Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 mar 2017 - Anul XXII, nr. 60 (6476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Monitorizare

Camere de luat vederi şi mai multe patrule de poliţie şi jandarmi, măsuri imediate luate la Şcheia, pentru reducerea numărului de furturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După ce duminică la prânz peste 100 de săteni nemulţumiţi din comuna Şcheia s-au adunat în faţa primăriei, revoltaţi de problemele create de câteva familii de romi din localitate şi de lipsa de reacţie fermă a poliţiştilor aflaţi în slujba comunei, primăria locală a cerut sprijinul Prefecturii şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava pentru găsirea unei rezolvări. Autorităţile au realizat că numărul mare de dosare rămase nerezolvate pe masa poliţiei şi lipsa unor măsuri pentru împiedicarea repetării acestor fapte reprobabile ar putea duce la escaladarea unui conflict interetnic în comună, cu consecinţe grave.

 

Bilanţul furturilor, al spargerilor şi al violenţelor la sfârşitul anului 2016, îngrijorător

În debutul şedinţei care a avut loc ieri, la Primăria Şcheia, şi la care au participat subprefectul Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Dorel Aicoboae, consilierii locali şi primarul Vasile Andriciuc, acesta din urmă a prezentat bilanţul evenimentelor, cele mai multe nedorite, pentru anul care s-a încheiat. Din cele 632 de evenimente care s-au înregistrat în comună, 480 au fost semnalate la 112, iar 152 au fost sesizări directe făcute de cetăţeni. În cursul anului în comună s-au înregistrat 15 stări conflictuale, iar infracţionalitatea din localitate s-a soldat cu întocmirea a 448 de dosare penale, dintre care 272 cu autori cunoscuţi, iar 176 cu autori necunoscuţi. 182 de infracţiuni au fost comise împotriva persoanelor, iar 144, împotriva patrimoniului.

Vasile Andriciuc a dat declarat în debutul discuţiilor: ”Adunarea de duminică a cetăţenilor a avut loc datorită faptului că s-au spart foarte multe case şi foarte multe au fost distruse. Sunt acte de violenţă foarte multe şi s-a creat o stare de nesiguranţă a cetăţenilor din comuna Şcheia. Ei au reclamat că nu se intervine în mod operativ, astfel încât să fie eliminate aceste stări conflictuale.” El a cerut sprijinul Prefecturii şi al poliţiei pentru rezolvarea acestor neajunsuri. „Dorim să fie mărit efectivul agenţilor, pentru că comuna este cu o suprafaţă foarte mare şi necesită un volum mare de muncă, fiind multe evenimente nedorite. Din nouă lucrători în poliţie, în momentul de faţă avem cinci, ceilalţi sunt detaşaţi, sunt în concedii, sunt plecaţi. O altă rugăminte ar fi ca cei care sunt repartizaţi să fie oameni cu experienţă, pentru că am constatat că nu totdeauna aceştia au experienţa necesară. Solicităm trupe de jandarmi pentru a efectua serviciul de patrulare pe timp de noapte şi chiar de zi, atunci când se comit foarte multe furturi din câmp. Deja s-a stabilit în şedinţa de consiliu local ca din bugetul pe 2017 să montăm camere de luat vederi astfel încât să monitorizăm toată activitatea şi sperăm ca într-o lună, două să avem aceste camere.”

 

Primele propuneri concrete au venit din partea conducerii poliţiei judeţene

La cererea conducerii primăriei şi a aleşilor locali, reprezentanţii poliţiei judeţene au făcut câteva propuneri concrete, prin care speră să poată anihila măcar o parte din infracţionalitatea care a pus stăpânire pe comună. Comisarul-şef Dorel Aicoboae, inspectorul-şef al IPJ Suceava, a fost cel care a adus câteva propuneri concrete, care vor fi puse în aplicare în scurt timp: ”Vom suplimenta schema cu încă doi colegi, care vor veni din zona municipiului Suceava. Am propus suplimentarea dispozitivului de ordine şi siguranţă publică existent. Zilnic veţi avea trei schimburi, trei patrule mixte poliţie-jandarmi, şi se va beneficia de includerea în dispozitivul existent, pe intervalul orar 14-22, a unei patrule din cadrul Secţiei de Poliţie Rurale Moara, care va acţiona zilnic, până vom reuşi să îndreptăm lucrurile. Mai mult, vom include în dispozitivul existent şi lucrători de poliţie din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, care vor patrula câteva ore atât după-amiaza, cât şi noaptea, exact în zonele în care ştim că sunt probleme. De asemenea, vor fi constituite şi executate acţiuni în zonele critice de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava, care vor avea ca rol descurajarea şi identificarea celor care au comis infracţiuni. Tot în acest sens se va constitui la nivelul Poliţiei Municipiului Suceava un grup care va ajuta la definitivarea acelor dosare în care există suspecţi. Vom începe cu trei colegi, urmând apoi să mai delegăm încă doi de la alte structuri, oameni cu experienţă, care vor definitiva un număr cât mai mare de dosare din cele existente în lucru la Poliţia Şcheia.” 

