Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 mar 2017 - Anul XXII, nr. 65 (6481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţie politică

Deputatul Maricela Cobuz susţine înfiinţarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunţat că va susţine înfiinţarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România. Maricela Cobuz a susţinut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor în care a explicat importanţa dieteticianului în sistemul de sănătate românesc. Maricela Cobuz a explicat că formarea unei noi specializări în domeniul sănătăţii, „Nutriţia și Dietetica”, a urmărit, încă de la începutul înfiinţării, completarea unei verigi lipsă din Sistemul de Sănătate din România, noua categorie profesională de licenţiaţi în nutriţie și dietetică fiind competenţi să îndeplinească un rol crucial atât în promovarea și îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, cât și în îmbogăţirea ofertei serviciilor medicale din România. Deputatul PSD de Suceava a atras atenţia că datele statistice din România indică o stare alarmantă cu privire la tulburările nutriţionale. „Doar ca exemplu, 21,3% din români sunt obezi şi 31,1% sunt supraponderali, iar obezitatea infantilă este în continuă creștere.  România are al doilea cel mai mare număr de pacienţi diabetici din Europa, cu 1,5-2 milioane diabetici și aproximativ 3 milioane prediabetici. În afară de efectele devastatoare asupra stării de sănătate, nutriţia defectuoasă impune costuri bugetare foarte mari şi presiune asupra economiei pentru tratamentele acestor afecţiuni. Din această cauză se impune o definire clară a profesiei şi rolului dieteticianului în România”, a spus Maricela Cobuz. Ea a explicat că Legea 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, vine în sprijinul acestui proces de completare a spectrului serviciilor medicale de sănătate. „Dieteticianul este persoana calificată în Nutriţie şi Dietetică recunoscută de autorităţile naţionale şi care aplică știinţa nutriţiei în alimentaţia şi educaţia grupurilor sau indivizilor atât în situaţii de boală, cât şi în sănătate şi menţinerea ei. În ţările UE există aproximativ 35.000 de dieteticieni care prin exercitarea profesiei vizează direct optimizarea sănătăţii europenilor, în colaborare cu alţi specialiști din domeniul sănătăţii și alte domenii asociate”, a precizat deputatul sucevean.

Maricela Cobuz a mai spus că acceptarea și cunoașterea rolului și importanţei dieteticianului în echipa de îngrijire medicală vor contribui nemijlocit la o creștere a eficienţei serviciilor de sănătate și implicit a calităţii vieţii.

Având în vedere aceste aspecte, ea a dat asigurări că va susţine iniţiativa legislativă cu privire la Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România. „Prelungirea acestui proces duce implicit la deprivarea pacienţilor de tratament competent şi corespunzător pentru cetăţenii noștri, creșterea riscului de îmbolnăviri, reducerea calităţii vieţii şi costuri mari din bugetul sănătăţii”, a încheiat Maricela Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Maricela Cobuz susţine înfiinţarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România.
 Vizualizări articol: 1723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Deputatul Maricela Cobuz susţine înfiinţarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei