Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 mar 2017 - Anul XXII, nr. 63 (6479)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Robo-Clean G

Roboţelul care îndepărtează guma de mestecat lipită pe jos, proiectat de un student sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Guma de mestecat aruncată neglijent pe trotuare, străzi sau în spaţii închise precum magazine mari, aeroporturi, instituţii, nu este doar inestetică, ci este şi foarte dificil de îndepărtat, iar degradarea ei poate dura ani buni. Aproape că nu există metru pătrat de alee care să nu fie pătată de gumele mestecate aruncate la întâmplare de trecători.

Un student al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) propune un dispozitiv capabil să îndepărteze guma de mestecat de pe jos, de pe aproape orice suprafaţă.

Alexandru Parasca este student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, specializarea Automatică şi informatică aplicată, tânărul  lucrând la o tehnică eficientă şi necostisitoare de înlăturat guma inestetică.

„Robo-Clean G este un robot capabil să îndepărteze de pe orice suprafaţă murdăria care este foarte greu de îndepărtat, guma de mestecat rămasă în timp, în mod special”, a explicat Alexandru.

Robotul se deplasează şi se orientează cu ajutorul unor senzori ultrasonici, iar detecţia gumei se face în două moduri, fie printr-o undă infraroşie care merge paralel cu solul şi care va detecta deformările de pe suprafaţa care trebuie curăţată, fie cu ajutorul unui senzor care va detecta culoarea specifică a gumei de mestecat rămasă mult timp imprimată pe suprafaţa de curăţat.

„Cel mai eficient mod de a îndepărta guma este de a o îngheţa. Pentru asta eu folosesc azot lichid. Astfel, în momentul în care maşinuţa detectează guma de mestecat, pulverizează azot lichid peste suprafaţa de curăţat, apoi coboară nişte lamele cu care curăţă murdăria detectată pe podea cu mişcări de înainte şi înapoi. Cu nişte perii continuă curăţarea, apoi strânge resturile. Roboţelul se orientează cu ajutorul unor senzori ultrasonici, acesta reuşind să detecteze eventualele obstacole, totul fiind programat pe un microcontroler, creierul proiectului, acolo unde se prelucrează toate informaţiile, se dau toate comenzile”, a mai completat studentul.

Azotul lichid este „depozitat” într-un tub de odorizant de cameră, care pulverizează când primeşte comanda.

 

Eficient în spaţii publice, aglomerate, urâţite de gumele lipite pe jos

Varianta standard a robotului este dotată cu roţi sau şenile, dar va putea fi foarte uşor configurat cu picioare, ajutându-l să funcţioneze şi pe suprafeţe cu trepte.

De asemenea, se pot schimba unele caracteristici ale robotului în funcţie de suprafaţa pe care acţionează - plană, cu denivelări sau cu trepte.

Suprafeţele unde Robo-Clean G se dovedeşte cel mai eficient sunt betonul, parchetul, gresie, linoleum, din spaţiile publice, foarte aglomerate, însă nu şi mochetele sau covoarele care pot fi afectate de lamelele robotului.

„Dacă ar fi să enumăr câteva avantaje ale dispozitivului, ar fi – fiabilitate ridicată, cost redus şi uşurinţă în exploatare”, a mai punctat Alexandru Parasca.

Cât priveşte îmbunătăţirile care pot fi aduse proiectului, Robo-Clean G poate fi conectat, prin Bluetooth, la un telefon celular sau la o tabletă. Din aplicaţia instalată pe dispozitiv se poate seta perimetrul în care acesta va acţiona sau roboţelul va putea urmări telefonul persoanei responsabile de curăţarea acelui spaţiu.

În realizarea proiectului său, studentul este îndrumat de universitarul Călin Ciufudean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Roboţelul care îndepărtează guma de mestecat lipită pe jos, proiectat de un student sucevean.
 Vizualizări articol: 4342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Roboţelul care îndepărtează guma de mestecat lipită pe jos, proiectat de un student sucevean5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cir de cereale (dulce sau sărat) Dacă ne dorim un preparat rustic rapid, gustos, care să ne încălzească și să ne dea energie într-o seară de iarnă, această rețetă veche, care se servea mai ales copiilor la cină, este o alegere bună. Ne va aminti cumva de copilăria de la... Citeşte