Discuţiile purtate de şeful poliţiei judeţene cu consilierii locali din Şcheia au avut ca subiect şi faptul că, de multe ori, nu există un sprijin dat poliţiştilor în munca de cercetare şi găsire a dovezilor în teren. Comisarul-şef Dorel Aicoboae le-a reproşat aleşilor locali faptul că oamenii nu sunt uniţi şi de multe ori nu vor să depună mărturie despre ce au văzut, de teama represaliilor din partea celor care au comis furtul sau distrugerea.

 

Subprefectul crede că problemele pot fi rezolvate cu ajutorul comunităţii

Prezent în mijlocul localnicilor, subprefectul Ionuţ Creţuleac a fost de acord cu propunerile conducerii poliţiei judeţene, însă a cerut sprijinul comunităţii locale, fără de care multe din probleme nu pot fi rezolvate:”Este o problemă socială, dar din punctul meu de vedere nu poate fi rezolvată cu bastonul Ministerului Afacerilor Interne. Din acest motiv este necesară şi implicarea dumneavoastră, a comunităţii, a primăriei în special, prin măsuri venite în paralel cu privire la educaţie, la incluziune, cu privire la asigurarea unui cadru pentru persoanele care nu se integrează din punct de vedere social şi moral în această comunitate. Acestea trebuie să vadă beneficiul unei vieţi normale şi cinstite şi atunci aceste măsuri, care sunt pe termen lung, vor da efecte. Măsurile pe termen scurt care vizează mărirea efectivelor, repartizarea de cadre cu experienţă şi asigurarea unor patrule de jandarmi sunt măsuri de descurajare în cadrul planului de acţiune.”

 

Consilierii locali au semnalat un şir întreg de probleme legate de romii care trăiesc în comuna lor

O primă propunere făcută de consilierii locali a fost schimbarea din funcţie a şefului de post, comisarul Gheorghe Bălăcian, despre a cărui activitate ei sunt foarte nemulţumiţi. Răspunsul şefului IPJ Suceava a fost că există o anchetă internă în momentul de faţă, care va stabili care au fost deficienţele de care a dat dovadă şi s-a ajuns în această situaţie.

Consilierii locali au sesizat faptul că mulţi dintre romii care locuiesc în casele construite pe dealul satului nu sunt cetăţenii comunei. Mulţi dintre ei sunt veniţi din alte părţi, stau aici legal sau ilegal şi comit infracţiuni, fără a exista o evidenţă clară asupra prezenţei lor. Ei nu au rezidenţă aici şi ajung să locuiască câte 20 într-o casă, unii cu buletin de Mironu sau alte localităţi de unde provin. Ei au venit cu propunerea organizării unor controale, în cadrul cărora să fie identificaţi şi luaţi în evidenţă. În acelaşi timp, se vor organizarea controale în cadrul cărora să fie verificate autorizaţiile de construcţie ale caselor în care locuiesc.

Subprefectul s-a arătat nemulţumit de faptul că Primăria Şcheia nu are o evidenţă a caselor construite ilegal de romi şi nu a luat măsuri în ultimii ani pentru evacuarea lor. „Este foarte simplu de verificat, deţin sau nu autorizaţii de construcţie. Cu atât mai mult cu cât ocupă ilegal terenul primăriei, prin intermediul Serviciului de Urbanism mergeţi la faţa locului, faceţi evacuări, faceţi demolări dacă e cazul”, a declarat Ionuţ Creţuleac.

O altă problemă sesizată de consilierii comunei, despre care aceştia cred că ar fi de competenţa prefecturii, e legată de faptul că foarte mulţi dintre cetăţenii de etnie romă au scutire medicală. Nu pot fi puşi să presteze muncă în folosul comunităţii, dar beneficiază de asistenţă socială. Subprefectul le-a răspuns că având în vedere că ajutorul social este acordat de primărie, iar această scutire medicală este depusă la primărie, tot această instituţie poate solicita o reverificare a acestor scutiri medicale. Nu se contestă faptul că există oameni bolnavi, dar dacă există aceste suspiciuni legate de emiterea de scutiri medicale, trebuie făcute plângeri, trebuie solicitate comisii de specialitate care pot verifica aceste acte emise de medic. În acelaşi timp, consilierii cred că aceşti consăteni ai lor, care le fac numai probleme, ar trebui monitorizaţi în permanenţă, chemaţi la poliţie, întrebaţi cu ce se ocupă, unde locuiesc, ţinuţi sub control permanent pentru a fi descurajaţi să mai comită infracţiuni. Consilierii au declarat că acest nucleu al răufăcătorilor stabiliţi în dealul satului nu depăşeşte 100 de persoane, însă prezenţa lor rămâne o ameninţare permanentă pentru sătenii cinstiţi şi paşnici din Şcheia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camere de luat vederi şi mai multe patrule de poliţie şi jandarmi, măsuri imediate luate la Şcheia, pentru reducerea numărului de furturi.
 Vizualizări articol: 4536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Camere de luat vederi şi mai multe patrule de poliţie şi jandarmi, măsuri imediate luate la Şcheia, pentru reducerea numărului de furturi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei