Ghidul pentru finanţare prevede un ajutor de doar 50%, restul de 50% trebuie să fie cofinanţare din partea asociaţiei noastre. De unde să aibă 20 de oameni, cât are asociaţia, atâţia bani ca să cumpăre utilaje?”, a spus crescătorul de animale.

El a mai adus în faţa audienţei şi problema ciobanului. ”Trebuie să legalizăm ciobanul. Am făcut hârtii în acest sens, dar am primit răspunsuri evazive. Ciobanul de azi nu mai e cel de acum 60 de ani. Vrea şi el condiţii la stână, spaţii de depozitare, de maturare a brânzei, panouri solare pentru energie, pentru că vrea să fie informat”, a arătat Crăiuţ Alexandru.

Vasile Mătrăşoaie, legumicultor din Dumbrăveni, a solicitat un sprijin mai aplicat pentru această ramură agricolă, ridicând şi problema lipsei forţei de muncă în mediul rural. ”La ţară nu mai este viaţa satului ca înainte. Populaţia este îmbătrânită. Au mai rămas nişte răi, beţivi, care primesc de la stat ajutor social, în loc să meargă la muncă. Stau şi îţi râd în faţă”, a spus cu revoltă în glas legumicultorul din Dumbrăveni.

 

Mesaj optimist de la reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Mihai Fântânaru, pomicultor din zona Fălticeni, a ridicat problema subvenţiilor, arătând că mărul fălticenean nu face faţă mărului polonez, în condiţiile în care preţul per kilogram la mărul autohton este de 1-1,1 lei, iar la mărul din import de 0,80 de lei. Subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Maricel Floricel Dima, a promis fermierilor suceveni că subvenţiile vor fi plătite la timp şi că guvernul va adopta şi alte acte normative care vor veni în sprijinul lor. ”Vom da drumul la programul de guvernare pe agricultură. Am început cu HG 39 vizavi de programul pe tomate, urmează programul pentru porc. S-a dat drumul la programul pe irigaţii şi în curând urmează măsurile prin PNDR pentru finanţarea investiţiilor în mediul rural. Avem în vedere şi elaborarea altor acte normative care să vină în sprijinul agricultorilor şi amintesc aici de OUG 43 aprobată recent cu privire la sprijinul de finanţare pentru achiziţia de terenuri agricole cu garanţie de la stat, 80% prin Fondul de Garantare”, a spus Dima.

 

Nicoale Troaşe şi-a exprimat speranţa că problemele ridicate de fermieri vor fi rezolvate

Prefectul Mirela Adomnicăi a amintit de ordinul ministrului Agriculturii prin care s-a înfiinţat Comitetul de Coordonare a Administraţiei Agricole, arătând că acest organism va fi înfiinţat la Suceava săptămâna viitoare. ”După aceea ne vom putea implica şi noi ca instituţie, întrucât abordarea integrată şi coordonată a administrării agricole cu siguranţă va avea rezultate pe termen lung”, a spus Adomnicăi. Ea le-a dat o sugestie fermierilor suceveni, aceea de a colabora cu Inspectoratul Școlar Judeţean şi Universitatea ”Ștefan cel Mare” pentru pregătirea acelor categorii de specialişti care în prezent lipsesc în domeniul agriculturii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, consideră esenţial să se facă o inventariere a problemelor din agricultură mergând de la finanţare, organizarea de exploataţii agricole, cadastru şi până la valorificarea produselor pentru care vor trebui găsite soluţii comune. Primarul Ion Lungu a arătat că e momentul ca agricultura să treacă de la faza de supravieţuire la performanţă, subliniind că în pieţele din municipiul Suceava el a luat măsuri pentru sprijinirea producătorilor în detrimentul ”samsarilor”.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Nicoale Troaşe, şi-a exprimat speranţa că problemele ridicate de fermieri vor fi rezolvate. ”De-a lungul celorlalte ediţii ale Forumului s-a constatat că problemele ridicate nu s-au prea rezolvat în totalitate, din păcate. Sper să nu se perpetueze acest fenomen”, a conchis Troaşe.

 

Târg de agricultură la Iulius Mall Suceava

Oficialii prezenţi la forumul de la CCI Suceava au participat, tot ieri, şi la deschiderea oficială a Târgului de Agricultură Agro Expo Bucovina. Evenimentul are loc în parcarea Iulius Mall Suceava şi va fi deschis până duminică 26 martie, zilnic între orele 10:00 şi 18:00. La ediţia de anul acesta a târgului vor participa peste 70 de expozanţi, „Agro Expo Bucovina” fiind cel mai important eveniment agricol din zona Moldovei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii suceveni şi-au expus problemele la Forumul Economic ”Agricultura încotro?”, organizat de CCI.
 Vizualizări articol: 2207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii suceveni şi-au expus problemele la Forumul Economic ”Agricultura încotro?”, organizat de CCI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei